PRESA RUSA: "O CATASTROFA" CE-AR PUTEA ARUNCA EUROPA DE EST IN AER!

Susţinătorii unirii Moldovei şi României au găsit, în sfîrşit, o soluţie pentru nesupusa Transnistrie – să o cedeze Ucrainei, în schimbul unor teritorii foarte dragi românilor. Sună cam de rîsul găinilor (смешно – nota red.), dar în practică o asemenea politică are darul de a arunca în aer întreaga Europă de Est, scrie publicaţia Vzgliad.

În Moldova, unioniştii au propus ca Transnistria să fie cedată Ucrainei în schimbul sudului Basarabiei şi o parte a Bucovinei, teritorii care intră acum în componenţa regiunilor Odessa şi Cernăuţi. După cum precizează Vzgliad, o declaraţie în acest sens a fost făcută la Chişinău, în cadrul Congresului "Sfatul Ţării - 2", un parlament neoficial alcătuit din 101 de deputaţi şi care a fost instituit pentru elaborarea strategiei şi a documentaţiei de constituire a unui singur stat cu românii.

"România trebuie să demareze negocieri cu Ucraina privind schimbul de teritorii. Trebuie să cedăm Transnistria în schimbul sudului şi nordului Basarabiei", a declarat unui dintre fondatorii "Sfatului Tarii - 2", redactorul ziarului Uniunii scriitorilor din Moldova, "Literatura şi arta", Nicolae Dabija. Potrivit spuselor sale, unirea trebuie realizată pînă în Martie 2018, cînd se împlinesc 100 de ani de cînd, în 1918, adunarea Statul Ţării a votat unirea cu România.

Comentînd, publicaţia rusă Vzgliad susţine că, pe lîngă faptul că astfel de procese sînt catastrofale pentru Europa de Est prin efectul pe care l-ar putea genera, România şi Republica Moldova nu au dreptul la pretenţii teritoriale. Din punct de vedere al succesiunii, Moldova nu poate fi ruptă de Transnistria, iar România nu dispune de documente juridice veridice, care să ateste dreptul ei asupra a două treimi din teritoriul ţării. "Ar trebui să se gîndească la propria soartă, decît cum să înghită Moldova", estimează sursa menţionată.

"Această gîndire de provincial poate, teoretic vorbind, să îngroape cîteva state est-europene recunoscute de comunitatea internaţională. Dă-i voie şi Ungaria îşi va aminti imediat de Transilvania, dar şi de Slovacia şi Zakarpatie", scrie în încheiere autorul materialului.

Sursa: Income.ro