PERICULOASA TENTATIVA A SIS DE A SE TRANSFORMA IN POLITIE POLITICA

De parca n-ar fi suficiente institutii de ancheta, jurnalistul Nichitus recidiveaza in calitate de agent…

Autor:Mihai CONŢIU

Nu-i prima dată cînd jurnalistul român cu cetăţenie moldovenească Victor Nichituş scrie cu insistenţă că Serviciul de Informaţii şi Securitate (SIS) trebuie să aibă musai (neapărat) dreptul de a reţine şi ancheta persoane. Măcar dacă ar spune-o la radio, căci este un bun jurnalist radiofonic, dar bietul de el o şi scrie pe blogul lui preluat cu plată şi de alte site-uri. Spun asta pentru că sărmanul este cumplit de agramat în scris, pune virgule între subiect şi predicat şi multe altele, mai rău decît un elev român din clasa a III-a.

Mă simt dator să fac aceste precizări amicale pentru că, în primul rînd, este cetăţean român şi ne face limba de ruşine imaginîndu-şi că ştie să scrie. Mă bucur însă pentru el că găsesc destui politicieni fraieri care-i pot plăti inepţiile pe care le ortografiază agramat.

Cînd pledează iarăşi pentru „dreptul” SIS de a reţine şi ancheta persoane trebuie să luăm în calcul şi contextul în care o face. Pînă acum vreo trei luni, Nichituş făcea propagandă asiduă pentru Vlad Filat şi PLDM. După arestarea liderului PLDM, Nichituş, deopotrivă cu toţi ceilalţi din conducerea acestui partid, l-a părăsit rapid pe Filat, numai că el şi-a găsit un loc călduţ în corul de susţinători mediatici al lui Vladimir Plahotniuc. E drept, Nichituş nu l-a trădat atît pe Filat, cît se răzbună, pe bună dreptate, pe ticăloşia celor de la PLDM, care l-au alungat ca pe un cîine din presa lui Filat pro-unionistă sută la sută. Cu toate acestea, Filat, unionist convins, face puşcărie. Dar asta-i altă poveste cu multe neveste. 

În acest context, activitatea lui Nichituş de agent de influenţă pentru „drepturile” SIS poate să însemne că aceasta este şi dorinţa noului său stăpîn. Cel puţin temporar, căci nu excludem şi o anumită „acceptare românească”. Este posibil ca el să aibă acceptul acelor forţe româneşti care încă îl susţin pe Plahotniuc, forţe care cred că prin această susţinere vor contribui la o mai rapidă decapitare a oligarhului.

Toate aceste consideraţii pot să aibă o noimă şi pentru că Nichituş, cot la cot  cu actualii guvernanţi din subordinea lui Plahotniuc şi unele structuri politice româneşti, se manifestă vehement împotriva alegerilor anticipate. În acest scop, dezinformează sau minte de îngheaţă apele, căci iată ce scrie:

„În condițiile în care protestatarii conduși de domnul Năstase și-au atins obiectivul – executarea reformelor –, (virgula îmi aparţine; n. aut.) care ar fi necesarul logic al continuării manifestărilor și al obsesiei domnului Năstase pentru alegeri anticipate? Știm cu toții că anticipatele, (virgula lui Nichituş; n. aut.) în acest moment, (virgula îmi aparţine (n. aut.) nu sunt oportune, (virgula îmi aparţine (n. aut.) căci ele deschid drumul către o majoritate în viitorul Parlament al Republicii Moldova formată din Partidul Socialiștilor și formațiunea politică condusă de către domnul Usatîi. Unde e logica?”

La finalul acestor rînduri, Nichituş explică cititorilor săi că „Bîc este un rîuleț PE CARE SE AFLĂ AMPLASATĂ capitala Republicii Moldova”. Un străin ar putea fi tentat să creadă că rîul Bîc nu este un rîu, ci un fluviu imens, iar Chişinăul ar fi construit PE EL, adică pe nişte pontoane plutitoare, dar poate că şi exclusiv deasupra lui, ceea ce ar însemna că este un rîu subteran deja.

Minciuna lui Nichituş despre care vorbeam se referă la aceea că protestatarii şi-ar fi atins obiectivele, acestea fiind „executarea reformelor”. A auzit cineva că ar fi fost numit un nou guvernator la BNM, că au fost depistaţi autorii furtului de un miliard, că au fost demişi şefii de la Procuratură, CNA, CNI, Audiovizual şi că aceste instituţii au fost scoase de sub control politic, inclusiv Justiţia şi MAI, că Drăguţanu şi Leancă sunt cercetaţi penal pentru complicitate la furtul miliardului şi concesionarea abuzivă a Aeroportului? Dar să revenim la „dreptul” SIS-ului!

Într-o ţară ca RM, acordarea „dreptului” SIS de a reţine şi ancheta persoane echivalează cu transformarea acestei instituţii într-o Poliţie Politică extrem de periculoasă pentru democraţie. Însuşi ex-preşedintele Vladimir Voronin, oricît de autoritar a fost, a înţeles necesitatea retragerii acestui „drept”, iar asta pentru ca această instituţie să fie exact ceea ce este şi trebuie să fie – un serviciu de informaţii şi securitate naţională aşa cum dictează legile lumii democratice! Această necesitate se impune cu atît mai mult cu cît e vorba despre RM şi despre politizările excesive ale tuturor instituţiilor statului.

Despre aceste lucruri am mai scris şi ne reafirmăm convingerea că SIS ar deveni un stat în stat dacă i se vor delega astfel de „drepturi”. Practic nici o instituţie de drept a statului nu va avea posibilitatea să conteste sau să cerceteze abuzurile inevitabile ale SIS. Ar fi o reîntoarcere reală la perioada fostului KGB. Chiar şi aşa, SIS tot şi-a „recăpătat nişte drepturi”, iar aici mă refer la modul secretos şi abuziv prin care îşi poate detaşa ofiţeri operativi în cam toate instituţiile statului. O practică tot de tip KGB.

Cam asta vrea SIS şi agentul mediatic Nichituş pentru cetăţenii acestei ţări! De parcă n-ar fi destui procurori la Procuratură, la CNA, destui poliţişti anchetatori…! Tocmai SIS este instituţia care trebuie să alimenteze informativ aceste organe de anchetă şi Consiliul Suprem de Securitate al ţării! Oare cîţi dintre ofiţerii SIS duc dorul beciurilor fostului KGB în care oamenii erau maltrataţi sau chiar ucişi fără să-şi poată proba nevinovăţia în instanţele civile de judecată?