Mare scandal cu violuri in serie asupra unor minori, în Grecia

Grecia se află în mijlocul unui scandal de proporții după ce în ultimele săptămîni au fost denunțate violuri în serie asupra unor minori. Ancheta judiciară declanșată după arestarea fostului director artistic al Teatrului naţional grec, Dimitris Lignadis, urmărit pentru viol, pune presiune pe Guvernul de la Atena și stîrnește indignare în rîndul cetățenilor greci, relatează AFP, citată de Agerpres.

Sindicatul actorilor greci (SEI) a anunţat că a primit în ultimele săptămîni sute de denunţuri vizîndu-l pe Dimitris Lignadis, un regizor şi actor renumit, precum şi alte personalităţi ale teatrului, acuzate de viol.

Luni, Spyros Bibilas, preşedintele SEI, a depus la parchetul din Atena elemente ale acestui dosar în urma deschiderii unei anchete judiciare asupra acestor alegaţii, potrivit unei surse judiciare.

De asemenea, Parchetul din Atena a dispus, Luni, şi o anchetă asupra articolelor publicate în media care evocă violenţe sexuale asupra unor migranţi minori neînsoţiţi, care ar fi urmat cursuri de teatru cu Dimitris Lignadis.

#MeToo în Grecia

De la jumătatea lunii Ianuarie, denunţurile privind agresiuni sexuale în mediile sportului şi culturii s-au înmulţit în Grecia în cadrul unui #MeToo tardiv, început de atleta Sofia Bekatorou, dublă campioană olimpică la iahting. Ea a declarat că atunci cînd avea 21 de ani a fost victima „hărţuirii şi violenţelor sexuale” din partea unui membru al Federaţiei de iahting în camera sa de hotel. Mărturia sa a încurajat alte atlete feminine, precum şi studente, jurnaliste şi actriţe să rupă tăcerea asupra agresiunilor sexuale la trei ani după apariţia mişcării #MeToo în SUA.

Sute de denunțuri privind violuri asupra minorilor

În ultimele săptămîni, au început să apară numeroase dezvăluiri și despre hărţuiri sexuale asupra minorilor, un subiect tabu în Grecia.

Duminică, un profesor din învăţămîntul secundar în vîrstă de 62 de ani a fost suspendat din funcţie după ce părinţii unui copil au depus plîngere că atunci cînd acesta avea opt ani a fost abuzat sexual, potrivit unei surse judiciare.

Urmărirea penală declanşată Sîmbătă pentru violuri în serie asupra unor minori împotriva lui Dimitris Lignadis, de 56 de ani, a intervenit în urma unor plîngeri depuse de două presupuse victime care au evocat violenţe sexuale, printre care şi violuri, în 2010 şi respectiv 2015, într-o perioadă în care erau minore.

Dimitris Lignadis a respins acuzațiile, însă a fost constrîns să demisioneze din funcția de director al teatrului, citînd un „climat toxic de zvonuri, insinuări şi scurgeri de informaţii”.

În arest preventiv de Sîmbătă seară, Dimitris Lignadis urmează să fie prezentat Miercuri unui judecător de instrucţie.

Guvernul grec, sub presiune

Arestarea lui Dimitris Lignadis a provocat rumoare în Guvernul conservator aflat în funcţie din Iulie 2019. Ministrul Culturii, Lina Mendoni, care l-a numit pe Dimitris Lignadis în fruntea Teatrului Naţional în August 2019, se află de săptămîna trecută în vizorul opoziţiei şi a media, care îi cer să demisioneze.

Principalul partid de opoziţie de stînga SYRIZA a acuzat Sîmbătă Guvernul că încearcă „să camufleze” scandalul.

„Grecia este un stat de drept (...) care dispune de instrumente pentru a face dreptate” şi „a proteja victimele”, a declarat Luni în faţa presei Aristotelia Peloni, purtătoarea de cuvînt a Guvernului, subliniind că Executivul o susţine pe Lina Mendoni.

Purtătoarea de cuvînt a dat asigurări că vor fi luate „iniţiative” de a pregăti „coduri de deontologie” pentru a lupta împotriva agresiunilor sexuale.

În cursul unei conferinţe de presă de Vineri, Lina Mendoni a declarat că nu ştia nimic despre acuzaţiile care îl vizau pe Dimitris Lignadis.

„Nimeni nu mi-a spus nimic, nu am ascuns nimic. Am făcut presiune asupra lui Lignadis la momentul în care zvonurile au apărut, dar el le-a dezminţit tot timpul”, a mai spus ea, făcînd apel la Justiţie să ancheteze acest scandal.

Prima pagină a cotidianelor din Grecia era consacrată Luni acestui #MeToo grecesc. „După Lignadis, posibilă urmărire penală în cazul unui al doilea actor”, a titrat Ta Nea, favorabil Guvernului, în timp ce Jurnalul redactorilor (stînga) a ieşit cu titlul: „Momentul răspunderii pentru Guvern şi Justiţie”.