MAFIA LIBERALA DE LA PRIMARIA DURLESTI

Cercetatul penal Victor Morgoci şi tatăl său mituiesc alegătorii spre a-l alege primar ca să continue furturile de pămînt

Corupţia din Primăria Durleşti, care a fost şi este încă patronată de primarul Crudu Nicolae şi Victor Morgoci, preşedintele Comisiei Funciare  din Consiliul Local, şi care candidează pentru  un mandat de primar, i-a umplut de revoltă pe oamenii de bună credinţă din acest oraş. Este bine ştiut că preţurile terenurilor agricole sau ale celor intravilane din Durleşti sunt extrem de ridicate dată fiind şi vecinătatea localităţii cu Chişinăul. În acest context, nu este de mirare că s-au constituit o serie de reţele de corupţie, ale căror interese sunt atribuirea ilegală de terenuri unor persoane cointeresate, dar care nu sunt în drept să beneficieze de astfel de priorităţi.

Aceste scheme de corupţie nu puteau să funcţioneze decît cu aprobarea sau complicitatea lui Victor Morgoci, aflat în postul cheie de preşedinte al Comisiei Funciare, care, se înţelege, a fost ajutat de complicii lui din Consiliul Local, căci voturile consilierilor pentru atribuirea ilegală de terenuri au avut rolul de a oferi un fals cadru legal al hoţilor de pămînt.  Victor Morgoci nu a făcut nimic altceva decît să fure pămîntul durleştenilor după metodele prin care Dorin Chirtoacă, colegul lui de partid, a înstrăinat ilegal în Chişinău atîtea şi atîtea terenuri intravilane, construcţii sau a acordat autorizări abuzive de construcţii.

Victor Morgoci nu a fost nici o clipă consilierul locuitorilor din Durleşti sau preşedintele unei Comisiei Funciare a cetăţenilor, ci consilierul şi capul mafiei oligarhice locale patronate de liberalii Mihai Ghimpu şi Dorin Chirtoacă. Cu neobrăzare şi dispreţ total faţă de cetăţenii care erau în drept să li se repartizeze, conform legii, o serie de suprafeţe de pămînt, Victor Morgoci a preferat să le vîndă efectiv unor venetici, uneori unora care le primeau fictiv, ca mai apoi să le ofere celor interesaţi. În funcţie de suprafaţa terenului atribuit ilegal, cel care era de acord să o facă pe solicitantul cu titlu fictiv primea o răsplată începînd cu minimum 500 de Euro şi ajungînd la ordinul miilor.

Procuratura a intrat pe fir

Fiind vorba despre hoţii în proporţii deosebit de mari, pe 31 iulie 2012, Procuratura Anticorupţie a iniţiat o cauză penală. În acest dosar au fost citaţi în calitate de inculpaţi 22 de consilieri locali. Interesant este faptul că printre aceşti consilieri locali figurează şi cîţiva care nu au vrut să se supună dispoziţiilor primarului şi celor ale lui Victor Morgoci de a vota atribuirea ilegală de terenuri unor indivizi care nu aveau acest drept sau care, pur şi simplu, au votat ordinea de zi fără să cunoască tot conţinutul dosarelor. Astfel, prin manipulare, fals şi uz de fals, Victor Morgoci a profitat de naivitatea şi buna credinţă a unora.

După ce Procuratura Sectorului Buiucani, Chişinău, a instrumentat dosarul, l-a înaintat instanţei de judecată, iar la ora actuală procesul se află pe rol. În cauza penală, conform documentelor oficiale, figurează atribuirea ilegală şi repetată a 12 terenuri agricole (grădini) şi terenuri de construcţie după cum urmează:

1.  Un lot de teren pentru Natalia Bucur, deşi aceasta deţine două bunuri imobile în Durleşti.

2.  Un lot de teren lui Nadejda Gîndea, care deţine un apartament, iar soţul ei are în proprietate  bunuri imobile în patru poziţii cadastrale.

3. Un lot de teren pentru Veronica Ţuşca, care nu este căsătorită, adică „nu a constituit o familie nou formată în sensul art. 11 Cod Funciar”.

4. Un lot de teren pentru Iurie Breabin, căsătorit în Chişinău şi neînregistrat la Durleşti.

5.  Un lot de teren pentru Vera Gafton, deşi nu avea cerere depusă pentru obţinerea unui lot de teren, este căsătorită în Chişinău şi nu este înregistrată în Durleşti.

6. Un lot de teren pentru Ion Cerevatîi, care este proprietarul unui apartament în Chişinău, iar soţia sa mai deţine încă un apartament tot în Chişinău.

7.  Un lot de teren pentru Elena Genunchi, care a depus o cerere de atribuire a unui lot de pămînt pentru fiul ei, Octavian Genunchi, cu toate că Elena Genunchi „nu întruneşte condiţiile prevăzute de articolul 11 Cod Funciar, ca familie nou formată”.

8.  Un lot de teren pentru Ion Coman, deşi are în proprietate un imobil în Durleşti şi este căsătorit de 14 ani, motiv pentru care nu poate fi considerată o familie nou formată.

9. Un lot de teren pentru Sergiu Banaga, divorţat, neînregistrat în Durleşti şi, conform rigorilor legale, nu constituie o familie nou formată. Acestora li se mai adaugă atribuirea ilegală în proprietatea unor persoane a unui teren de construcţie cu o suprafaţă de 0,4686 ha; terenuri pentru construcţie în valoare de 1.042.550 de lei, care se aflau în proprietatea administraţiei publice locale, fiind cauzate daune în proporţii deosebit de mari intereselor publice prin neîncasarea în bugetul Primăriei Durleşti a sumei de 1.042.550 de lei.

Victor Morgoci, un cercetat penal care vrea să-şi continue fărădelegile

Zile acestea, cercetatul penal Victor Morgoci încearcă disperat, ajutat fiind de tatăl său, Gheorghe Moroci, directorul Regiei Transport Electric Chişinău,  şi mafia de la Partidului Liberal din Chişinău să-i mituiască pe cetăţenii Durleştiului spre a-l alege primar ca să continue jefuirea patrimoniului public din Durleşti.

„Cu sufletul pentru Durleşti”, răcneşte, ca la nuntă, Victor Morgoci şi tatăl său în timp, ce împarte pomeni electorale. Martori oculari ne-au spus că tatăl său, Gheorghe Morgoci, a oferit o masă gratuită pentru durleşteni care s-a întins pe lungimea unei întregi străzi, că oamenilor li se oferă cîte 200 de lei numai ca să-l voteze pe Victor Morgoci. Vă daţi seama ce interese financiare uriaşe sunt în joc. Nimeni nu poate da din buzunar pomeni atît de scumpe dacă nu ar fi sigur că-şi va recupera banii cheltuiţi din viitoare furturi de proporţii.

Culmea obrăzniciei şi sfidării cetăţenilor din Durleşti este că alături de „coruptul consilier şi şef al Comisiei Funciare cercetat penal” Victor Morgoci s-au mai înscris în cursa electorală şi o serie de consilieri care i-au fost complici şi figurează în calitate de inculpaţi în dosarul amintit. Printre aceştia îl găsim şi pe Ion Arseni. În fond, aceşti candidaţi de paie vor să rupă din voturile oamenilor, celor în favoarea contracandidaţilor lui Victor Morgoci, spre a i le oferi acestuia în eventualitatea desfăşurării unui al doilea tur de scrutin.

Întregul dosar penal al acestora s-a transferat în cîmp electoral. Toţi aceşti candidaţi de paie sunt interesaţi ca Victor Morgoci să ajungă în fotoliul de primar deoarece sunt complici  şi se pare că au planuri mari pentru viitorul corupt al unei astfel de Primării controlate de ei.

Este extrem de suspectă implicarea directă a tatălui lui Victor Morgoci, Gheorghe Morgoci, care îl sprijinită financiar atît de masiv de parcă ar fi un mare milionar. Aşadar, pe lîngă mafia politică a PL de la Chişinău, se pare că şi tatăl acestuia are interese uriaşe ca fiul său să devină primar. De unde are atîţi bani pentru pomenile electorale şi pentru cumpărarea voturilor? Vă daţi seama că vrea cu disperare să şi-i recupereze tot din bugetul Primăriei şi prin tipuri de hoţii ca cele pentru care sunt trimişi în judecată?

Victor Morgoci a dovedit nu doar că este corupt, ci şi că este incompetent pentru această funcţie. Nu are nici un plan edilitar concret de perspectivă clară pentru dezvoltarea Durleştiului. Ni se spune că pentru a-i înşela pe oameni şi a-şi crea imagine unui om cu greutate, Victor Morgoci îi cheamă pe deputaţii liberali ca să vorbească în numele lui alegătorilor, aşa cum este controversatul isteric deputat Valeriu Munteanu. Se ştie prea bine că hoţiile din Durleşti, la nivel de Primărie, se combină cu cele din Primăria Chişinăului, iar asta în interes personal şi de partid.

Chişinăuienii sunt gata să-l debarce pe coruptul şi incompetentul primar Chirtoacă, dar cei din Durleşti vor înţelege că datoria lor civică este să scape de coruptul Victor Morgoci şi să nu-i permită să ajungă primar, iar asta spre binele lor general şi viitorul acestui oraş? Vor spune NU CORUPŢIEI reprezentată de Victor Morgoci durleştenii și vor spune DA MODERNIZĂRII EUROPENE a localității lor? Vom afla duminică!

Valeri GOREŢKI