LA GUVERN A FOST EXAMINATĂ SITUAŢIA DE LA ÎS „REGISTRU”

Prim-ministrul interimar Iurie Leancă a avut, pe 28 mai, o şedinţă de lucru în cadrul căreia a fost examinată evoluţia situaţiei la Întreprinderea de Stat „Registru”, a informat Biroul comunicare şi relaţii cu presa de la Guvern.

La şedinţă au participat membrii Grupului de lucru instituit pentru examinarea cazului şi identificarea soluţiilor optime în vederea asigurării funcţionalităţii ÎS „Registru”, precum şi factori de decizie de la Procuratura Generală, Serviciul de Informaţii şi Securitate şi de la Centrul Naţional Anticorupţie.

Prim-ministrul desemnat Iurie Leancă a fost informat despre acţiunile întreprinse de instituţiile statului cu referire la soluţionarea problemelor apărute ca urmare a deciziilor judecătoreşti care obligă ÎS “Registru” să achite companiei „Intercomsoft LTD” despăgubiri în valoare de 7,8 milioane de dolari.

Ministrul în exerciţiu al Justiţiei, Oleg Efrim, a informat că, săptămîna trecută, materialele pe marginea acestui caz au fost remise Consiliului Superior al Magistraturii pentru examinarea Colegiului Disciplinar de pe lîngă CSM în privinţa a şapte judecători care au instrumentat acest caz la Curtea de Apel Chişinău şi la Curtea Supremă de Justiţie. Totodată, a fost perfectat un demers către Curte privind suspendarea executării deciziei instanţei, dar şi privind revizuirea deciziei respective, dat fiind că situaţia vizează procesul de documentare a populaţiei şi securitatea naţională a statului. În context, a fost menţionat că acest caz se află în vizorul Procuraturii Generale, CNA şi SIS, fiind deschis şi un dosar penal în acest sens.

În cadrul şedinţei au fost stabilite sarcinile concrete ale instituţiilor responsabile ale statului, care urmează a fi întreprinse în perioada imediat următoare pe marginea acestui caz. Prim-ministrul desemnat a solicitat persoanelor responsabile să monitorizeze riguros situaţia şi să întreprindă toate măsurile care se impun pentru asigurarea legalităţii şi funcţionalităţii procesului de documentare a populaţiei ţării noastre, precum şi în vederea apărării intereselor statului.