Cazul Polanski – „Geniul nu este o garantie a impunitatii”, afirma ministrul Culturii din Franta

Ministrul Culturii din Franţa, Franck Riester, a afirmat Joi că o operă „oricît de importantă ar fi aceasta, nu scuză eventualele păcate ale autorului său”, în contextul în care regizorul Roman Polanski este vizat de o nouă acuzaţie de viol formulată de o fotografă franceză, informează AFP, scrie agerpres.

„Talentul nu este o circumstanţă atenuantă; geniul nu este o garanţie a impunităţii”, a insistat Franck Riester, fără să menţioneze numele cineastului franco-polonez, însă avertizînd asupra pericolelor pe care le constituie „judecata publică”, într-un discurs susţinut Joi la Paris cu ocazia Forumului despre paritate şi diversitate în cinema.

Acesta a insistat asupra particularităţilor meseriilor cuprinse în cea de-a şaptea artă „unde corpul şi intimitatea sunt deseori în joc, unde tinerii talentaţi au dorinţa de a reuşi, iar unele persoane profită. Nu trebuie confundată carisma cu puterea”, a spus ministrul, dînd asigurări în ceea ce priveşte grija sa pentru protejarea „libertăţii de creaţie”.

Lansarea în cinematografele franceze a peliculei ”J’accuse”, reconstituirea realizată de Polanski a unuia dintre cele mai celebre erori judiciare din istoria Franţei, afacerea Dreyfus, a fost însoţită de controverse. O avanpremieră programată pentru Marţi a fost anulată din cauza unui protest al unui grup de feministe, iar campania de promovare a fost perturbată (interviuri anulate sau nedifuzate). Un hashtag #BoycottPolanski a apărut pe reţelele de socializare.

Mai mulţi membri ai Guvernului, printre care purtătoarea de cuvînt Sibeth Ndiaye şi Marlene Schiappa, responsabilă de egalitatea de şanse femei-bărbaţi, au declarat că refuză să vadă filmul, recompensat cu marele premiu al juriului la Festivalul de la Veneţia, fără să lanseze însă apeluri la boicot.

Franck Riester şi-a afirmat încă o dată Joi susţinerea faţă de „toate cele care îndrăznesc să rupă tăcerea”. „Spusele voastre sunt necesare” şi nu sunt „în zadar”.

Ministrul a salutat deja săptămîna trecută curajul actriţei Adele Haenel, care a acuzat un alt regizor, Christophe Ruggia, de „atingeri nepotrivite” şi de „hărţuire” pe cînd era adolescentă.

Săptămîna trecută, actriţa şi fotografa franceză Valentine Monnier, într-un articol publicat în Le Parisien, l-a acuzat pe Roman Polanski că ar fi violat-o în 1975 pe cînd avea 18 ani. Avocatul regizorului, Herve Temime, a negat acuzaţia.