ŞASE ANI DE PUŞCĂRIE PENTRU UN GENERAL DIN UCRAINA

Născut în Republica Moldova, dar general în rezervă în Ucraina, Valeriu Gaiciuc a fost condamnat la Iaşi la şase ani de închisoare cu executare, potrivit unei sentinţe a Curţii de Apel Iaşi de vineri, 1 noiembrie, care a respins apelul inculpatului.

Gaiciuc şi complicii săi mai au dreptul de a ataca cu recurs sentinţa judecătorilor ieşeni. Aceştia i-au mai condamnat pe Konstantin Ossipov (43 de ani), om de afaceri israelian, la patru ani de închisoare în regim de detenţie în timp ce basarabeanul Vitalie Matei a primit trei ani cu suspendare. Cei trei au fost trimişi în judecată de DIICOT în 2012 pentru constituire a unui grup infracţional după ce, în decembrie 2011, fuseseră prinşi în flagrant cînd încercau să ridice un milion de dolari de la o bancă din Iaşi.

Prinşi în flagrant

Gruparea condusă de generalul Valeriu Gaiciuc, care are atît cetăţenie ucraineană cît şi moldoveană, a fost deconspirată la finele anului 2011, atunci cînd acesta a venit la Iaşi pentru a scoate aproape un milion de dolari de la o bancă din Iaşi. La capturarea celor trei au contribuit inclusiv reprezentanţii FBI, care au ajutat cu informaţii autorităţile romîne. DIICOT Iaşi i-a săltat pe cei trei în decembrie 2011 iar ulterior aceştia au fost arestaţi.

Între timp, Matei Vitalie a fost eliberat din arest preventiv. Gaiciuc şi Ossipov încă se mai află în Penitenciarul Iaşi. Potrivit sentinţei judecătorilor, Valeriu Gaiciuc şi Konstantin Ossipov ar urma să-şi execute pedepsele în ţările de origine dacă acestea vor rămîne definitive.

Valeriu Gaiciuc apare în mai multe fotografii postate pe internet, în uniforme militare, alături de fostul preşedinte al Republicii Moldova Vladimir Voronin, de fostul preşedinte al Ucrainei Viktor Iuşcenko, de patriarhul Rusiei, Kiril, precum şi în mai multe sedii de ambasade ale Rusiei din lume. Potrivit pozelor postate pe contul său de socializare, Valeriu Gaiciuc este cavaler al ordinului de Malta şi ar avea grad de general al armatei ucrainene.

Gaiciuc mai figura şi ca preşedinte al Consiliului de Observatori al „ITR Europe TV Channel", care de urma să fie difuzat din anul 2012 şi în reţelele de cablu din Republica Moldova. Generalul moldo-ucrainean ar fi acreditat diferite persoane ca jurnalişti cu scopul de a le facilita accesul în UE. Pe lista falşilor ziarişti se află cetăţeni din Republica Moldova, Ucraina şi chiar din Panama, care îi plăteau militarului 5.000 de euro în schimbul actelor. Potrivit procurorilor, Valeriu Gaiciuc ar fi pus bazele afacerii în decembrie 2010, cînd şi-ar fi deschis şi două companii fictive.

Apărea ca redactor-şef

Astfel, în acte, generalul figura ca director al ITR Europe TV Channel Corp, care trebuia să recepţioneze mai multe posturi de televiziune din Rusia şi Ucraina, cărora trebuia să le retransmită programele prin cablu în ţări din Uniunea Europeană, şi al The European News & Time Corp. Ambele firme ar fi avut reşedinţa în Panama şi sediul la Bruxelles. De asemenea, apărea ca redactor-şef al publicaţiei international social & political magazine The President. Prin ITR Europe TV Channel Corp ar fi încercat să acrediteze mai mulţi falşi jurnalişti.

„Sub imaginea unei companii de presă, Gaiciuc Valerii urmărea să obţină pentru sume de aproximativ 5.000 de euro vize de acces în Spaţiul Schengen“, se preciza în rechizitoriul procurorilor DIICOT Iaşi.

Sursa: Adevărul.ro

Titlul aparţine redacţiei