VREME CANICULARA: SFATURI PRETIOASE PENTRU A VA PROTEJA SANATATEA

Meteorologii anunță vreme caniculară. Temperaturile ridicate se vor menține și în următoarele zile. În acest context, specialiștii vin cu o serie de recomandări pentru a vă proteja sănătatea pe timp de caniculă.

Într-un interviu acordat pentru Sputnik Moldova, doctorul în medicină Luminița Suveică a precizat că pe timp de caniculă, o atenție sporită trebuie acordată protejării copiilor, care sînt mai sensibili la razele solare, persoanelor de vîrstă înaintată, celor cu maladii cardiovasculare și celor care suferă de hipertensiune.

Potrivit specialistului, una dintre cele mai importante recomandări pe vreme caniculară este cea de-a evita expunerea excesivă la soare între orele 11:00 – 16:00. Riscurile medicale cauzate de temperaturile foarte ridicate din perioada verii pot fi reduse, cu puțină documentare și precauție.

"În această perioadă trebuie să purtați ochelari, pălării de soare, haine lejere din fibre naturale (mătase, in, bumbac) de culori deschise. Consumați zilnic cel puțin 2 litri de lichide (sucuri, apă plată cu lămîie). Consumați fructe și legume proaspete de sezon. Folosiți creme cu factor de protecție solară înaltă, pe care trebuie să le cumpărați din locurile autorizate și să verificați termenul de valabilitate", a subliniat doctorul în medicină.

Și pentru că aparatele de aer condiționat sînt extrem de solicitate pe vreme caniculară, Luminița Suveică a remarcat faptul că acestea trebuie reglate în așa fel, încît temperatura să fie cu 5-6 grade mai mare decît temperatura ambientală, pentru a evita riscul apariției unor probleme de sănătate, precum pneumonia ș.a. 

De menționat că pentru ziua de miercuri Serviciul Hidrometeorologic de Stat a emis o avertizare de cod galben de caniculă, cu specificare că pe 30 iunie, după orele amiezii, pe arii extinse, temperatura maximă a aerului va atinge valori de +33 de grade Celsius.

Începînd din 2 iulie și pînă pe 6 iulie maximele termice vor fi în ușoară scădere.

Sursa: sputnik.md