UNGARIA, LECTIE PENTRU ROMANIA SI SUA: CUM TREBUIE SA TE PORTI CU UCRAINA TUPEISTA

Ungaria dă o nouă probă de demnitate internațională și de modul în care știe să își apere etnicii – o adevărată lecție pentru România, dar și pentru SUA.

Tentativele Ucrainei de pătrunde în organizații internaționale ca UE și NATO se izbesc ca de un zid de opoziția Ungariei, țară hotărîtă să își apere etnicii de politica de asimilare și discriminările autorităților de la Kiev.

Într-o recentă declarație acordată presei ruse, ministrul de externe maghiar, Szijjártó Péter, a spus clar că țara sa se opune intrării Ucrainei în NATO, din cauză că nu îndeplinește standardele, subliniind că e vorba de problemele legate de drepturile minorităților.

Astfel, Péter Szijjártó a acuzat Kievul că a încălcat drepturile minorității maghiare din Ucraina, unul dintre argumente fiind legea educației din 2017, prin care se interzice folosirea tuturor limbilor străine ca limbă de predare în instituțiile de învățămînt ale țării.

Ungaria a anunțat atunci ferm că ”va bloca toate etapele din Uniunea Europeană care vor reprezenta un pas înainte în procesul de integrare europeană al Ucrainei”, și a avertizat că acest proces că va fi „dureros” pentru Kiev.

Astăzi, Péter Szijjártó a spus din nou, clar: ”Pentru a purta o conversație cu privire la problema [aderării la NATO], orice țară trebuie să atingă standarde democratice, iar Ucraina nu a făcut-o încă – NU vom accepta niciodată încălcarea drepturilor minorităților”.

Ori, spune Péter Szijjártó ferm - pînă la rezolvarea acestei probleme, va fi „foarte dificil” să discutăm aderarea Ucrainei la NATO.

Această atitudine fermă a Ungariei este o lecție pentru România care, în ciuda faptului că etnicii români (a doua minoritate după cea rusă în Ucraina!) sînt supuși aceleiași politici discriminatorii și de asimilare, susține practic necondiționat demersurile Ucrainei!

Asta în condițiile în care Ucraina ocupă teritorii românești istorice – despre care autoritățile București nu mai pomenesc nimic! – și își bat joc pur și simplu de România, promițînd mereu că ”se vor gîndi” cum să rezolve situația minorităților, dar nefăcînd nimic! Dimpotrivă, după cum ajung datele transmise de presa din nordul Bucovinei istorice.

În plus, atitudinea Ungariei, reconfirmată prin declarație lui Péter Szijjártó, este o lecție și pentru SUA, a cărei politică duplicitară, bazată pe ”dubla măsură”, ar dori să aibă posibilitatea de a pune mai mari probleme Rusiei prin intrarea Ucrainei în NATO. Ei bine, Ungaria spune NU și intereselor americane atîta timp cît interesele maghiarilor nu sînt respectate!

Russia Today, care transmite declarația lui Péter Szijjártó, comentează că aderarea la NATO a fost unul dintre obiectivele declarate ale președintelui Volodymyr Zelensky cînd a fost ales în 2019 - și a cerut în repetate rînduri ca națiunea sa să fie permisă în alianță.

Cu toate acestea, ideea este mai puțin populară în rîndul unor membri NATO și nu pare să existe semne că Kievul va fi admis în curînd, scrie Russia Today.

În privința aderării la Ucrainei la UE – la care Ungaria de opune, de asemenea – este de amintit că, în 2016, președintele de atunci al Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a declarat că va mai dura 20 sau 25 de ani pînă cînd Ucraina va fi pregătită să adere la UE și NATO.

Dragoș DUMITRIU, jurnalist și realizator TV, fost deputat conservator în Parlamentul României, promotor al analizei sistemice