UE INTERZICE ACCESUL IN INSTITUTIILE SALE PENTRU PERSOANELE CARE FAC LOBBY IN FAVOAREA COMPANIILOR RUSESTI

Trei instituţii ale Uniunii Europene au interzis accesul în sediile lor pentru lobby-iştii companiilor ruse la Bruxelles, ca o completare a sancţiunilor adoptate după declanşarea invaziei ruse asupra Ucrainei, au anunţat joi reprezentanţi ai acestor instituţii, informează AFP.

Parlamentul European a fost primul care a acţionat în acest sens. „Începînd de acum, reprezentanţii companiilor ruse nu vor mai fi autorizaţi să intre în clădirile Parlamentului European”, a anunţat la începutul lui iunie preşedinta sa, malteza Roberta Metsola.

„Nu trebuie să le lăsăm niciun spaţiu pentru a-şi difuza propaganda şi poveştile false şi toxice despre invazia asupra Ucrainei”, a mai adăugat atunci aceasta.

O măsură asemănătoare a fost aplicată ulterior și de Consiliul (instanţa statelor membre) şi Comisia Europeană, care au „dat instrucţiunea de a nu mai primi persoanele ce reprezintă un interes rusesc”, au confirmat joi reprezentanţii acestor instituţii, cu puţin timp înainte de un summit european dedicat ajutorării Ucrainei şi în timpul căruia liderii europeni urmează să reînnoiască sancţiunile adoptate împotriva Rusiei după anexarea Peninsulei Crimeea, în 2014.

Acordul pentru interzicerea de lobby-işti ruşi a fost dat în timpul unei reuniuni a ambasadorilor statelor membre, pe 15 iunie. Reprezentantul Comisiei Europene a confirmat că este pe aceeaşi linie, transmite Agerpres.

Punerea în aplicare a acestei decizii „este în curs”, au precizat instituţiile. Ea îi vizează pe toţi reprezentanţii de interese ruse înscrişi în registrul de transparenţă al UE pentru a avea acces la sediile instituţiilor, în scopul de a se întîlni cu comisari europeni, cu colaboratori ai acestora şi cu parlamentari europeni.