TRADITII, OBICEIURI SI SUPERSTITII DE CRACIUN

Moldoveni sărbătoresc mîine Nașterea Domnului, cu casele împodobite și bucate tradiționale pe masă.

Există multe tradiţii şi obiceiuri legate de Naşterea Mîntuitorului Iisus Hristos, una dintre cele mai importante sărbători de peste an, dar înainte de acestea sînt postul şi rugăciunea.

În ziua de Ajun se mănîncă doar seara şi se mănîncă grîu fiert îndulcit cu miere, poame, covrig sau turte din făină, căci cu seminţe a ajunat Daniil proorocul şi cei trei tineri din Babilon, care au avut vedenii despre Naşterea lui Hristos.

Gospodinele coc din aluat colaci speciali numiţi ”Crăciunei”, în formă de cifra opt neîncheiată, care vestesc Naşterea Domnului. Aceștia sînt puși, cu flori de busuioc, la icoane, unde sînt ţinute pînă la Sfîntul Gheorghe, cînd sînt date de mîncare animalelor din gospodărie, ca să fie păzite de boli şi de alte pericole.

În seara de Ajunul Crăciunului se pune o mînă de otavă pe masă şi se ia cîte o bucăţică de mîncare din fiecare fel şi se pune în otavă, care apoi se dă animalelor să mănînce pentru a nu fi deocheate şi pentru a fi sănătoase. Se mătură casa pentru a avea spor.

Nu trebuie să plîngi în Ajunul Crăciunului pentru că vei fi trist tot anul.

Se spune ca în Ajunul Crăciunului nu trebuie să împrumuţi bani şi să-ţi plăteşti datoriile pe care le ai pentru că altfel vei fi sărac în tot anul.

Gospodinele știu că toata casa trebuie curățată lună înainte de Ajun, cînd nu mai au voie să dea cu mătura, pentru că o veche superstiție spune că așa se alungă norocul din casă.

 

Tradiții și obiceiuri de Crăciun, transmise din generație în generație

Una dintre cele mai îndrăgite tradiții de Crăciun este mersul cu colindul. Colindătorii merg din casă în casă cu steaua în mînă și le vestesc oamenilor nașterea lui Iisus prin cîntece și poezii. Se spune că acela care nu le deschide poarta colindătorilor va avea parte de un an neroditor și de ghinioane în casă, cauzate de zgîrcenia de care a dat dovadă.

Steaua cu care se merge la colindat trebuie neapărat să aibă agăţat şi un clopoțel, care simbolizează clopoţelul de la gîtul mielului din grajdul în care s-a născut Iisus Hristos.

Sursa: sputnik.md