SCRIIND DESPRE „UNITATEA NAȚIONALĂ”, FILAT RENUNȚĂ LA UNIONISM

Un ex-premier expirat care chiar că nu mai are nimic de dat

Autor: Mihai CONȚIU

Despre ”rostul” revenirii lui Vlad Filat în politică, prin reasumarea președinției PLDM, am scris și nu voi mai reveni la acest subiect. Interesant e că Filat chiar se crede ”o altă soluție pentru Țară” dacă, printr-o minune, ar ajunge iarăși la guvernare. În realitate, însă, luînd în calcul inevitabila erodare a actualei guvernări, dar mai cu seamă orientările ei externe, scenariul revenirii lui Filat în duelurile politice electorale îl include pe el și PLDM într-o subtilă ”coaliție opozantă” din care mai fac parte PSRM și PCRM.

Nimeni nu poate spune că nu are dreptate în criticile aduse guvernării în multe dintre chestiunile pe care le abordează. În esența lor, sunt cam aceleași formulate și de către socialiști, comuniști și Ilan Șor, numai că vor să pară acoperite cu o altfel de blană. Aici nu este vorba despre realitatea unor critici și acuze aduse guvernării, ci de personajul care le formulează, în cazul de față fiind vorba despre Filat.

”Mortul de la groapă nu se mai întoarce”, spune o veche zicală românească și pare să se lipească, în perspectivă, și de Filat. Ca o paranteză, reamintesc că, într-un interviu de dată relativ recentă, acesta spunea că a intrat în politică ca un om bogat, care avea o avere de cîteva zeci de milioane de euro. Prin această afirmație, ex-premierul PLDM-ist a vrut să sugereze că nu a intrat în politică pentru a-și spori averea. Chiar așa, dar cu ”darurile” colosale de la Șor cum rămîne, ca să nu mai vorbim despre ”altele”? Acum înțelegem că este sărac. Oare asta să fie cauza pentru care vrea să aburce iarăși în marea politică?

Ignorîndu-și total trecutul lui politic impur, acum, prin intervențiile sale, cu ”prețiozitate înțeleaptă”, Filat chiar vrea să pozeze într-un ”patriarh-martir” al politicii moldovenești. Vinerea trecută, într-o postare de pe pagina lui oficială de Facebook, printre altele, notează:

 „Unitatea națională se construiește în fiecare zi, prin fiecare atitudine, comportament și decizie. (…) Prin grija permanentă de un grup politic îngust de demnitari publici apropiați, și prin ignorarea problemelor majorității oamenilor din țară – nu poți construi o societate unită. (…) Puterea țării nu este compusă din Președinte, Prim-ministru, Speaker, deputați și miniștri. (…) Oamenii de afaceri nu sunt parte a infrastructurii administrative publice, dar ei în fiecare zi iau decizii și își asumă responsabilități față de oameni, nu mai puține decît administrația publică. (…) Atunci cînd toate elementele infrastructurii administrative a țării lucrează în echipă și au relații colegiale, mențin un dialog respectuos și onest – atunci și societatea este unită”. Cam asta a scris Vlad Filat pe pagina lui oficială de Facebook.

Din respect față libertatea de exprimare, nu mi-am permis să modific ceva din cele scrise întocmai de el, ci doar am scurtat din ce mi s-a părut inutil, parazitar în întreg textul lui.

Parcurgîndu-i aceste ”certitudini înțelepte și pragmatice” de ”politician versat”, îmi este imposibil să nu întreb: Aceste ”certitudini, cunoștințe și adevăruri pragmatice” le avea și cînd a intrat în politică în cîrdășie cu Dumitru Diacov?

Le avea și cînd a fost prim-ministru ori sunt o revelație erectilă din pușcărie?

Cît a fost premier, care a fost aportul lui la ”unitatea națională”, despre care spune că se construiește în fiecare zi, și prin ce atitudini, comportamente și decizii a contribuit la consolidarea ei în vremea sa?

Cum a construit sau a încercat Filat să făurească măcar un început de ”societate unită”, în condițiile în care este de notorietate dominația lui de atunci asupra ”unui grup politic îngust de demnitari publici apropiați” pe care toată lumea îi cunoaște? Oare nu astfel a ignorat și el problemele majorității oamenilor din țară?

”Puterea țării nu este compusă din Președinte, Prim-ministru, Speaker, deputați și miniștri”, scrie el. Afirmă așa ceva în condițiile în care noi știm prea bine că atunci cînd era premier nu era deloc convins de cele afirmate acum. Este suficient să ne amintim cum, succesiv, Filat, Urechean, Ghimpu, Lupu și Plahotniuc, se luptau, ca niște cîini pe un ciolan, pentru absolut orice post de ministru, de șef de agenție, de conducere în Consilii de Administrație, bănci și, în general, pentru orice post de șef din orice instituție care mirosea de departe că poate produce ”venituri paralele”.

”Oamenii de afaceri nu sunt parte a infrastructurii administrative publice, dar ei în fiecare zi iau decizii și își asumă responsabilități față de oameni”, scrie Filat. Așa o fi cum spune el sau așa ar trebui să se făptuiască, dar, în acest context, nu avem cum să nu ne amintim despre omul de afaceri politician Filat, despre parteneriatul lui politic și nu doar cu Diacov, despre șefia lui la Departamentul Privatizării și Administrării de Stat și cu ce s-a ales de acolo și multe altele!

În final, nu pot să nu observ că, totuși, vorbind cu gravitate despre ”unitatea națională a Republicii Moldova”, Filat își autoexclude din proiectul, programul PLDM obiectivul unirii cu România! O ”unitate națională” presupune existența, în perspectivă nezdruncinată, a Statului Republica Moldova. I-a luat-o gura pe dinainte și a uitat ce-a jurat!

02.11.24 - 13:23
03.11.24 - 12:09
05.11.24 - 00:15
01.11.24 - 13:35
01.11.24 - 19:19
10.11.24 - 08:42
01.11.24 - 19:20
01.11.24 - 13:38
04.11.24 - 10:57
02.11.24 - 13:20
04.11.24 - 16:28
05.11.24 - 00:02
01.11.24 - 13:41
02.11.24 - 13:26
01.11.24 - 13:40