REGULI LA SCALDAT! SALVATORII INSTRUIESC POPULATIA CUM SA EVITE CAZURILE DE INEC

Scăldatul în stare de ebrietate este strict interzis. La fel – scăldatul în locuri necunoscute și neamenajate cu stații de salvare, precum și plonjarea în apă curgătoare. Atenționările au fost făcute de către ofițerii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență într-o conferință de presă dedicată măsurilor de minimalizare a cazurilor de înec în rîndul populației în perioada estivală.

Evenimentul a avut loc pe plaja din orașul Vadul lui Vodă. După conferință, salvatorii, alături de polițiști, au discutat cu persoanele care se aflau pe malul Nistrului despre regulile de siguranță pe apă și în preajma bazinelor acvatice. Scafandrierii din cadrul Direcției Regionale Căutare Salvare nr.1 din municipiul Chișinău au patrulat apele rîului cu barca și au difuzat mesajul de prevenire a accidentelor pe apă, iar echipele de paramedici din cadrul Serviciului Mobil de Reanimare și Descarcerare au demonstrat manevrele de prim ajutor în cazul unei situații de înec.

Persoanele care nu pot înota se vor abține de la plonjat și se vor scălda doar însoțiți, în locuri special amenajate. O atenție deosebită trebuie să fie acordată minorilor. Maturii sînt îndemnați să monitorizeze strict copiii în apă, să nu le permită aflarea de unii singuri pe malurile bazinelor acvatice.

Conform datelor IGSU, în primele șase luni ale anului, au fost înregistrate 39 de cazuri de înec, opt dintre victime fiind copii.

Sursa: IPN