REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (29 octombrie 2021)

Veaceslav Platon urmează să fie învinuit pentru un atac raider asupra MAIB

Procurorii anticorupție l-au citat pe Veaceslav Platon pentru data de 2 noiembrie curent în vederea înaintării acuzării, în urma investigațiilor cu privire la acțiunile întreprinse de către unele persoane în perioada anilor 2011-2015 în vederea preluării controlului asupra instituției financiare BC „Moldova-Agroindbank” SA și gestionarea acestei instituții în beneficiul unui grup criminal organizat. În cauza penală, procurorii au constatat că, ulterior obținerii pachetului de acțiuni, făptuitorii pentru a deghiza originea ilicită a hîrtiilor de valoare sustrase au tranzacționat acțiunile sustrase către companiile nerezidente al căror beneficiar real era Platon Veaceslav.

 

Vacanța de toamnă se prelungește pentru școlile din zonele aflate în pragul de alertă roșu

Ministerul educației a decis prelungirea vacanței de toamnă cu şapte zile (01.11.2021 – 07.11.2021) pentru elevii din instituţiile de învățămînt primar, gimnazial şi liceal publice și private, în unitățile administrativ - teritoriale de nivelul întîi şi de nivelul al doilea: municipiile Chișinău și Bălți, precum şi localităţi din UTA Găgăuzia, în care este stabilit pragul de alertă roșu. Hotărîrea a fost luată pentru prevenirea răspîndirii virusului COVID-19 și asigurarea profilaxiei, sănătății elevilor și angajaților din sistemul de învățămînt general, în baza Hotărîrii Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică nr. 64 din 26 octombrie 2021.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 1 662 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 7 622 de teste, fiind confirmate 1 662 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 12 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 334 287 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 30 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 764 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 250 în stare extrem de gravă și 28 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 512 pacienți au fost vindecați. În total, 311 818 bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

La Chișinău vor fi realizate trei proiecte pentru îmbunătățirea gestionării deșeurilor de anvelope uzate

Trei întreprinderi din municipiul Chișinău, cu activități în domeniul recuperării materialelor reciclabile sortate și fabricarea produselor din cauciuc, vor beneficia de un suport de grant pentru dezvoltarea capacităților de prevenire, depozitare, reutilizare, reciclare și promovare pe piață a produselor cu conținut reciclat. Investițiile, în valoare totală de circa 48 de mii de euro, vor fi oferite în cadrul Programului de grant aferent proiectului „Îmbunătățirea cadrului instituțional și legal pentru gestionarea specifică a unor fluxuri de deșeuri în R. Moldova”.

 

În spitalele din Chișinău a fost suplimentat numărul de paturi pentru tratamentul bolnavilor de COVID-19

Spitalele municipale au în prezent 1708 locuri de tratament pentru COVID-19. Șeful interimar al Direcției generale de asistență socială și sănătate a Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, a declarat că „municipalitatea a suplimentat numărul de paturi de tratament pentru COVID-19, numărul acestora ajungînd la 1708”. ”Numărul total de paturi de tratament COVID-19 care există în Moldova este de puțin peste trei mii, mai mult de jumătate sînt în spitalele municipale. Solicităm ajutorul autorităților centrale pentru găsirea unor spații suplimentare de tratament în caz de nevoie”, a declarat Gîlcă.

 

Leul s-a apreciat puțin în raport cu dolarul, dar și-a întărit și mai mult pozițiile față euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american aproape 2,5 bani, iar de la moneda unică europeană – circa 1 ban. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 29 octombrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,5164 lei pentru un dolar (-2,43 bani) și 20,3287 lei pentru un euro (-0,88 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,5407 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,3375 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 29 octombrie, constituie: 0,6651 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1075 lei pentru 1 leu românesc și 0,2487 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Meteorologii anunță vreme stabilă, dar răcoroasă

Pentru astăzi, meteorologii anunță vreme stabilă, dar răcoroasă. Vîntul va sufla din direcția sud-est, iar presiunea atmosferică va fi înaltă. În zona de nord a republicii, terometrele vor indica +15... +18 grade. În centrul republicii, maximele termice vor oscila între +16 și +19 grade, iar în sud se vor atesta +17... +20 grade. Astăzi, în capitală, vremea va fi stabilă. Termometrele vor indica +20 grade. În următoarele zile, vremea nu se va schimba esențial.

 

Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de 30 spre 31 octombrie

Moldova va trece la ora de iarnă în noaptea de sîmbătă, 30 octombrie, spre duminică, 31 octombrie. Astfel, duminică, la ora 3.00, acele ceasornicelor vor fi date în urmă cu o oră, iar această zi va fi cea mai lungă din an. Moldova a recurs la trecerea la ora de iarnă din anul 1979, pentru a folosi optim lumina naturală cu scopul de a reduce iluminatul artificial.

 

Monitorul Oficial a publicat decizia privind prestarea serviciilor publice în formă electronică

Monitorul Oficial de vineri, 29 octombrie, a publicat decizia Guvernului de a aproba proiectul de Lege cu privire la serviciile publice. Aceasta este o premieră legislativă în R. Moldova, care presupune prestarea serviciilor publice în formă electronică în mod prioritar, precum și dreptul beneficiarului serviciilor publice de a solicita prestarea unui serviciu la orice oficiu al prestatorului de servicii publice, la orice centru multifuncțional sau centru unificat de prestare a serviciilor, indiferent de locul unde își are domiciliul, sediul sau viza de reședință.

 

Autorităţile au prezentat realizările și prioritățile Moldova IT Park

Transformarea digitală a țării și angajamentul statului în dezvoltarea parcului IT au fost discutate în cadrul Sum IT Up, un eveniment organizat de către Administrația Moldova IT Park, în parteneriat cu Ministerul economiei. Conducerea Parcului a prezentat evoluția înregistrată de rezidenți în primul semestru al anului curent și prioritățile setate pentru perioada următoare. În pofida constrîngerilor impuse de pandemie, cifra de afaceri realizată de către rezidenții Moldova IT Park în anul 2020 a depășit cu 25% venitul prognozat, circa 80% fiind export de servicii. Numărul de angajați ai companiilor rezidente a fost, la fel, în creștere și a ajuns la peste 12 mii de persoane.

 

Consiliul Municipal Chișinău a introdus o nouă taxă de salubrizare

Consilierii municipali din fracțiunile PSRM și PAS au votat instituirea unei taxe lunare de salubrizare, în mărime de 10 lei. Potrivit deciziei Consiliului Municipal Chișinău, taxa de salubrizare, în mărime de zece lei pe lună, se va achita o dată în an, în noiembrie. Taxa de salubrizare este una sanitară care diferă de cea pentru evacuarea deşeurilor şi salubrizarea curţilor de locuit. Această taxă se va achita pentru întreţinerea oraşului. Direcția de colectare a impozitelor și taxelor locale va emite facturile respective.