REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (28 decembrie 2018)

Sergiu Cioclea a primit la plecare de la BNM peste un milion de lei

Fostul şef al Băncii Naţionale a Moldovei (BNM) a primit la plecarea sa din funcţie o primă de peste un milion de lei, arată datele din declaraţia sa de avere. Potrivit documentului, în anul 2018, mai exact pînă la demisia sa din 23 noiembrie, Sergiu Cioclea a avut un venit total de 2,29 milioane lei, din salariul de guvernator al BNM. În acelaşi timp în declaraţia de avere pentru anul 2017, Sergiu Cioclea a declarat un venit din salariu de 1,25 milioane lei, sau peste 104.000 lei pe lună.

 

R. Moldova a ratificat Convenția Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive

Decretul de promulgare şi legea pentru ratificarea Convenției Consiliului Europei privind manipularea în competițiile sportive au fost publicate, vineri, 28 decembrie, în Monitorul Oficial. Potrivit documentului, noțiunea ”manipularea în competițiile sportive” se referă la ”meciurile aranjate”, pariurile sportive ilegale și corupția în sport. Convenția are drept scop prevenirea, depistarea, pedepsirea și disciplina privind manipularea rezultatelor sportive, precum și îmbunătățirea schimbului de informații la nivel internațional între autoritățile publice implicate.

 

Peste 300 de militari au primit locuințe

335 de familii ale militarilor vor întîmpina sărbătorile de iarnă în noile sale locuințe de serviciu - cheile de la apartamente au fost înmînate de către premierul Pavel Filip. Șeful executivului a menționat că a vizitat șantierul de construcție a casei în luna noiembrie, fiind asigurat atunci că locuințele vor fi gata pînă la finele anului curent. „Să vă bucurați de apartamentele noi chiar în ajun de sărbătoare. Acasă în primul rînd înseamnă familia noastră, dar acasă înseamnă și locuința unde se adună această familie”, a spus Filip.

 

Peste 100 de candidați la funcția de deputat au depus cereri de înregistrare în circumscripțiile uninominale

Peste 100 de cereri au fost depuse pentru înregistrare a candidaților la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, consiliile electorale ale circumscripțiilor electorale au recepționat cereri din partea a 106 potențiali candidați la funcția de deputat, în vederea înregistrării grupurilor de inițiativă. Dintre aceștia, 96 de candidați sînt desemnați de partide politice, iar 10 sînt candidați independenți. Desemnarea candidaților la funcția de deputat pentru circumscripția națională și fiecare circumscripție uninominală se încheie cu 30 de zile înainte de data alegerilor.

 

Primul lot de mere moldoveneşti a fost expediat în Israel

Un lot de mere produse în R. Moldova a fost expediat, în premieră, în Israel. Iurie Fală, director executiv al Asociaţiei “Moldova Fruct”, a explicat că acesta este primul lot, de aproximativ 20 de tone de mere, exportat în Israel, însă cereri sînt mai multe. “Merele moldoveneşti devin tot mai solicitate. Am expediat producţie în Oman, acum în Israel, iar în perspectivă avem mai multe contracte cu clienţi din Orientul Mijlociu, India, eventual Egipt ş.a. Este vorba de pieţe noi de desfacere şi există toate premisele să ne afirmăm în cadrul acestora”, a precizat Iurie Fală.

 

Specialiştii ANSP au înregistrat 33 cazuri de gripă

De la debutul sezonului rece, în R. Moldova au fost înregistrate 33 cazuri de gripă, dintre care 23 doar în ultima săptămînă. Potrivit datelor Agenției Naționale pentru Sănătate Publică (ANSP), la momentul actual, în R. Moldova situația epidemiologică prin gripă este la nivel scăzut. Conform datelor parvenite din raioane, în săptămîna 17-23 decembrie, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a scăzut. În această perioadă au fost raportate 8236 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

 

Etichetele produselor alimentare vor conține informații privind protecția sănătății consumatorilor

Agenţia Naţională pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), atenţionează consumatorii, şi pe de altă parte producătorii, importatorii, distribuitorii, operatorii din sistemul de alimentaţie publică, referitor la intrarea în vigoare începînd cu 12 ianuarie 2019 a Legii privind informarea consumatorilor cu privire la produsele alimentare. Principalele prevederi se referă la faptul că etichetele produselor alimentare vor trebui să conţină informaţii privind protecţia sănătăţii consumatorilor şi utilizarea sigură a unui produs alimentar.

 

BNM a pus în circulație 11 monede jubiliare și comemorative

Banca Națională a Moldovei (BNM) a pus vineri, 28 decembrie, în circulație 11 monede jubiliare și comemorative noi. Decizia a fost publicată în Monitorul Oficial. Astfel, seria „Aleea Clasicilor din Grădina Publică „Ștefan cel Mare și Sfînt” din municipiul Chișinău” va fi completată cu două monede „Constantin Negruzzi”. La seria „Personalități” vor fi adăugate monedele „Ion Druță - 90 de ani de la naștere”, „George Meniuc - 100 de ani de la naștere” și „Mihail Berezovschi – 150 de ani de la naștere”. Moneda „Ada Zevin - 100 de ani de la naștere” va completa seria „Femei celebre”, iar moneda „Șoim dunărean” va fi adăugată la seria „Cartea Roșie a Republicii Moldova”.

 

PPEM nu va participa la alegerile parlamentare

Partidul Popular European din Moldova nu va participa la alegerile parlamentare din 24 februarie 2019 în calitate de concurent electoral cu liste sau candidaţi proprii. La şedinţa extinsă a Consiliului Naţional al PPEM s-a decis că formaţiunea va sprijini candidaţii din circumscripţii electorale care împărtăşesc aceleaşi valori.

 

Polițiștii au deconspirat activitatea unui grup suspectat de contrabandă cu produse farmaceutice

Oamenii legii au deconspirat un grup specializat în contrabandă cu produse farmaceutice. Potrivit procurorilor, în perioada 2015-2018, suspecții aduceau prin contrabandă produse farmaceutice. Ulterior, membrii grupului comercializau produsele persoanelor care practică activitatea de cosmetologie. Organizatorul schemei de contrabandă s-a dovedit a fi un bărbat din Ucraina. Dacă vor fi găsiți vinovați, bănuiții riscă pînă la 10 ani de închisoare.

 

CFM a procurat 30 de automobile noi

Întreprinderea „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a procurat 30 de automobile noi. 10 dintre acestea au ajuns deja la Chișinău și au fost prezentate vinery, 28 decembrie, de directorul instituției Iurie Topală. Automobilele vor fi destinate filialelor din țară ale întreprinderii. Topală a declarat că prețul unui automobil pornește de la 13,5 mii de euro. Recent, CFM a semnat un contract privind procurarea a 12 locomotive noi, valoarea cărora ajunge la 45 milioane de euro. Primele locomotive noi ar urma să fie livrate la începutul anului 2020.