REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (24 mai 2019)

Absolvenții pot aplica pentru un stagiu de practică în Bundestagul German

Absolvenții instituțiilor de învățămînt superior din R. Moldova pot aplica pentru obținerea unui stagiu de practică în Bundestagul German. Dosarele urmează a fi expediate pînă la 31 iulie 2019. Participanții la program vor beneficia de o bursă lunară în valoare de 500 de euro, cazare gratuită și asigurare. Aceștia se vor afla la Berlin timp de cinci luni, de la 1 martie pînă la 31 iulie 2020. Aplicanții trebuie să fie interesați de politică, să fie născuți după 1 martie 1990 și să posede cunoștințe foarte bune de limbă germană.

 

Air Moldova a lansat zboruri directe spre orașul Salonic din Grecia

Air Moldova a lansat zboruri directe spre Salonic, care este al doilea cel mai mare oraș din Grecia. Prețul biletelor începe de la 69 de euro într-o direcție, cu toate taxele incluse, iar călătoria durează 95 de minute. Compania a decis să introducă această destinație în orarul de vară, în urma solicitărilor venite din partea cetățenilor. Zborurile vor fi operate dimineața, în zilele de joi și duminică. Recent, Air Moldova a mai lansat două zboruri estivale spre alte două destinații de vacanță - Izmir (Turcia) - din 18 mai și Nice (Franța) din 26 aprilie.

 

Mărfuri în valoare de peste un milion de lei au fost confiscate de poliție

Încălţăminte, haine şi produse chimice aduse prin contrabandă din Ucraina, în valoare de peste 1 milion de lei, au fost confiscate de poliţie. Potrivit poliţiei, mărfurile erau încărcate într-un autovehicul de model ”Volkswagen Crafter”, condus de un bărbat, de 25 de ani, locuitor al satului Oniţcani, raionul Criuleni. Solicitați de oamenii legii, atît şoferul cît şi pasagerul care îl însoţea nu au putut oferi acte despre provenienţa mărfii.

 

Expert-Grup declară că situația băncilor este stabilă

Principalii indicatori financiari și prudențiali ai băncilor înregistrează valori cuprinse în limitele, sau chiar peste cele admise de banca centrală, ceea ce determină o situație confortabilă pentru moment. Indicatorii activității bancare la sfîrșitul lunii aprilie prezintă o situație stabilă în sector, menționează Centrul Analitic Independent „Expert-Grup” în analiza privind clasamentul performanței bancare. Experții mai apreciază că sectorul bancar este în continuare profitabil, suficient de capitalizat și cu un grad înalt de lichiditate pe termen scurt.

 

Premierul a promis să ajute localitățile care au suferit în urma ploilor

Premierul Pavel Filip a vizitat satele Donici, Camencea și Sămănanca din Orhei, afectate de inundații. Oamenii spun că nu au mai văzut asemenea ploi, iar apa le-a intrat în case, beciuri, a distrus terenuri agricole și drumuri. Premierul a spus că responsabilii de la Comisia pentru Situații Excepționale evaluează pagubele înregistrate în localitățile din țară urmare a ploilor abundente din această lună, pentru a acorda ajutor localităților afectate. În satele Donici, Camencea și Sămănanca din Orhei, potrivit calculelor prealabile, mărimea acestui ajutor va fi de circa 1 milion de lei.

 

În următoarele zile dolarul american va depăși pragul de 18 lei

În următoarele zile dolarul american va depăși pragul de 18 lei. Acesta se va scumpi cu cinci bani și va avea un preț oficial de 18 lei și 03 bani, potrivit datelor Băncii Naționale a Moldovei (BNM). Pe de altă parte, la sfîrșitul acestei săptămîni euro se va ieftini cu un ban și va costa 20 de lei și 07 bani. Mai ieftină cu un ban va fi și rubla rusească. Pentru aceasta a fost stabilită o cotație oficială de 27 de bani. Leul românesc va rămîne la nivelul de 4 lei și 21 de bani, la fel ca și hrivna ucraineană, care va costa în continuare 68 de bani.

 

Fostul primar al orașul Tiraspol a fost găsit mort la Odesa

În localitatea Vapnearka, regiunea Liman, Odesa, a fost depistat corpul neînsuflețit al fostului primar al orașul Tiraspol, Andrei Bezbabcenko, avînd semne de moarte violentă. Potrivit presei ucrainene, soția fostului primar a anunțat dispariția acestuia pe 21 mai. Andrei Bezbabcenko a fost primar al orașului Tiraspol din 2012 pînă în 2016, în timp ce lider al administrării din stînga Nistrului era Evgheni Șevciuk. Înainte de aceasta, a condus o companie de construcții din Tiraspol. După schimbarea puterii în regiunea Transnistreana, Andrei Bezbabcenko s-a stabilit în Odesa.

 

Mitropolitul Vladimir a fost decorat de Putin cu „Ordinul Prieteniei”

Mitropolitul Vladimir a fost decorat de președintele Federației Ruse, Vladimir Putin, cu „Ordinul Prieteniei”. Înmînarea distincției a avut loc în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Kremlin, la 23 mai. Potrivit unui comunicat al Mitropoliei, în cadrul ceremoniei au primit distincții de stat mai multe personalități din Federația Rusă, dar și mai mulți cetățeni străini.

 

Opt oraşe au fost selectate pentru a participa în procesul de revitalizare urbană

Opt oraşe au fost selectate în 2019 pentru a participa în procesul de revitalizare urbană. Acestea sînt Sîngerei, Drochia, Ceadîr-Lunga, Vulcăneşti, Rezina, Străşeni, Cahul, Ştefan Vodă. Reprezentanţii oraşelor au decis că revitalizarea urbană este unul din domeniile, care merită atenţie sporită din partea cetăţenilor şi autorităţilor publice locale. Cele opt oraşe noi au fost selectate de către Agenţiile de Dezvoltare Regională în cadrul apelurilor deschise la nivelul fiecărei regiuni de dezvoltare.

02.04.24 - 12:28
03.04.24 - 13:42
03.04.24 - 13:44
01.04.24 - 12:39
01.04.24 - 12:46
05.04.24 - 19:01
07.04.24 - 00:04
05.04.24 - 17:10
05.04.24 - 17:10
06.04.24 - 13:48
07.04.24 - 00:09
05.04.24 - 17:07
09.04.24 - 12:16
09.04.24 - 12:15
06.04.24 - 13:46