REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (2 noiembrie 2018)

Peste 7300 de dosare de subvenționare au fost recepționate de AIPA

Peste 7300 de dosare de solicitare a subvențiilor în agricultură în valoare de peste un miliard de lei au fost depuse la Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) pînă la 31 octombrie. Numărul cererilor de finanțare a crescut în anul curent cu 26%, fiind prezentate cu 1714 dosare mai mult față de anul 2017, atunci cînd au fost depuse puțin peste 5600 de cereri. În acest an, valoarea totală a Fondului Național de Dezvoltare a Agriculturii și Mediului Rural constituie 900 mln de lei.

 

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește de la 1 ianuarie 2020

Plafonul de garantare a depozitelor bancare va crește de la 20 mii de lei pînă la 50 mii de lei, de la 1 ianuarie 2020. Parlamentul a adoptat în lectură finală un proiect de lege în acest sens. Potrivit noilor reglementări, în cazul în care depozitele unei bănci licenţiate devin indisponibile, Fondul de garantare a depozitelor în sistemul bancar, garantează onorarea acestora fiecărui deponent, indiferent de numărul şi mărimea lor sau de moneda în care s-au constituit, plafonul de garantare fiind de 50 000 lei.

 

Strategia Militară pentru anii 2018-2022 a fost fi publicată în Monitorul Oficial

Strategia Militară şi Planul de acţiuni privind implementarea acesteia pentru anii 2018-2022 au fost publicate, vinery, 2 noiembrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Documentul prezintă o viziune privind demararea procesului de trecere a Forţelor Armate la o nouă structură. Strategia a fost elaborată de Ministerul Apărării, cu participarea reprezentanţilor MAI şi cu sprijinul experţilor străini. Prezentul document descrie mediul de securitate, ameninţările cu caracter militar la adresa R. Moldova; defineşte misiunile Forţelor Armate stabilite de legislaţia naţională; identifică capabilităţile militare necesare; stabileşte cerinţele şi necesarul pentru finanţarea obiectivelor militare strategice şi a obiectivelor specifice în vederea îndeplinirii misiunilor.

 

Fiscul va acorda asistență pentru calcularea corectă a salariilor

Serviciul Fiscal de Stat (SFS) va acorda asistență pentru calcularea corectă a salariilor, după ce de la 1 octombrie curent sînt aplicate noi cote ale impozitului pe venit. Astfel, pînă la 30 noiembrie curent în cadrul SFS va funcționa o Linie telefonică de asistență fiscală. Persoanele care au nevoie de asistență, o vor putea primi formînd numărul de telefon 022-82-34-38, de la ora 08.00 pînă la 17.00. Specialiștii SFS vor oferi consultanță referitor la determinarea corectă a impozitului pe venit aferent veniturilor salariale. Apelul va fi gratuit.

 

Tiraspolul a anunțat noi înrolări

Din 3 decembrie, în Transnistria, demarează concursul de înrolare a cetățenilor în trupele de pacificatori. Comisariatele militare au făcut apel cu scopul de a mărit contigentul de angajați în forțele de menținere a păcii în regiune. Concursul va dura 90 de zile. Sînt îndemnați să aplice bărbați cu vîrsta de pînă la 50 de ani, apți pentru serviciul militar și cu studii medii. Doritorii urmează să depună o cerere în acest sens pînă pe data de 30 noiembrie, unde să indice comisariatul în conformitate cu viza de reședință și să treacă examenul comisiei medicale.

 

Membrii Comisiei Unificate de Control s-au întrunit la Bender

Delegația R. Moldova a prezidat ședința Comisiei Unificate de Control (CUC) care s-a desfășurat la 1 noiembrie curent în or. Bender, comunică Biroul politici de reintegrare. Sub aspect organizatoric, la propunerea componentei Chișinăului, Comisia a luat decizia de a-l desemna pe locotenent-colonel Alexandru Arapan în funcția de observator militar în Forțele Mixte de Pacificare din partea Chișinăului. În cadrul audierii raportului săptămînal al Comandamentului Militar Întrunit privind situația din Zona de Securitate în perioada 24–30 octombrie 2018, s-a constatat că pe segmentul de responsabilitate a trupelor mixte de pacificare situația este stabilă.

 

Agitația electorală va fi permisă și în ziua votului

Parlamentul urmează să excludă restricția de agitație electorală în ziua tăcerii și ziua votului, cu excepția secției de votare și în raza a 100 de metri de la secția de votare. Aceasta este una dintre recomandările care se regăsesc în Raportul cu privire la analiza legislaţiei electorale, care a stat la baza invalidării alegerilor locale în Chişinău. „Comisia juridică a luat în considerare recomandarea de a anula restricția de agitație electorală în ziua tăcerii și ziua votului, ca să nu mai servească pretext pentru anularea alegerilor”, a scris președintele Parlamentului, Andrian Candu, într-o postare pe o rețea de socilalizare.

 

Peste 70 la sută din activele băncilor din R. Moldova sînt deținute de grupuri internaționale

Peste 70 la sută din activele băncilor comerciale din R. Moldova sînt deținute și gestionate de grupuri internaționale. În anul 2016, puțin peste 20 la sută din active erau gestionate de grupuri internaționale, potrivit raportului Băncii Naționale a Moldovei (BNM) privind situaţia financiară a sectorului bancar pentru nouă luni. Schimbările s-au produs ca urmare „a reformelor promovate în sectorul bancar de către Banca Națională a Moldovei și care au ca scop asigurarea dezvoltării unei guvernări corporative sănătoase şi conforme principiilor internaţionale, cît și menținerea unui sector bancar sigur, puternic și transparent bazat pe principiile pieței”.

 

R. Moldova s-a clasat pe locul 47 într-un clasament al Băncii Mondiale

R. Moldova a coborît trei poziții, pînă pe locul 47 din 190 de țări, incluse în clasamentul Grupului Băncii Mondiale privind mediul de afaceri, după ce în anul precedent s-a menținut pe locul 44. Mediul de afaceri a fost apreciat cu un punctaj de 73.54, în creștere cu 0.38 puncte față de anul anterior. În clasamentul Băncii Mondiale, R. Moldova se situează imediat după Belgia și China și devansează ţări ca Serbia, Israel. Muntenegru. Dintre ţările ex-sovietice cea mai bună poziţie a ocupat-o Georgia (locul 6), urmată de Lituania (14), Estonia (16), Letonia (19).