REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (5 august 2021)

Deputații se vor întruni mîine în sesiune extraordinară

Deputații se vor întruni mîine în sesiune extraordinară pentru a acorda votul de încredere Cabinetului de Miniștri condus de Natalia Gavriliță și programului de guvernare. Partidul Acțiune și Solidaritate, care deține majoritatea parlamentară, și-a anunțat sprijinul pentru viitorul executiv. Ședința Parlamentului este programată pentru mîine, cu începere de la ora 10.00. Noul executiv va avea 13 ministere față de nouă în prezent și doi vicepremieri fără portofoliu – în domeniul Reintegrării și pentru digitalizare.

 

CEC a înregistrat observatori internaționali pentru alegerile din Găgăuzia

Comisia Electorală Centrală a acreditat cinci observatori internaționali pentru monitorizarea alegerilor în Adunarea Populară a UTA Găgăuzia din 19 septembrie current. Membrii CEC au aprobat, în ședința de astăzi, acreditarea a doi observatori din partea Consiliului Adunării Interparlamentare a statelor-membre ale CSI, doi observatori din partea Ambasadei Franței și un observator din partea Ambasadei Republicii Belarus pentru monitorizarea alegerilor care vor avea loc în UTA Găgăuzia la 19 septembrie 2021. Pentru scrutinul din autonomia găgăuză Comisia Electorală de la Comrat a înregistrat pînă în prezent 82 de candidați la funcția de deputat local.

 

Satul Selemet este deschis pentru noi parteneriate regionale

În scopul consolidării relațiilor de parteneriat între Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Sud și administraţia publică locală (APL), Olga Gorban, noul director al Agenției de Dezvoltare Regională Sud, a inițiat un program de vizite de cunoștință și informare asupra activităţii autorităţilor locale din Regiunea de Dezvoltare Sud. Prima vizită de acest fel în cadrul programului menționat a avut loc la Selemet, unde directorul ADR Sud - Olga Gorban și Tatiana Badan, primar al satului Selemet, raionul Cimişlia, și președinte al Congresului Autorităților Locale din Moldova au discutat despre rolul implicit al APL-urilor în dezvoltarea regională.

 

Locuitorii din Călinești își vor alege un nou primar

Pe data de 21 noiembrie vor avea loc alegeri locale în satul Călinești, raionul Fălești. Comisia Electorală Centrală a stabilit, în ședința de astăzi, organizarea alegerilor locale noi pentru funcția de primar al satului Călinești, raionul Fălești pentru 21 noiembrie. Încetarea înainte de termen a mandatului de primar a survenit în legătură cu demisia acestuia.

 

Germania susţine trei proiecte de dezvoltare în centrul ţării

Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a convocat în ședință de lucru reprezentanții Agenției de Cooperare Internațională a Germaniei (GIZ) și antreprenorii care execută lucrări de construcție la trei proiecte: doua de îmbunătățire și extindere a serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în oraşele Ungheni și Călărași și unul de eficientizare energetică a Liceului teoretic "Ion Vatamanu" din Strășeni. Totodată, au fost examinate lucrările de construcție la proiectul "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă și de canalizare în or. Călărași".

 

Cinci elicoptere au fost trimise în Turcia pentru a participa la stingerea incendiilor

O companie din R. Moldova a trimis cinci elicoptere în Turcia pentru a participa la operațiunea de stingere a incendiilor din regiunea de sud a țării. Anunțul a fost făcut de ambasada R. Moldova în Turcia. Președintele companiei a comunicat ambasadorului Dmitri Croitor a avut o discuție telefonică și a comunicat că, echipajele de zbor, din care fac parte cetățeni RM, sînt în siguranță. Totodată, Ambasada informează că a purtat discuții cu Consulii Onorifici ai R. Moldova în Antalya, Alanya și Marmaris, care sînt gata să acorde asistență cetățenilor moldoveni, în caz de necesitate.

 

Raioanele Strășeni, Șoldănești, Călărași şi Ungheni vor colabora cu UTM

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a participat la stabilirea parteneriatelor durabile în cadrul proiectelor regionale de eficientizare energetică a clădirilor publice. Astfel, în cadrul instituţiei, au fost semnate Acorduri-memorandum de colaborare între Consiliile raionale Strășeni, Șoldănești, Călărași, Ungheni și Centrul Formare Continuă al Universității Tehnice din Moldova. Scopul principal al Acordului-memorandum constă în stabilirea unui parteneriat durabil între părțile semnatare în vederea cooperării și realizării schimbului de informații pentru dezvoltarea profesională a specialiștilor.

 

Un spectacol muzical va avea loc duminică la Chișinău

Primăria municipiului Chișinău informează că duminică, începînd cu ora 18:00, pe scările din Parcul „Valea Morilor" va avea loc un spectacol muzical cu genericul „O seară în parc", organizat de Direcția Cultură. Publicul-spectator este invitat să urmărească o compilație muzicală, susținută de orchestra de muzică ușoară „Avanti", conducător artistic - Vladimir Adrian, solistă - Roxana. Evenimentul face parte din proiectul cultural-educativ „Dialog social cu chișinăuienii".

 

Moldovenii vor beneficia de regimul fără vize cu statele spațiului Schengen

Comisia Europeană a publicat cel de-al patrulea raport privind Mecanismul Uniunii Europene de suspendare a regimului fără vize, în care a constatat că R. Moldova continuă să îndeplinească criteriile aferente regimului fără vize cu Uniunea Europeană, relatează Serviciul diplomație publică, comunicare strategică și interacțiune cu presa al MAEIE. Prin urmare, cetățenii moldoveni vor beneficia în continuare de regimul fără vize cu statele spațiului Schengen. Totodată, vor trebui respectate restricțiile introduse de către statele respective în contextul pandemiei COVID-19.