REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 septembrie 2021)

Legislativul a operat modificări în legea privind sistemul public de pensii

Deputații au adoptat astăzi în lectura a doua proiectul de modificare a Legii privind sistemul public de pensii. Documentul are menirea de a asigura funcționarea unui sistem de pensii echitabil, care să garanteze un trai decent beneficiarilor de pensii, dar și să sporească garanțiile sociale. Acesta prevede că la determinarea venitului mediu lunar asigurat pentru perioada necontributivă de îngrijire a unui copil cu dizabilitate severă sub vîrsta de 18 ani sau a unei persoane cu dizabilitate severă de către unul din părinți, de către tutore sau curator să se ia în considerare salariul mediu lunar pe țară, la data determinării pensiei.

 

Fișele epidemiologice vor putea fi completate doar on-line

Începînd cu data de 5 octombrie, pasagerii și călătorii care traversează frontiera de stat a R. Moldova pe sensul de intrare vor putea completa fișa epidemiologică doar în format electronic. Potrivit Ministerului sănătății, măsura are drept scop eficientizarea procesului de prevenire și control a pandemiei COVID-19, inclusiv prin fluidizarea fluxului de pasageri și călători în punctele de trecere a frontierei. Fișa epidemiologică va putea fi accesată pe pagina https://fisa-covid.gov.md/ și trebuie completată obligatoriu cu cel mult 3 zile înainte de intrare în R. Moldova de către persoanele care urmează să respecte regimul de autoizolare pentru 14 zile.

 

Ministerul Educației dezminte informația privind demisia cadrelor didactice

În perioada 23 august-23 septembrie 2021 nu a fost confirmat nici un caz de demisie a cadrelor didactice ca urmare a deciziilor Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Despre aceasta a declarat Ministerul educației, după ce a verificat datele prezentate de către Federația Sindicală a Educației și Științei într-un comunicat, în care se relatează despre 32 de cazuri de demisie a angajaților din sistemul educațional din patru raioane: Hîncești, Glodeni, Căușeni și Ștefan Vodă.

 

Mai mult de jumătate din construcția a două sectoare ale traseului M3 a fost efectuată

Mai mult de jumătate din lucrările de construcţie a traseului naţional M3 – sectoarele Porumbrei – Cimișlia și drumul de ocolire a municipiului Comrat sînt executate, iar proiectele urmează să fie finalizate integral în anul 2022. În cadrul unei vizite în teritoriu, directorul general interimar al ASD, Sergiu Bejan, a inspectat implementarea contractului privind construcția drumurilor nominalizate. Conform drumarilor, tronsonul are o lungime de 19 km și înregistrează un progres de execuție a lucrărilor de circa 59%.

 

A fost deschis primul Centru de Caritate pentru Refugiaţi

Primul Centru de Caritate pentru Refugiaţi a fost deschis la Chişinău. Cetăţenii străinii vor beneficia de cazare, asistenţă financiară şi produse de igienă. De asemenea, pentru refugiaţii vor fi organizate cursuri de învăţare a limbii române, pentru a intracţiona mai uşor cu localnicii, iar ulterior să-şi găseasc un loc de muncă. Centrul de Caritate pentru Refugiaţi se află pe strada 31 August 1987. Centrul a fost creat cu sprijinul Înaltului Comisar al Naţiunilor Unite pentru Refugiaţi.

 

Traficanți de droguri au fost reținuți în urma perchezițiilor efectuate în R. Moldova și Muntenegru

Oamenii legii au desfășurat zece percheziții sincronizate cu bilateralii din Muntenegru și au reținut cinci persoane, într-un dosar de spălare de bani, rezultați din trafic de droguri. Operațiunea s-a desfășurat cu sprijinul Serviciului Prevenirea și Combaterea Spălării Banilor din cadrul Guvernului R. Moldova și Centrului Sud-Est European de Aplicare a Legii – SELEC. Persoanele au vîrste cuprinse între 20 și 37 de ani, iar liderul grupului, reținut în Muntenegru, are și studii superioare în drept. Potrivit Codului penal al R. Moldova, cele incriminate se pedepsesc cu închisoarea pentru un termen de la 5 la 15 ani.

 

Consulatul general al României la Bălţi îşi reia activitatea cu publicul

Consulatul general al României la Bălţi anunţă că, din 30 septembrie, îşi reia activitatea cu publicul. Este vorba despre serviciile consulare pentru depunerea jurămîntului de credinţă faţă de România, obţinerea acordului şefului de misiune pentru depunerea la sediul ANC a jurămîntului de credinţă, vize şi înregistrare naşteri. Sesiunea de depunere a jurămîntului de credinţă faţă de România, din data de 1 octombrie 2021, a fost replanificată pentru data de 8 octombrie 2021.

 

Secretarii consiliilor locale au fost instruiți pentru desfășurarea alegerilor din 21 noiembrie

Centrul de Instruire Continuă în Domeniul Electoral a desfășurat activități de instruire în format on-line pentru secretarii Consiliilor Locale din cele 15 localități în care la 21 noiembrie vor avea loc alegeri locale noi. Seminarul de instruire a fost moderat de directorul adjunct al CICDE, Cristina Cucurudza, care le-a vorbit secretarilor locali despre atribuțiile secretarului consiliului local cu privire la procedura de ridicare şi atribuire a mandatelor de consilier local; responsabilitățile administrației publice locale în perioada electorală; responsabilitățile administrației publice locale privind listele electorale (activitatea registratorului).

 

R. Moldova va beneficia de suportul Franței pentru implementarea proiectelor de dezvoltare a agriculturii

R. Moldova ar putea beneficia de suportul Franței în procesul de implementare a proiectelor de dezvoltare în domeniul irigării și creării fîșiilor de protecție a cîmpurilor. Un grup de experți ai Agenției Franceze de Dezvoltare, care se află într-o misiune în țara noastră, au avut în acest sens o discuție oficială cu secretarul de stat al Ministerului agriculturii, Vasile Șarban. „Atenția noastră este concentrată asupra implementării practicilor agricole prietenoase mediului, precum și asigurarea sectorului agroindustrial cu resurse de calitate înaltă”, a informat Vasile Şarban.

 

Republica Coreea este interesată de cooperare bilaterală

Coreea de Sud este interesată de cooperare bilaterală cu R. Moldova în vederea implementării proiectelor de mediu. Reprezentanții Ambasadei Republicii Coreea de Sud în ţara noastră, cu sediul la Kiev, și-au exprimat disponibilitatea de cooperare în acest sens, în cadrul unei întîlniri oficiale cu secretarul de stat al Ministerului mediului, Iordanca-Rodica Iordanov. La întrevedere, oficialii ambasadei au fost însoțiți de reprezentanții Organizației internaționale „Better World”, ce deține experiență de realizare a proiectelor în domeniul dezvoltării rurale în țara noastră.

 

Pentru R. Moldova este o prioritate cooperarea cu Ucraina și România

Pentru Guvernul R. Moldova este o prioritate cooperarea cu Ucraina și România pentru a reduce nivelul de poluare și a menține fluxul de apă al rîurilor Nistru și Prut. Cooperarea dintre Chişinău şi Kiev privind utilizarea durabilă și protecția rîului Nistru este asigurată prin Comisia interguvernamentală creată în acest scop. În ceea ce privește rîul Prut, elaborarea și semnarea unui acord trilateral între România, R. Moldova și Ucraina și înființarea unui organism comun pentru gestionarea durabilă și protecția rîului Prut ar fi cea mai potrivită cale de urmat.

 

UE și PNUD au lansat un concurs în domeniul transformării municipale

Uniunea Europeană şi Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) au lansat un concurs pentru localitățile din R. Moldova, în domeniul transformării municipal. Apelul face parte din proiectul regional „Primari pentru Creșterea Economică", finanțat de UE și implementat de PNUD în statele membre ale Parteneriatului Estic (Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova, Ucraina), iar data limită pentru depunerea cererilor online este 25 octombrie. Localitățile selectate vor fi susținute de UE și PNUD pentru a dezvolta și activa portofolii de măsuri sistemice pentru a stimula o creștere și durabilă.

 

La Parlament a fost lansată o expoziție de fotografie

20 de fotografii în care sînt surprinși vîrstnici și voluntari tineri, campioni ai dialogului între generații sînt vernisate în Parlament, a relatat Direcția generală comunicare și relații publice a Legislativului. Expoziția ”Abilitățile digitale conectează generații” este organizată în parteneriat cu Fondul ONU pentru Populație (UNFPA), este dedicată Zilei Internaționale a Oamenilor în Vîrstă.