REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (30 iunie 2021)

Agricultorii testează tehnica pentru campania de recoltare

Ministerul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului (MADRM) a anunţat că în țară a demarat procesul de testare a tehnicii pentru a începe campania de recoltare a cerealelor. În acelaşi timp, conform datelor operative prezentate de direcțiile agricole raionale, în raionul Ungheni și UTA Găgăuzia a demarat recoltarea orzului pe parcele mici. Recoltarea cerealelor se efectuează, de obicei, în zilele cele mai uscate și cu temperaturi înalte. Producătorii sînt îndemnați să sporească acțiunile de pază a recoltei și de reducere a pierderilor de producție agricolă. Potrivit informațiilor operative, deținute de către direcțiile agricole, pentru recolta anului curent au fost semănate culturi cerealiere pe o suprafață de circa 418,9 mii ha.

 

O nouă rută de troleibuz pentru locuitorii capitalei

O nouă rută de troleibuz va circula în capitală. Linia de transport, cu numărul 38, a fost inaugurată miercuri și va asigura legătura între sectoarele Botanica și Buiucani. Mașinile noi vor circula de pe str. Sarmisegetuza, via Albișoara, și vor avea ca stație terminus str. Alba Iulia. Ruta va fi suplimentată cu 10 troleibuze de tip AKSM, de ultimă generație, cu autonomie, fabricate la uzina din Minsk și asamblate la atelierul RTEC. Primăria anunță că peste două săptămîni, va fi lansată o nouă rută de troleibuz, care va include și str. Columna.

 

30 de mașini noi au intrat în dotarea IGP

Inspectoratul General al Poliției a primit 30 de mijloace de transport noi, precum și echipamente de protecție necesare pentru gestionarea situației pandemice. Noile automobilele de model Dacia Duster au fost repartizate Inspectoratelor de Poliție din țară, pentru supravegherea circulației rutiere, asigurarea unui climat de siguranță în societate și reacționarea poliției la solicitările parvenite de la cetățeni prin intermediul serviciului 112. De la începutul anului 2020 și pînă în prezent, subdiviziunile IGP au fost dotate cu 150 de unități de transport.

 

Elevi au obţinut medalii la olimpiade internaţionale

Echipa Republicii Moldova a obținut trei medalii de bronz și mențiuni de onoare la Olimpiada Europeană de Fizică, ediția 2021. Concursul a fost organizat de Lituania s-a desfășurat online în perioada 19–26 iunie. Medaliile de bronz au fost cucerite de Vladimir Secu, Ștefan Nicov și Marius Frija, elevi la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău, iar mențiunile de onoare au fost obținute de către Patrick Căruntu și Victor Șotropa, elevi la același liceu. Totodată, Victor Purice, elev la Liceul Teoretic „Orizont” din Chișinău a cucerit medalia de bronz la Olimpiada Internațională de Informatică, ediția a 32-a. Concursul, organizat de Singapore, s-a desfășurat online în perioada 19–28 iunie.

 

Militarii dislocați în Kosovo au fost decorați

Militarii moldoveni dislocați în Kosovo au fost decoraţi cu medalia ”Pentru misiunea de pacificare în Balcani”, în semn de recunoaștere a angajamentului lor în misiunea KFOR. Mandatul de activitate al contingentul KFOR-14 din Armata Naţională se va încheia la mijlocul lunii iulie. Misiunea KFOR asigură un mediu sigur și libertate de mișcare pentru toate comunitățile etnice din Kosovo, în conformitate cu o rezoluție din anul 1999 a Consiliului de Securitate al ONU.

 

Doi specialiști IT au fost reținuți de CNA

Doi tineri, specialişti în tehnologii informaţionale, au fost plasaţi în izolatorul Centrului Naţional Anticorupţie, fiind cercetaţi pentru acte de corupţie. Cei doi au fost denunţaţi de o tînără, care le-ar fi contractat serviciile pentru a obţine mai uşor programarea în regim de urgență la examenul teoretic și practic de obținere a permisului de conducere. Tineri ar fi susţinut că au influență asupra persoanelor publice din cadrul Direcției de Examinare și Calificare a Conducătorilor Auto a Agenției Servicii Publice. Astfel, utilizînd metode de plată prin internet, aceştia ar fi pretins şi primit 13 050 de lei pentru a intermedia obţinerea permisului. Tinerii au fost reținuți și riscă amendă sau chiar închisoare.

 

Japonia oferă un grant în valoare de 15 mln euro pentru IGSU

Guvernul Japoniei va oferi Republicii Moldova un grant nerambursabil, în valoare de aproximativ 15 milioane de euro, pentru implementarea proiectului de îmbunătăţire a echipamentelor de prevenire a incendiilor la Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă (IGSU). Proiectul de hotărîre cu privire la iniţierea negocierilor şi aprobarea semnării Acordului de grant, întocmit prin schimb de note, a fost votat de către Guvern. Potrivit ministrului interimar de interne, Pavel Voicu, vor fi procurate 10 autoscări cu diferită capacitate, 9 autospeciale de intervenţie la incendii, echipamente de descarcerare.

 

Amenzi de aproape două milioane de lei pentru comerț stradal ilegal

Angajații Secției Securitate publică din cadrul Direcției de Poliție a municipiului Chișinău împreună cu angajații APL, au desfășurat razii în piețe și pe străzile din mai multe sectoare ale capitalei, privind desfăşurarea ilegală a activităţii de întreprinzător. Astfel, de la începutul anului pînă în prezent au fost întocmite peste 1373 de procese verbale, fiind aplicate amenzi în sumă totală de 1 893 500 lei. Măsurile date au drept scop lupta cu comerțul stradal ilegal, astfel poliţiştii îndeamnă comercianţii să-şi realizeze produsele în locuri autorizate.

 

Fermieri vor beneficia de consultanţă în agricultura organică

Fermierii moldoveni vor putea beneficia, în perioada 30 iunie-14 iulie, de consultanţă gratuită în aplicarea îngrăşămintelor verzi, precum şi în rotaţia culturilor. În acest scop, doi experţi americani se vor afla în vizită în Republica Moldova prin intermediul Programului de voluntariat al Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) Farmer-to-Farmer. Asistenţa este destinată prioritar producătorilor ecologici, membri ai Asociației Patronale „Alianța Lanțului Valoric în Agricultura Ecologică din Moldova” (MOVCA), precum şi Institutului „Selecţia” din Bălţi. Consultanţa poate fi acordată şi în mod individual la solicitare, în funcţie de agenda de lucru a voluntarilor.

 

Recomandări la procurarea produselor alterabile pe timp de caniculă

Agenția Națională pentru Siguranța Alimentelor (ANSA) atenţionează populaţia asupra mai multor reguli, care urmează a fi respectate în perioadă caniculară, pentru a evita toxinfecţii alimentare. ANSA avertizează în special asupra procurării şi consumării produselor perisabile, cum ar fi carnea, mezelurile, peştele, lactatele, ouăle. Astfel, ANSA recomandă consumatorilor să achiziționeze produse alimentare din locuri autorizate. Ambalajul trebuie să fie curat, nedeteriorat. Produsele trebuie să fie comercializate în condiții termice necesare.

 

Punctul de Asistență Medicală Urgentă din Corjeuți a fost renovat

Punctul de Asistență Medicală Urgentă din localitatea Corjeuți, raionul Briceni a fost renovat și racordat la toate utilitățile. Valoarea totală a acestui proiect a constituit circa 850 mii lei, bani alocați din surselor financiare proprii ale instituției. Noul sediu al Punctului a fost extins și ocupă o suprafață de 121 metri pătrați. Sediul renovat dispune de sală de alertă, sală de păstrare a medicamentelor, sală de odihnă a angajaților, sufragerie, săli sanitare și duș, precum și de odăi tehnice, toate încăperile au fost asigurate cu echipament necesar și mobilier nou. Punctul de Asistență Medicală Urgentă din Corjeuți deservește șapte sate cu o populație totală de circa 16 mii de locuitori.