REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (3 august 2021)

Peste 14 mii de persoane au solicitat ambulanța în ultima săptămînă

În perioada 26 iulie - 1 august la Departamentul Dispecerizare al Centrului Național de Asistență Medicală Urgentă Prespitalicească au fost înregistrate 14 549 de solicitări pentru acordarea asistenței medicale de urgență. Potrivit Centrului, cele mai frecvente solicitări au fost urgențele respiratorii - 2 523 de solicitări, urmate de cele cardiovasculare - 2 111, urgențele neurologice - 1960 și cele traumatologice - 1 518 solicitări. Echipele de asistență medicală urgentă au fost solicitate în cazul a 68 accidente rutiere. Ulterior, 69 de victime au fost transportate la Unitățile de Primire Urgentă Spitalicească.

 

Municipiul și raionul Soroca se află sub Cod Roșu de alertă epidemiologică

Raionul Soroca, oraşul Vulcăneşti şi regiunea transnistreană se află din nou sub Cod Roşu de alertă epidemiologică. Autorităţile locale susţin că au luat această decizie, după ce în ultimele două săptămîni a crescut numărul infectărilor cu noul coronavirus, iar tot mai multe cazuri sînt de import. Totodată, în aceste regiuni rata de vaccinare anti-COVID-19 este mică. În municipiul Soroca şi alte opt sate din acest raion a fost instituit codul roşu, iar în două localităţi – codul portocaliu.

 

Un taximetrist ar fi fost ucis de o femeie pentru o datorie de 200 de lei

Un taximetrist de 45 de ani a fost ucis în această dimineață. Cazul s-a întîmplat în jurul orei 07:20, pe teritoriul companiei unde activează din orașul Ungheni. Crima s-ar fi produs din cauza unei datorii de 200 de lei. Poliția a fost sesizată de un coleg al bărbatului care l-a depistat însîngerat, dar încă în viață. Oamenii legii au stabilit, preliminar, că un cuplu avea datorii după mai multe călătorii și taximetristul a insistat, astăzi, să i se achite toată suma de bani. Suma pe care cei doi i-o datorau era de 200 de lei. Între ei s-a iscat un conflict, iar femeia a luat un cuțit și l-a înjunghiat în regiunea cutiei toracice. Taximetristul a decedat la spital.

 

Vom avea un nou ambasador al Poloniei în țara noastră

Tomasz Kobzdej va fi noul Ambasador al Poloniei în R. Moldova. Kobzdej își începe activitatea diplomatică în cadrul Departamentului Politică de Securitate din cadrul Ministerului de Externe al Poloniei. În mare parte, a activat pe domeniul securității; politica de neproliferare și dezarmare armelor de distrugere în masă; securitate regională și terorism etc. În perioada 2010- 2016. acesta a activat în cadrul Ambasadei Poloniei în Estonia.

 

12 localități din cinci raioane au rămas fără curent electric

Un număr de 12 localități din raioanele Anenii Noi, Ștefan Vodă, Orhei, Ialoveni și Leova au rămas fără curent electric în urma ploii de ieri. Rafalele de vînt și ploaie au rupt zeci de copaci care au căzut peste calea ferată, peste țevi de gaz și au blocat mai multe drumuri. Potrivit Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, echipele de intervenție au fost solicitate în seara zilei de ieri pentru a efectua lucrări de defrișare a arborilor prăbușiți de rafalele de vînt puternic în localități din raioanele Anenii Noi, Nisporeni, Sîngerei, Fălești, Glodeni, Drochia, Ungheni și mun. Bălți.

 

Basarabeasca şi Leova vor semna un acord de colaborare cu Universitatea Tehnică

Consiliile raionale Basarabeasca, Leova și Centrul Formare Continuă al Universității Tehnice din Moldova (CFC-UTM) vor semna un Acord-memorandum de colaborare. Scopul principal al documentului constă în stabilirea unui parteneriat durabil între părțile semnatare în vederea cooperării și realizării schimbului de informații pentru dezvoltarea profesională a specialiștilor din cadrul celor două consilii raionale, a subdiviziunilor din subordinea acestora, responsabile de gestionarea clădirilor publice - manageri energetici de nivelele I și II.

 

Sheriff var juca în această seară împotriva sîrbilor de la Crvena Zvezda

Sheriff Tiraspol va juca în această seară, de la ora 22:00, pentru calificarea în play-offul Ligii Campionilor. Galben-negrii vor întîlni în tur, formația Crvena Zvezda, Serbia, pe stadionul Rajko Mitić din Belgrad. Meciul Crvena Zvezda – Sheriff va fi arbitrat de către românul Ovidiu Alin Hațegan (41 de ani), arbitru FIFA din 2008. Organizatorii meciului au anunțat că numărul spectatorilor în tribune va constitui nu mai mult de 50% din capacitatea arenei. Returul acestui meci se va juca pe 10 august, ora 20:00, la complexul sportiv Sheriff din orașul Tiraspol.

 

Peste 18% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

În R. Moldova au fost administrate 1 051 038 mii de doze de vaccin anticovid, ceea ce reprezintă o rată de imunizare de 18%, fără însă a contabiliza și persoanele vaccinate în afara țării. Rapelul a fost administrat la 499 614 persoane. Datele au fost prezentate astăzi de conducerea Ministerului sănătății. Potrivit sursei citate, pînă în prezent, țara noastră a recepționat peste un milion 530 mii de doze de vaccin. Din totalul vaccinurilor recepționate, stocurile de Astra Zeneca au fost utilizate în proporție de peste 95%, Sputnik V – 95,7%, Pfizer – în jur de 62%, Sinovac – peste 80%, iar cu Johnson&Johnson s-au imunizat 65 mii de persoane.

 

Întreprinderi de pe ambele maluri ale Nistrului vor beneficia de finanţare externă

Suedia și Marea Britanie oferă granturi a cîte 40 de mii de dolari organizațiilor de susținere a afacerilor de pe ambele maluri ale Nistrului. Termenul-limită pentru depunerea dosarelor la concurs este 16 august. Asistența financiară este oferită prin concurs, în cadrul proiectului Programului Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) „Dezvoltarea capacităților de export pe malurile Nistrului” (AdTrade). Potrivit PNUD Moldova, programul de granturi va susține financiar cel puțin cinci proiecte elaborate și prezentate de către un consorțiu de organizații de sprijin al afacerilor de pe ambele maluri ale rîului Nistru.

 

77 de obiecte explozive au fost neutralizate de geniști în luna iulie

Geniştii Armatei Naţionale au lichidat, în luna iulie, 77 de obiecte explozive de diferite tipuri, pe întreg teritoriul ţării. Potrivit ofiţerului superior al Serviciului geniu, Ivan Cornegruţa, 25 de muniții au fost depistate și neutralizate în localitatea Şerpeni din raionul Anenii Noi. Cele 20 de grena de mînă, o bombă de aruncător, două proiectile de artilerie şi două focoase de la grenadele de mînă datau din perioada celui de-al Doilea Război Mondial şi au fost distruse în condiţii de maximă securitate.