REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (29 iunie 2021)

Radu Albot s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo

Cel mai bun jucător de tenis din R. Moldova, Radu Albot, s-a calificat la Jocurile Olimpice de la Tokyo. Acest lucru a fost anunțat într-o postare a Comitetului Național Olimpic al Moldovei. Tenismenul moldovean a evoluat și la Olimpiada din 2016, unde a obținut o victorie. Cea de-a 32-a ediție a Jocurilor Olimpice va avea loc în perioada 23 iulie – 8 august. La competițiile din acest an, țara noastră a obținut, deocamdată, calificări la șase probe de sport. Pînă acum, R. Moldova a participat la șapte ediții ale Jocurilor Olimpice de Vară.

 

13 persoane au chemat ambulanța după ce au făcut insolație

În ultima săptămînă, 13 persoane au chemat ambulanța după ce au făcut insolații, inclusiv două persoane și-au pierdut cunoștința în stradă. După acordarea primul ajutor, șase pacienți au fost duși la spital. Potrivit Serviciului de Asistență Medicală Urgentă, pe parcursul ultimelor zile, medicii de pe ambulanțe au acordat primul ajutor medical la 5971 de persoane, dintre care 2491 de pacienți, inclusiv 624 de copii, au fost transportați la spital. Pe parcursul zilelor de odihnă au fost înregistrate 910 solicitări pe motivul urgențelor neurologice, dintre care 107 accidente vasculare cerebrale.

 

AȘM marchează împlinirea a 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic

Academia de Științe a Moldovei /AȘM/, cel mai înalt for științific și cultural al R. Moldova, sărbătorește astăzi împlinirea a 75 de ani de la crearea primelor instituții științifice de tip academic. Academia de Științe a Moldovei este principala organizație științifică din R. Moldova, care coordonează cercetarea în toate segmentele științei și tehnologiei. Arhitectura clădirii Academiei, inspirată din palazzo al Renașterii italiene, o clasează ca pe un monument arhitectural important al Chișinăului.

 

Un bărbat din capitală a fost găsit înecat

Corpul neînsuflețit a unui bărbat în vîrstă de 51 de ani a fost scos aseară de scafandrierii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ dintr-un bazin acvatic de pe strada Albișoara, municipiul Chișinău. Potrivit datelor IGSU, apelul la Serviciul 112 a fost recepționat la ora 21:09. Martorii susțin că bărbatul a intrat în apă să se scalde, dar nu a mai ieșit la mal. La fața locului, pentru efectuarea lucrărilor subacvatice, au intervenit două echipe de salvatori. La scurt timp, corpul neînsuflețit al bărbatului a fost recuperat. Cazul este cercetat de organele de drept.

 

Artişti din R. Moldova şi Germania vor participa la Festivalul de Artă Stradală

Artişti din R. Moldova şi Germania vor picta la Sibiu, începînd cu 19 iulie, la cea de a 7-a ediţie a Festivalului Internaţional de Artă Stradală (SISAF), un eveniment unic în judeţ. În urma selecţiei de proiecte desfăşurate în lunile mai şi iunie, juriul festivalului a selectat pentru această ediţie 11 artişti şi grupuri din România, Germania şi R. Moldova, pe baza unor criterii de compoziţie, originalitate, stil şi adaptare la temă”, precizează organizatorii într-un comunicat. Galeria de Street Art în aer liber din Sibiu însumează 96 de picturi murale şi peste 9.700 metri pătraţi de culoare.

 

Pentru anticipate vor fi 2150 de secții de votare

Pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent, Comisia Electorală Centrală (CEC) va deschide 2 150 de secții de votare, dintre care 150 peste hotare și 41 pentru pentru alegătorii din stînga Nistrului. Anunțul a fost făcut de președintele CEC, Dorin Cimil, marți, 29 iunie. Anticipatele din 11 iulie vor avea loc din nou după sistemul proporțional, într-o singră circumscripție electorală națională.

 

Militari moldoveni participă la un exercițiu multinațional

Cîteva grupuri de militari ai Armatei Naționale participă la exercițiul multinațional „Sea Breeze 2021”, din Ucraina, care se desfășoară în perioada 28 iunie −10 iulie. Potrivit ministrului Apărării în exercițiu, Victor Gaiciuc, Armata Națională a detașat la aplicațiile din Ucraina un pluton de militari din Batalionul 22 de menținere a păcii, precum și cinci unități de tehnică de tip HMMWV din dotarea Armatei Naționale. Aceștia se vor instrui împreună cu militari din armatele Statelor Unite ale Americii, Ucrainei și Georgiei, la antrenamentele terestre din regiunea Herson.

 

CEC a solicitat Guvernului alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea scrutinului parlamentar

Membrii Comisiei Electorale Centrale (CEC) au anunțat marți, 29 iunie, că au solicitat Guvernului în demisie alocarea a încă 22,4 milioane de lei pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Președintele CEC Dorin Cimil a menționat că Executivul urmează să se întrunească în ședință și să adopte o hotărîre în acest sens. Președintele CEC a declarat azi că, în urma unei evaluări, membrii Comisiei au identificat că este nevoie de încă 22,4 milioane de lei pentru acoperirea cheltuielilor pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie curent.

 

Au fost stabilite termene comune pentru admiterea în universități

Ministerul educației a stabilit termene comune de organizare şi desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere, sesiunea 2021, pentru instituțiile de învățămînt superior. De asemenea, dosarele de concurs vor putea fi depuse online. La solicitarea instituțiilor de învățămînt superior, s-a stabilit termene comune de organizare şi desfășurare a sesiunii de bază a concursului de admitere la studii superioare de licență, sesiunea 2021, pentru toate universitățile, după cum urmează: 19 - 30 iulie - depunerea online a Dosarului de concurs; 3 august - anunțarea rezultatelor intermediare; 4 - 10 august - depunerea documentelor în original la instituția aleasă de către candidați, conform unui orar cu acces etapizat stabilit de instituție în diverse blocuri de studii, 12 august - anunțarea rezultatelor finale.

 

Peste 12,7% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

Rata de vaccinare împotriva COVID-19 a ajuns la 12,7% și a atins pragul de 700.000 de doze administrate de la începutul campaniei de imunizare. Datele au fost prezentate astăzi de către conducerea Ministerului sănătății. Totodată, responsabilii au anunțat că au fost transmise mai multe probe la un laborator din Germania pentru a vedea dacă în țara noastră a ajuns varianta indiană a virusului. Peste 84,5% din lucrătorii medicali au fost vaccinați împotriva COVID-19, ceea ce a contribuit la scăderea cu 90% a ratei de morbiditate în rîndul acestora. În total, pînă în prezent, au fost raportate 1.425 de reacții adverse, dintre care 93,3% cu forme ușoare și 6,7% cu forme moderate. Din numărul total de persoane vaccinate, 47% sînt femei și 53% bărbați.

 

Lucrările de asigurare cu apă a patru sate din raionul Leova se apropie de finalizare

Peste 12 mii de cetățeni din localitățile Iargara, Filipeni, Romanovca şi Cupcui din raionul Leova vor beneficia de servicii de apă îmbunătățite. Proiectul este implementat cu susținerea Uniunii Europene şi este deja la etapa lucrărilor de construcție a rețelelor de apeduct interne, ceea ce reprezintă circa 88% din volumul total al lucrărilor. Rețeaua de apeduct va avea o lungime totală de 99 km. Costul total al lucrărilor de construcție în cadrul proiectului "Îmbunătățirea serviciilor de alimentare cu apă a localităților Iargara, Filipeni, Romanovca și Cupcui din raionul Leova" este de peste 91 de milioane de lei.