REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (28 septembrie 2021)

Deputații din Comisia economie, buget și finanțe au vizitat ZEL Bălți

Membrii Comisiei economie, buget și finanțe au efectuat o vizită la Compania japonezo-germană ”Sumitomo Electric Bordnetze” (”SEBN”) – rezident al Zonei Economice Libere (ZEL) Bălți, Subzona Orhei. Deputații au discutat cu Marin Ciobanu, administratorul ZEL Bălți, și cu Igor Corman, directorul companiei. De asemenea, s-au familiarizat cu unele aspecte ale proceselor de producție și condițiilor de muncă ale angajaților întreprinderii. Numărul angajaților Zonei Economice Libere Bălți a depășit, la finele anului trecut, 9 800 de persoane, volumul total al investițiilor pe parcursul activității a constituit 222,3 milioane de dolari SUA.

 

Primăria Chișinău îndeamnă locuitorii orașului să participe la acțiunea de salubrizare a albiei rîului Bîc

Primăria municipiului Chișinău organizează sîmbătă, 2 octombrie, acțiuni de salubrizare a albiei rîului Bîc. Primarul capitalei, Ion Ceban, a lansat un apel către locuitorii orașului pentru a se alătura inițiativei de salubrizare a albiei rîului Bîc. Potrivit edilului, municipalitatea va pune la dispoziția participanților mănuși, pungi de gunoi și transport pentru evacuarea deșeurilor. Campania de salubrizare de toamnă a teritoriului municipiului Chișinău se desfășoară în perioada 20 septembrie - 30 noiembrie 2021.

 

Membrii CEC participă la Adunarea Generală a Asociației Oficialilor Electorali din Europa

O delegație a Comisiei Electorale Centrale, condusă de președintele Angelica Caraman, participă, în perioada 28-30 septembrie curent, la ședința Adunării Generale a Asociației Oficialilor Electorali din Europa (ACEEEO) și la cea de-a 30-a ediție a Conferinței anuale a organizației, care se desfășoară la București, România. Genericul ediției din acest an este „Participarea tinerilor și finanțarea partidelor politice și a campaniilor electorale”. La eveniment participă circa 100 de funcționari electorali și experți internaționali în materie electorală, dar și reprezentanți ai unor prestigioase instituții internaționale de profil.

 

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală va cumpăra echipament modern cu suportul Japoniei

Centrul Republican de Diagnosticare Medicală din R. Moldova va achiziționa cu suportul financiar oferit de Guvernul Japoniei, în cadrul proiectului Kusanone, un aparat performat ce va fi utilizat inclusiv la diagnosticarea afecțiunilor post COVID. Un acord de grant a fost semnat astăzi de ambasadorul Japoniei, Yoshihiro Katayama, și directorul spitalului Andrei Testemițanu. Potrivit documentului, Japonia oferă asistență financiară nerambursabilă în valoarea de 355 de mii de dolari. Banii vor fi utilizați pentru achiziționarea unor echipamente ce vor fi folosite inclusiv pentru reabilitarea pacienților afectați de pandemie.

 

Conducerea ASD a inspectat lucrările de construcție a podului peste rîul Bîc și pasajului peste calea ferată pe drumul național M1

În cadrul unei vizite în teritoriu, conducerea ASD a monitorizat lucrările de construcție a podului peste rîul Bîc și pasajului peste calea ferată pe drumul național M1 Frontiera cu România – Leușeni – Chișinău – Dubăsari – frontiera cu Ucraina, km 95-96. Antreprenorul ,,Badprim” SRL a comunicat despre lucrările executate în prezent, precum lucrări de montare a suprastructurii de rezistență, amenajare a straturilor rutiere pe poduri și efectuarea pe sectorul de drum național M1 a lucrărilor de amenajare a îmbrăcăminților bituminoase noi din preajma drumului de acces spre zona industrială „Pruncul”. Proiectul are o valoare de peste 34 milioane de lei și este finanțat din sursele fondului rutier.

 

Relațiile economice moldo-letone au fost discutate la ministerul de resort

Ministrul economiei, Sergiu Gaibu, s-a întîlnit cu Uldis Mikuts, ambasadorul Republicii Letone în R. Moldova. Oficialii au discutat relațiile economice dintre cele două țări și noile oportunități de colaborare. Ministrul economiei a subliniat obiectivele prioritare pentru următoarea perioadă. Oficialul leton a reiterat disponibilitatea Letoniei de a oferi suport și expertiză pentru ca țara noastră să sporească alinierea la standardele internaționale. Pînă în prezent, între R. Moldova şi Republica Letonă au fost semnate 29 acorduri bilateral.

 

Ministrul Mediului efectuează o vizită de lucru la Geneva

Ministrul mediului Iuliana Cantaragiu efectuează o vizită de lucru la Geneva, în perioada 28 septembrie – 2 octombrie, cu scopul de a participa la Convenția privind protecția și utilizarea cursurilor de apă transfrontaliere și a lacurilor internaționale. Ministrul mediului va fi însoțit de Radu Cazacu, directorul adjunct al Agenției „Apele Moldovei”. În cadrul vizitei, ministrul Mediului va avea întrevederi bilaterale cu înalți europeni. Pe 28 septembrie, Iuliana Cantaragiu va avea întrevederi cu Ella Behlyarova, Secretar al Convenției Aarhus, a Protocolului privind registrele de eliberare și transfer de poluanți, Unitatea pentru Mediu, UNECE. Pe 30 septembrie, ministrul va purta un dialog cu Olga Algayerova, secretarul general UNECE.

 

Doar într-o oră de verificări, 59 de șoferi au fost sancționați de poliție

Într-o singură oră de verificări, 59 de șoferi care circulau aseară pe șoseaua Muncești din capitală s-au ales cu sancțiuni pentru diverse încălcări. Potrivit Inspectoratului Național de Securitate Publică al IGP, 29 dintre aceștia au depășit limita de viteză admisă. Totodată, în cadrul aceleiași operațiuni, un șofer a fost prins beat la volan. Testul alcoolscopic a arătat un grad de alcoolemie de 0.26 mg/l de alcool în aerul expirat. Mașina acestuia a fost ridicată și dusă la parcarea specială.

 

Un moldovean a fost găsit împușcat în cap într-o pădure din nordul metropolei franceze

Un cetățean moldovean a fost găsit împușcat în cap și îngropat într-o pădure aflată mai la nord de Paris. Potrivit publicației Le Parisien, descoperirea macabră a fost făcută la 23 septembrie, după ce autoritățile ar fi primit un apel anonim. Poliția regională a deschis un dosar penal pe crimă organizată și are mai multe versiuni. Potrivit surselor Le Parisien, ar fi vorba despre niște reglări de conturi legate de contrabanda de țigări din regiune.

 

Mai multe autovehicule au fost evacuate din centrul capitalei pentru parcare neregulamentară

Inspectoratul Național de Securitate Publică /INSP/ a ridicat și depus la parcarea specială de la Trușeni mai multe automobile parcate neregulamentar pe strada 31 august 1989 din centrul Chișinăului. Agentul de poliție a comunicat că automobilele ridicate au încălcat două articole din Codul Contravențional - parcarea neregulamentară și ignorarea indicatoarelor rutiere. "Este vorba de încălcarea articolului 238 alineatul 2 din Codul Contravențiilor, care revede o amendă între 18 și 30 de unități contravenționale și aplicarea a 4 puncte de penalizare și a articolului 240 alineat 1 din Codul Contravențiilor, care prevede o amendă între 15 și 30 unități contravenționale și aplicarea a 3 puncte de penalizare conducătorului auto", a spus reprezentantul INSP.