REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 mai 2019)

Turiştii care vin în R. Moldova vor putea vizita obiectivele turistice din Chişinău cu troleibuzul

În capitală vor fi organizate tururi gratuite cu troleibuzul pentru turişti dar şi pentru chişinăuieni. Iniţiativa aparţine Asociației Naționale pentru Turism Receptor din Moldova şi a fost prezentată în şedinţa de luni, 27 mai a serviciilor municipal. Natalia Țurcanu, director executiv al asociației nominalizate a menţionat la şedinţă că pentru ca iniţiativa să devină realitate organizația a încheiat un acord de colaborare cu Regia Transport Electric Chișinău.

 

Digul de la Crocmaz a fost completat cu 7.500 de saci

Pe parcursul zilei de duminică, 26 mai, s-au desfășurat lucrările de consolidare a digului din preajma satului Crocmaz spre direcția satului Tudora. Pe digul cu lungimea de 3 km au mai fost instalaţi 7.500 de saci cu nisip, care vor proteja localitatea de creşterea nivelului apei în rîul Nistru. Înălţimea digului fortificat este de pînă la un metru, iar salvatorii, ostaşii şi carabinierii au consolidat barajul cu argilă şi prundiş. Luni, 27 mai, lucrările continuă iar specialiştii urmează să consolideze digul cu alţi 2.100 saci cu nisip.

 

Primul Skatepark din R. Moldova va fi inaugurat pe 1 iunie în capitală

Primul Skatepark din R. Moldova va fi inaugurat pe 1 iunie în capitală. Anunţul a fost făcut luni, 27 mai, de primarul interimar al municipiului Chișinău în şedinţa serviciilor municipale. Potrivit lui Ruslan Codreanu, în aceeași zi vor fi date în exploatare mai multe terenuri pentru sport din Parcul Valea Trandafirilor – un teren de minifotbal, unul de volei, unul de baschet și altul de badminton.

 

De 1 iunie, accesul copiilor la Grădina zoologică va fi gratuit

De 1 iunie, accesul copiilor la Grădina zoologică va fi gratuit. Anunţul a fost făcut luni, 27 mai, de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu care a adăugat că tot atunci acolo va fi inaugurată şi o "Curte Rurală" în care micuţii vor putea mîngîia animale domestice. ”Rog ca sărbătoarea copiilor să fie fără discursuri ale oficialilor şi acest lucru trebuie să fie valabil şi pentru ultimul sunet de clopoțel”, a opinat Codreanu.

 

Un fost judecător a fost reţinut pentru o mită de 12.000 de euro

Un avocat din Taraclia, fost judecător, a fost reţinut de ofiţerii Direcţiei generale Sud a CNA şi procurorii anticorupţie într-un dosar de trafic de influenţă. Acesta a fost prins în flagrant, în biroul său de serviciu, în timp ce primea 12.000 de euro de la denunţător. Potrivit materialelor cauzei, banii ar fi fost destinaţi unor magistraţi din cadrul Curţii Supreme de Justiţie care ar fi urmat să ia o decizie favorabilă în privinţa unui deţinut. Pe numele avocatului a fost deschis un dosar penal pentru trafic de influenţă, iar dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pînă la șapte ani de închisoare.

 

Peste 40 de șoferi au fost prinşi de poliţie în week-end beţi la volan

În week-end, peste 40 de șoferi au fost prinşi conducînd în stare de ebrietate. Potrivit datelor Inspectoratului Naţional de Patrulare, din cei 1.600 de şoferi documentaţi de poliţie, 880 au fost amendaţi pentru depăşirea limitei de viteză, alţi 167 nu au ținut cont de indicatoarele de semnalizare rutieră, iar 42 șofau fără a deține acte asupra lor. În aceste zile au avut loc 19 accidente rutiere grave, soldate cu 23 persoane traumatizate și una decedată.

 

Peste 300 de cîini din capitală au fost sterilizați

Peste 300 de cîini fără stăpîn din capitală au fost sterilizați. Intervențiile au fost efectuate de 15 medici din partea Organizației Mondiale a Veterinarilor (World Vets) care au venit la Chișinău acum două săptămîni. Anunţul a fost făcut de primarul general interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Potrivit sursei citate, deşi iniţial mai mulţi chişinăuieni au solicitat sterilizarea maidanezilor, pînă la finele campaniei doar 320 de patrupezi au fost sterilizaţi.

 

O grupare specializată în contrabandă cu substanțe toxice a fost destructurată

Trei bărbați din raionul Edineț, cu vîrste cuprinse între 34 și 38 de ani, riscă pînă la 10 ani de închisoare pentru contrabandă cu substanțe toxice. Gruparea a fost reţinută în urma unei operațiuni, desfășurată de ofițerii subdiviziunilor specializate ale Serviciului Vamal, în comun cu procurorii Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale. Doi dintre suspecți au fost reținuți în flagrant în momentul transmiterii unui lot de produse de uz fitosanitar. În urma perchezițiilor au fost depistate mai multe recipiente cu substanțe toxice, cu o cantitate totală de 119 kilograme.

 

Mai multe evenimente de promovare s-au desfășurat în regiunile țării

Primul Festival al Caşului în raionul Glodeni, iarmarocul „Produs în Soroca” şi Festivalul de muzică populară ”Victor Postolachi” în aceeaşi zonă, Sărbătoarea Fagului la Ungheni, Zilele oraşului Nisporeni au făcut parte din agenda ultimelor zile de odihnă. Evenimentele au avut scopul să promoveze tradiţiile şi obiceiurile locale, care să susţină în primul rînd turismul autohton. După festivalurile cartofului, mărului, plăcintelor, sarmalelor, copăceilor, florilor, căpşunii, mierii ş.a., în R. Moldova va fi organizat şi Festivalul Caşului.

 

Pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi, a fost eliberat din funcție

Pretorul sectorului Botanica, Oleg Rațoi, a fost eliberat din funcție. Anunţul a fost făcut de primarul general interimar al municipiului Chișinău, Ruslan Codreanu după ședința operativă a serviciilor primăriei. Edilul a specificat că o dispoziţie de eliberare din funcţie a pretorului de la Botanica a fost semnată de el la finele săptămînii trecute. „Am executat hotărîrea instanței de judecată de restabilire a pretorului Oleg Rațoi și l-am eliberat pe domnul pretor Oleg Rațoi în aceeași zi. Noi sîntem obligați, conform cadrului legal, să mergem pînă în instanța finală pe cazurile de litigii de muncă”, a spus Codreanu.

 

Termoelectrica lansează campania anuală: „Achiți iarna, fii răsplătit vara”

Termoelectrica lansează de luni, 27 mai, campania anuală „Achiți iarna, fii răsplătit vara”. În cadrul campaniei, blocurile conectate la sistemul de alimentare centralizată cu energie termică, fără datorii la consumul energiei termice și a apei calde, vor beneficia, gratuit, de lucrări de pregătire a instalațiilor de termoficare pentru următoarea perioada de încălzire. Astfel, în perioada de desfășurare a campaniei, 1 iunie – 31 august, locatarii, care doresc să beneficieze de serviciile date, trebuie să aibă achitate integral toate facturile.