REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (27 decembrie 2018)

De sărbători spitalele vor activa în regim obișnuit

Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS) a aprobat graficul de lucru al instituțiilor medicale din subordine pentru perioada sărbătorilor de iarnă: 31 decembrie 2018, 1, 7 și 8 ianuarie 2019. Astfel, în perioada menționată, toate instituțiile vor activa în regim obișnuit. Administrația fiecărei instituții va nominaliza personal de gardă și persoane responsabile din cadrul managementului instituțional, prin grafic de lucru complementar în perioada sărbătorilor de iarnă. Totodată, vor fi asigurate rezervele necesare de medicamente, consumabile, produse alimentare și petrolifere pentru activitatea neîntreruptă a instituțiilor medicale în zilele menționate.

 

Polița de asigurare va putea fi achitată on-line

Polița de asigurare va putea fi achitată on-line, prin post terminal sau la oficiile poștale, iar statutul de persoană asigurată va fi acordat și suspendat în baza unui nou Regulament, care a fost publicat joi, 27 decembrie, în Monitorul Oficial al R. Moldova. Regulamentul stabilește condițiile de acordare/suspendare a statutului de persoană asigurată, precum și criteriile de prioritate în cazul atribuirii persoanei fizice la mai multe categorii de plătitori ai primelor de asigurare.

 

Agenția Servicii Publice a extins lista serviciilor ce vor putea fi achitate prin MPay

Lista serviciilor prestate de Agenția Servicii Publice (ASP), ce vor putea fi achitate prin intermediul MPay, a fost extinsă. Instituția a anunțat că a finalizat integrarea serviciilor din domeniile evidenței populației, înmatriculării transportului și calificării conducătorilor auto cu Serviciul Guvernamental de Plăți Electronice (MPay) în toate centrele multifuncționale. Prin MPay pot fi achitate serviciile publice cu orice instrument de plată, la alegerea solicitantului, cum ar fi: cardul bancar, internet banking sau numerar. Serviciul permite verificarea datelor privind operațiunile bancare în regim online, fapt ce îi scutește pe solicitanți de drumuri suplimentare la oficiile ASP pentru a prezenta notele de plată.

 

A fost semnat un nou contract pentru construcţia unui apeduct magistral

Agenția de Dezvoltare Regională Sud (ADR Sud), Consiliul raional Cahul și Primăria comunei Lebedenco au semnat un nou contract de achiziționare a lucrărilor în valoare de peste 20 de milioane de lei, bani ce urmează a fi valorificaţi pentru construcţia unui apeduct magistral în sudul ţării. Este vorba de un contract de antrepriză pentru construcţia (etapa I, faza II) apeductului magistral Cahul-Lebedenco-Pelinei-Găvanoasa-Vulcănești-Alexandru Ioan Cuza și rețelele interioare ale satelor Lebedenco, Hutulu, Ursoaia, Pelinei, Sătuc, Găvănoasa, Vladimirovca și Nicolaevca din raionul Cahul.

 

România a transferat o nouă tranșă de 3 milioane euro pentru modernizarea grădinițelor din R. Moldova

România a transferat o nouă tranșă în valoare de 3 milioane de euro pentru renovarea și modernizarea grădinițelor din țara noastră. Despre aceasta a anunțat Ministerul Finanțelor al R. Moldova. Banii sînt destinați renovării și modernizării instituțiilor preșcolare în cadrul „Programului de asistență tehnică și financiară acordată de Guvernul României pentru instituțiile preșcolare din R. Moldova”, gestionat de Fondul de Investiții Sociale din Moldova (FISM).

 

Circa 1100 de persoane și-au procurat o locuință prin programul „Prima casă”

Numărul persoanelor care și-au procurat o locuință prin intermediul programului guvernamental „Prima casă” a ajuns la circa 1100. Dintre acestea, 800 sînt familii tinere, iar 295 sînt tineri necăsătoriți. Pentru procurarea locuințelor, băncile comerciale au acordat credite în valoare de 520 mln de lei. Suma totală a garanțiilor active este de 260 mln de lei. Valoarea medie a locuințelor achiziționate atinge cifra de 560 mii de lei. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 de ani. Datele au fost prezentate de ministrul Finanțelor, Ion Chicu.

 

Guvernul a instituit moratoriu la angajarea personalului în instituții bugetare

Guvernul a instituit moratoriu temporar la angajarea personalului în instituțiile finanțate din bugetul de stat pe funcțiile vacante înregistrate la data de 30 noiembrie 2018. În proiectul aprobat este stipulat că numărul funcțiilor vacante în sistemul bugetar este de circa 8400. Cele mai multe dintre acestea, 2500 la număr, sînt la Ministerul Afacerilor Interne. Instituția este urmată de Ministerul Apărării, Ministerul Sănătății, cel al Justiției, cel al Finanțelor și cel al Agriculturii. Ion Chicu, ministru al Finanțelor, a declarat că moratoriul va fi valabil pînă la 31 decembrie 2019.

 

Vicepremierul pentru Reintegrare a avut o întrevedere cu Ambasadorul SUA

Viceprim-ministrul pentru Reintegrare Cristina Lesnic a avut o întrevedere cu Ambasadorul Statelor Unite ale Americii la Chişinău, E.S. Dereck J. Hogan. Lesnic a făcut o succintă trecere în revistă a evoluțiilor și a realizărilor marcate în anul curent pe dimensiunea reglementării transnistrene, cu enunțarea aspectelor prioritare ce urmează a fi abordate în procesul de negocieri pe parcursul anului viitor. E.S. Dereck J. Hogan a mulțumit vicepremierului Cristina Lesnic pentru dialogul constructiv, evidențiind disponibilitatea SUA de a sprijini procesul de reglementare prin oferte de asistență tehnică și proiecte menite să promoveze măsurile de consolidare a încrederii între locuitorii de pe ambele maluri ale Nistrului.

 

Stela Stîngaci a fost rechemată din funcția de Ambasador

Stela Stîngaci a fost rechemată din funcția de Ambasador Extraordinar și Plenipotențiar al R. Moldova în Republica Italiană, Republica Malta și pe lîngă Ordinul Suveran Maltez prin cumul. Propunerea a fost formulată de Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene. Stela Stîngaci este ambasador al țării noastre în Italia din anul 2013.