REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (26 decembrie 2018)

Toate drumurile din țară sînt practicabile

Pe traseele din ţară se circulă în condiţii de iarnă. În această noapte, circa 70 de utilaje speciale şi 150 de muncitori rutieri au fost antrenaţi în efectuarea lucrărilor de combaterea lunecușului. Potrivit Administraţiei de Stat a Drumurilor, în perioada nominalizată, autospecialele au împrăştiat 602 tone de material antiderapant. Toate sectoarele periculoase sînt monitorizate în permanență de către administratorii drumurilor și după necesitate se intervine. Pentru următoarele zile, meteorologii au prognozat ninsori pe întreg teritoriul țării. Totodată, vremea se încălzește ușor. Ziua, se vor înregistra pînă la +5 grade, în sudul țării, iar noaptea pînă la -6 grade, în nordul țării.

 

Candidații la funcția de deputat se pot înregistra pentru alegerile parlamentare

Candidații la funcția de deputat se pot înregistra începînd de miercuri, 26 decembrie, pentru alegerile parlamentare din 24 februarie 2019. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, documentele pentru înregistrarea candidaţilor la funcția de deputat în circumscripția națională pot fi depuse la sediul Comisiei. Pentru înregistrarea candidaţilor la funcția de deputat în circumscripțiile uninominale documentele se vor depune la consiliile electorale ale circumscripțiilor uninominale. Totodată, începînd cu ziua de mîine, pot fi depuse și actele pentru înregistrare în calitate de participanți la referendumul republican consultativ din 24 februarie 2019.

 

Președintele Igor Dodon a făcut precizări după întîlnirea cu liderul transnistrean

Președintele R. Moldova Igor Dodon a dezvăluit detalii după întrevederea cu liderul de la Tiraspol, Vadim Krasnoselski, în orașul Tighina. Într-o postare pe o rețea de socializare șeful statului scrie că în cadrul întreverederii, au fost făcute totalurile anului 2018. „Ne-am exprimat mulțumirea de modul în care se realizează măsurile de consolidare a încrederii, care au fost coordonate de noi la întrevederea din 4 ianuarie 2017. Din cele 8 puncte propuse în „Pachetul de măsuri” au fost realizate 6. Este deosebit de important să menționăm că toate deciziile luate au fost îndreptate mai întîi de toate în apărarea intereselor oamenilor de rînd și ale agenților economici de pe ambele maluri ale Nistrului”, se arată în mesajul lui Dodon.

 

Peste 2800 de persoane din capitală s-au adresat la medic cu viroze

Peste 2800 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru, în ședința de miercuri, 26 decembrie, a serviciilor Primăriei capitalei. Potrivit sursei citate, numărul bolnavilor este în scădere cu peste 5%, săptămîna trecută fiind înregistrate circa 3000 de cazuri de infecții respiratorii acute.

 

Vama a anihilat o schemă de contrabandă cu bijuterii din aur și argint

Doi cetățeni ai R. Moldova, în vîrstă de 48 și respectiv, 56 de ani, sînt învinuiți de contrabandă cu articole din metale prețioase, procurate din Turcia. Potrivit materialelor anchetei, unul dintre învinuiți era responsabil de transportarea bijuteriilor de contrabandă, iar celălalt le comercializa prin intermediul magazinelor specializate, deținute în mai multe localități din țară. Bărbații au fost reținuți în urma unui flagrant realizat de subdiviziunile specializate ale Vămii. Tot atunci, a fost surprinsă și transmiterea a 63 250 de lei – taxa pentru transportarea bunurilor de contrabandă. În caz de condamnare, învinuiții riscă închisoare pe un termen de pînă la 10 ani.

 

Troleibuzele care vor face legătura dintre Chișinău și Durlești vor începe să circule în următoarele trei săptămîni

Troleibuzele de pe ruta nr. 35, care vor face legătura dintre Chișinău și orașul Durlești, vor începe să circule în următoarele trei săptămîni. Anunțul a fost făcut miercuri, 26 decembrie, de primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu. Sursa citată a subliniat că, în maxim trei săptămîni, troleibuzele vor fi puse pe rută. „Totodată, rodajul și testarea pe itinerar va începe mai devreme”, a afirmat Codreanu. Primarul interimar a prezentat și un itinerar prealabil, care urmează a fost aprobat de autoritățile locale.