REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (24 noiembrie 2021)

Campioana Moldovei va întîlni diseară echipa Real Madrid

Campioana Sheriff va juca în această seară cel de-al cincilea meci din grupa D. Tiraspolenii vor întîlni, de la ora 22:00, Real Madrid, Spania. Partida va avea loc la stadionul Sheriff din Tiraspol. Meciul Sheriff – Real Madrid va fi arbitrat de către Szymon Marciniak (40 de ani), arbitru FIFA din 2011. El va fi ajutat de asistenții Pawel Sokolnicki, Tomasz Listkiewicz, al 4-lea oficial Tomasz Musial, arbitrul asistent video Tomasz Kwiatkowski și asistentul arbitrului video Krzysztof Jakubik (toți, Polonia).

 

Laboratorul de la Centrul de Sănătate Publică Soroca va efectua în premieră teste PCR

Laboratorul de la Centrul de Sănătate Publică Soroca va efectua în premieră teste PCR pentru diagnosticarea SARS-CoV-2. Potrivit Ministerului sănătății, Secția de diagnostic de laborator din cadrul centrului sus-numit a fost reparată și dotată cu echipamentul necesar cu suportul OMS, USAID, UE și al Băncii Mondiale. Noul compartiment al Laboratorului a fost dotat cu echipament performant de laborator, frigidere, distilatoare și autoclave care vor asigura evidența și stocarea bunurilor – a reactivelor PCR și consumabilelor, în condiții sigure de laborator.

 

Cei mai merituoşi cahuleni au fost premiaţi de primăria oraşului

Primăria Cahul a desemnat laureaţii premiilor anuale, pe care le decernează la finele lunii noiembrie celor mai merituoşi cetăţeni din localitate. Tradiţional, Gala Laureaţilor este organizată de către municipalitate în noiembrie, cînd cahulenii sărbătoresc Hramul oraşului. Potrivit autorităţilor, Gala Laureaților reprezintă un eveniment de apreciere a cetățenilor municipiului Cahul pentru dedicație și perseverență, rezultate remarcabile și contribuție la dezvoltarea și promovarea localităţii.

 

Adunarea Interparlamentară a CSI va găzdui o expoziție dedicată celei de-a 30-a aniversări a Parlamentului R. Moldova

Adunarea Interparlamentară a Comunității Statelor Independente (AIP CSI) va găzdui, în perioada 25-26 noiembrie, o expoziție de fotografii dedicată celei de-a 30-a aniversări a Parlamentului R. Moldova. Expoziția cuprinde fotografii din istoria parlamentarismului, începînd cu Parlamentul Independenței. Prezentarea va avea loc în Sala ”Ecaterina” a Palatului Tauride din Sankt-Petersburg, în marja celei de-a 53-a sesiuni plenare a AIP CSI.

 

La Nisporeni a fost inaugurat stadionul reconstruit

La Nisporeni a fost inaugurat Stadionul din cadrul Centrului de Tineret şi Sport din oraş. Acesta este un stadion de nivel internaţional, corespunde standardelor UEFA, cu o capacitate de şase mii de locuri. Reconstrucţia stadionului a demarat în anul 2017, proiectul fiind calificat de autorităţi drept „un obiectiv strategic pentru localitate”. Potrivit Consiliului raional Nisporeni, s-a reuşit finalizarea unui proiect de o mare importanţă regională, ce are scopul să dezvolte potenţialul turistic, precum şi să îmbunătăţească condiţiile de trai ale localnicilor.

 

ADR Centru şi o companie germană au semnat un acord de consultanţă de 1,5 mln de euro

În cadrul proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală", implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională (ADR) Centru și finanțat de Guvernul federal german prin intermediul Băncii germane de stat Kreditanstalt für Wiederaufbau (KfW), a fost semnat un contract de consultanță în valoare de 1,5 milioane de euro. Acesta vine să acopere necesitatea consolidării capacităților viitorilor operatori regionali în contextul schimbărilor legislative la acest capitol din țara noastră, dar și al regionalizării operatorilor de apă.

 

Moldova va trece la pașapoarte din policarbonat începînd cu anul viitor

Moldova va trece, începînd din toamna anului viitor, la pașapoarte de tip policarbonat. Despre aceasta a anunțat, astăzi, directorul Agenției Servicii Publice, Mircea Eșanu. În context, șeful ASP a precizat că, în următoarele zile, agenția va anunța o licitație în valoare de 430 de milioane de lei pentru procurarea blanchetelor pentru actele de identitate, permise de conducere şi certificate de înmatriculare. Șeful ASP a adăugat că pașapoartele își vor păstra aspectul din prezent, precum și cromatica.

 

Accesul la bazine și centrele sport, permis doar cu certificatele COVID

Începînd cu data de 1 decembrie, activitatea centrelor sportive, terenurilor de sport și bazinelor de înot din capitală va putea fi desfășurată în regim obișnuit. Însă accesul vizitatorilor va fi permis doar după prezentarea certificatelor de vaccinare împotriva COVID-19. O condiție rămîne implementarea și monitorizarea respectării măsurilor de prevenire și control al infecției COVID-19. Prevederile se conțin în hotărîrea Comisiei extraordinare de sănătate publică a municipiului Chișinău.

 

Cele mai multe locuri de muncă vacante sînt în domeniul sănătății

În Moldova se atestă un necesar mare de asistenți medicali. Potrivit Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, în instituțiile sanitare pentru acești specialiști sînt vacante 176 de locuri de muncă. ANOFM a publicat date despre posturile de muncă vacante în țară, astfel la data de 22 noiembrie erau libere peste 11 500 de locuri de muncă. În profil teritorial, cele mai multe locuri vacante sînt înregistrate în municipiile Chișinău și Bălți - 5 452 și, respectiv, 1 228. Cele mai puține locuri de muncă libere se atestă în raionul Drochia - 32.

 

Ministerul sănătății dă start administrării dozei trei de vaccin anti-COVID-19

Administrarea celei de-a treia doze de vaccin împotriva Covid-19 poate începe de luni, 29 noiembrie. Anunțul a fost făcut de secretara de stat a Ministerului sănătății, Svetlana Nicolaescu. Potrivit autorităților în sănătate, doza trei de vaccin anti-COVID-19 va fi administrată prioritar persoanelor cu imunodificiențe, pacienților oncologici aflați în tratament de chimioterapie, persoanele care au suportat recent un transplant de organe, pacienților infectați cu HIV SIDA în orice stadiu, etc. Totodată, doza suplimentară de vaccin se administrează doar la recomandarea medicului, iar imunizarea se va efectua cu același vaccin administrat inițial.