REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (21 ianuarie 2019)

Peste 1300 de șoferi au fost sancționați în zilele de odihnă

Peste 1300 de șoferi au fost documentați în zilele de odihnă de angajații Inspectoratului Naţional de Patrulare (INP) pentru încălcarea regulilor rutiere. Ofițerul de presă al inspectoratului nominalizat, Natalia Golovco, a specificat că din cei 1300 conducători documentaţi, 766 de şoferi au fost depistați în trafic cu viteza peste limita admisă iar 22 conducători auto au urcat la volan după ce au consumat alcool. Conform legislaţiei în vigoare, dreptul de a conduce automobilul după suspendarea permisului poate fi redobîndit la expirarea a patru ani de la sentința definitivă.

 

Primul caz de rujeolă din 2019 a fost înregistrat în Chișinău

Primul caz de rujeolă din 2019 a fost înregistrat de specialiştii de la Agenţia Naţională pentru Sănătate Publică la un copil din municipiul Chişinău. Șefa Serviciului informare și comunicare al ANSP, Olesea Croitor, a precizat că rujeola a fost confirmată în laborator la 14 ianuarie, la un copil din capitală întors recent dintr-o călătorie în Ucraina. Minorul a beneficiat de tratament.

 

Toate traseele sînt practicabile, iar pe unele porțiuni s-au format troiene

Toate traseele naționale sînt practicabile, iar unele porțiuni de drum sînt înzăpezite. Potrivit Ministerului economiei, este vorba de segmentele: Chişinău-Orhei-Soroca-Otaci, Chişinău-Odesa, Chişinău-Ungheni-Sculeni, Chişinău-Leuşeni, Chişinău-Dubăsari, Chişinău-Bender, Anenii Noi-Căuşeni, Rezina-Orhei, Otaci-Edineţ, Bălţi-Făleşti-Sculeni și Bălţi-Sărăteni. Șeful Serviciului operativ al Administraţiei de Stat a Drumurilor, Sergiu Căpăţină, a specificat că, pe parcursul nopții, în nordul, centrul și sudul țării a nins, iar pe alocuri se menține ghețuș.

 

Pe străzile capitalei vor circula 32 de autobuze noi

Pe străzile capitalei vor circula 32 de autobuze noi. Cu un anunț în acest sens a venit luni, 21 ianuarie, șefului Direcției generale transport public și căi de comunicație, Vitalie Butucel. În acest sens, la data de 2 ianuarie a fost format grupul de lucru cu privire la achiziționarea autobuzelor. Din bugetul municipal au fost alocate 80 de milioane de lei. Primarul interimar al capitalei, Ruslan Codreanu, a solicitat Direcției generale transport public și căi de comunicație să nu să se grăbească cu propunerile ce țin de rutele și itinerarul transportului care va fi procurat.

 

Numărul cazurilor de viroze a crescut în capitală

Peste 2500 de persoane din capitală au ajuns săptămîna trecută în instituțiile medico-sanitare publice cu infecții respiratorii acute. Anunțul a fost făcut luni, 21 ianuarie, de către șeful interimar al Direcției asistență socială și sănătate, Carolina Olaru. Potrivit sursei citate, numărul cazurilor de viroze a crescut cu peste 20% față de săptămîna precedentă, cînd s-au înregistrat circa 2100 cazuri. „Cei mai afectați sînt copiii cu vîrstele de pînă la 4 ani, la care au fost înregistrate aproximativ 900 de cazuri. Alte peste 500 de cazuri au fost stabilite la copiii între 5 și 14 ani. Totodată, în această perioadă au fost raportate 34 de cazuri de gripă”, a spus Olaru.

 

Circa 2150 de secții de votare au fost constituite pentru alegerile parlamentare

Circa 2150 de secții de votare au fost constituite pentru alegerile parlamentare și referendumul consultativ din 24 februarie. Potrivit Comisiei Electorale Centrale, din numărul total, 47 de secții de votare au fost organizate pentru alegătorii din localitățile din stînga Nistrului şi unele localități ale raionului Căușeni și 125 de secții de votare – peste hotarele țării. Totodată, pînă la 29 ianuarie, urmează a fi create birourile electorale ale secțiilor de votare.

 

Moldovenii preferă tot mai mult să ia credite în lei

Clienţii băncilor preferă tot mai mult împrumuturile în lei, ponderea creditelor în moneda naţională a atins în luna decembrie 2018 nivelul maxim de 71.2 la sută în total, faţă de 61 la sută în perioada similară a anului precedent, potrivit datelor Băncii Naţionale a Moldovei (BNM). Băncile comerciale au redus în anul trecut rata medie ponderată a dobînzii la creditele în monedă naţională de la 9.80 la sută, în luna ianuarie 2018, la 8.61 la sută anual, în luna decembrie. Ca urmare, volumul finanţărilor lunare oferite de bănci agenţilor economici şi populaţiei aproape că s-a dublat şi a depăşit 2 miliarde de lei în decembrie.

 

Peste 200 de producători agricoli au primit subvenții din partea statului

De la începutul anului curent, 216 producători agricoli ce au efectuat investiții în dezvoltarea sectorului agroindustrial și mediului rural au beneficiat de subvenții, iar suma totală autorizată spre plată constituie 12,6 mln lei. Agenția de Intervenție și Plăți pentru Agricultură (AIPA) a reluat procesul de autorizare a cererilor de solicitare a sprijinului financiar din anul 2018, rămase fără acoperire financiară, din cauza epuizării mijloacelor Fondului național de dezvoltare a agriculturii. Totodată, în perioada 22-25 ianuarie curent, AIPA va desfășura o campanie de informare privind acordarea subvențiilor pentru anul 2019.

 

R. Moldova va participa în premieră la Forumul Economic de la Davos

La Forumul Economic Mondial de la Davos, care îşi va desfăşura lucrările în perioada 22-25 ianuarie 2019, R. Moldova va fi reprezentată de către Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europe, Tudor Ulianovschi. Tematica reuniunii din acest an va fi „Globalizarea 4.0: modelarea arhitecturii globale în era celei de-a patra revoluții industriale”. În cadrul Forumului, Ministrul Tudor Ulianovschi va avea o serie de întrevederi bilaterale cu oficialități ai statelor participante, precum și cu reprezentanți ai mediului de afaceri.

 

La Chișinău se va desfășura un miting de comemorare a victimelor Holocaustului

Parlamentul, în parteneriat cu Comunitatea evreiască din Moldova și Guvernul R. Moldova, organizează pe 29 ianuarie curent o serie de evenimente dedicate comemorării victimelor Holocaustului. Președintele parlamentului Andrian Candu, alături de comunitatea evreiască, reprezentanți ai comunității rome, invitați de peste hotare și oficiali din R. Moldova vor participa la 29 ianuarie, ora 10.00, la mitingul de comemorare a victimelor Holocaustului. ”Acțiunile de comemorare a victimelor Holocaustului sînt expresia datoriei de a recunoaște și asuma crimele comise împotriva comunității evreiești și a comunității rome. Sîntem obligați să înțelegem lecțiile trecutului, pentru a nu admite vreodată repetarea lor”, a spus Candu.