REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (2 august 2021)

Omul de afaceri Veaceslav Platon va fi anunțat în căutare

Procuratura Anticorupție a anunțat astăzi că va solicita arestarea și anunțarea în căutare a lui Veaceslav Platon. Solicitarea procurorilor este bazată pe informațiile prezentate de Poliția de Frontieră, care confirmă faptul lipsei lui Platon de pe teritoriul țării. Potrivit Procuraturii Anticorupție, avînd în vedere neprezentarea inculpatului Veaceslav Platon la ședința de judecată, în speța vizînd rejudecarea dosarului în care este acuzat de ”corupere activă” și ”escrocherie”, procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupție a solicitat astăzi magistraților aplicarea în privința acestuia a măsurii preventive – arestul cu anunțarea în căutare pentru reținere și executarea măsuri preventive.

 

Un concert a avut loc la cetatea Bender cu sprijinul UE

Orchestra Națională de Tineret a Moldovei a organizat sîmbătă un concert la cetatea Bender, cu muzică din filmele care au obținut premiile Oscar. Evenimentul a fost organizat în cadrul Programului UE „Măsuri de promovare a încrederii”, implementat de Programul Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD). Acesta este al treilea concert al orchestrei la cetatea Bender. Artiștii au interpretat muzică din 20 de filme premiate cu Oscar într-o cetate în care, datorită sprijinului Uniunii Europene, lucrările de restaurare vor începe în curînd.

 

Alte 150 mii doze de vaccin Johnson & Johnson au ajuns la Chișinău

Alte 150.000 de doze de vaccin Johnson & Johnson, produs în SUA și livrat prin intermediul platformei COVAX, au ajuns astăzi la Chișinău. Potrivit Ministerului sănătății, pînă astăzi în țara noastră au ajuns 301.200 de doze de Johnson & Johnson, din cele 500.000 de doze planificate. Serul urmează să fie distribuit proporțional în toate punctele de vaccinare. „Observăm o cerere mare a vaccinului Johnson & Johnson în R. Moldova. În jur de 59 de mii de persoane deja s-au imunizat cu acest vaccin. Astăzi, țara noastră dispune de vaccinuri de diferite tipuri, toate fiind sigure și eficiente”, a menționat secretarul de stat al Ministerului Tatiana Zatîc.

 

Autorităţile au depistat mai multe cazuri de comercializare a produselor neconforme

Inspectorii Agenţiei Naţionale pentru Siguranţa Alimentelor (ANSA), în perioada 23-29 iulie, au efectuat 163 controale oficiale. Cele mai multe încălcări depistate țin de comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat. În urma controalelor, au fost emise 38 de prescripţii, au fost întocmite 15 procese-verbale cu privire la contravenţie, fiind suspendate şapte activități. Totodată, au fost retrase din comerţ 38,78 kg de produse de origine animală şi non-animală. Au fost depistate mai multe neconformităţi, mare parte din acestea referindu-se la comercializarea produselor alimentare cu termenul de valabilitate expirat.

 

Un troleibuz turistic a început să circule prin capitală

Începînd din data de 1 august, în zilele de sîmbătă şi duminică, în capitală va circula troleibuzul turistic, care va parcurge cele mai importante puncte de atracție turistică din oraș. Potrivit Primăriei municipiului Chișinău, călătoria este însoțită de difuzarea ghidurilor audio în limbile română, rusă și engleză, după cum urmează: prima rută începe la ora 10:00 (excursie în limba română), a doua la ora 12:00 (excursie în limba rusă), a treia la ora 14:00 (excursie în limba engleză), iar a patra rută și ultima începe la ora 16:00 (excursie în limba română). Capacitatea de îmbarcare va fi permisă în limita a 22 de persoane, iar copiii pînă la 7 ani, în mod obligatoriu, urmează a fi însoțiți de un părinte. Prețul pentru o călătorie cu troleibuzul turistic este de 30 de lei.

 

În urma vijeliei de săptămîna trecută, în capitală au căzut 28 de arbori

Vijelia de la sfîrșitul săptămînii trecute a provocat căderea a 28 de arbori masivi în capitală. Serviciile municipale au activat pînă pe data de 1 august pentru eliminarea acestora. Consilierul primarului municipiului Chișinău, Tudor Gîrbu, a declarat astăzi că, în urma vijeliei din data de 29 iulie, serviciile municipale au activat în stare de alertă pentru eliberarea carosabilului de arborii și crengile căzute în urma calamității naturale. În același timp, oficialul a spus că pentru eliminarea consecințelor provocate de acest dezastru natural au lucrat șapte echipe mobile, inclusiv duminică, 1 august. „Sectoarele Centru și Rîșcani au fost cele mai afectate de vijelie”, a specificat Gîrbu.

 

ARBI a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de circa 4.6 milioane de lei

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracţionale (ARBI) a aplicat sechestru, săptămîna trecută, pe bunuri în valoare de circa 4.6 milioane de lei în baza delegaţiilor procurorilor. Printre bunurile indisponibilizate se numără un capital social, 6 terenuri agricole și 4 pentru construcții, un utilaj agricol, 3 construcții locative și 7 nelocative și 8 mijloace de transport. Mijloacele de transport indisponibilizate sînt de model Porsche Cayenne (anul fabricaţiei 2011), Saris F30 (2004), Trogano 11 ND (2008), Lexus GX470 (2008), BMW (1992), Mazda (1993), Mercedes Vito (2003) și Audi A6 (2003).

 

În Ialoveni s-a desfășurat campania "Un oraș curat, un mediu sănătos!"

Primăria orașului Ialoveni în parteneriat cu Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru a organizat o acțiune de salubrizare a unei porțiuni a rîului Ișnovăț, afluent al rîului Bîc ce traversează tot raionul Ialoveni. Sub genericul "Un oraș curat, un mediu sănătos!", echipa ADR Centru însoțită de reprezentanții administrației locale, grădinițelor din localitate, Consiliului local de tineret și Asociației de băștinași au adunat saci de gunoi, recipiente de plastic și alte tipuri de deșeuri, care au fost încărcate și evacuate la o gunoiște autorizată.

 

Se atestă trafic intensiv la trei puncte de trecere a frontierei

La punctele de trecere a frontierei Leușeni, Sculeni și Cahul se înregistrează astăzi trafic sporit pe ambele sensuri. Anunțul a fost făcut de Inspectoratul general al Poliției de Frontieră /IGPF/, care îndeamnă călătorii să opteze pentru alte posturi vamale. Potrivit sursei citate, în această dimineață au fost deschise toate pistele de control și suplinit numărul de inspectori pentru a face față fluxului. “Ținînd cont de perioada pandemică, în care este necesară completarea fișei epidemiologice de către persoanele care nu dețin documente ce le-ar excepta de la autoizolare, controlul de frontieră este mult mai anevoios decît de obicei”, se arată în comunicatul instituției.

 

Peste 60 la sută din cadrele didactice din Chișinău au fost vaccinate

În cadrul maratonului de vaccinare, desfășurat în perioada 30-31 iulie, la Centrul municipal de vaccinare din Chișinău s-au imunizat 850 de cadre didactice. Viceprimarul Olga Ursu a solicitat responsabililor Direcției generale educație, tineret și sport să depună mai multe eforturi pentru a responsabiliza toate cadrele didactice din sistemul municipal de învățămînt despre necesitatea imunizării anticovid. "Pentru reluarea procesului de învățămînt cu prezența fizică a elevilor și profesorilor în clase este necesară imunizarea a 70 la sută din personalul didactic", a declarat viceprimarul Ursu.

 

Construcția pieței regionale angro de la Rîșcani a fost finalizată

Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Nord şi autoritățile locale au inițiat procedurile de recepție la finalizarea lucrărilor de construcție în cadrul proiectului „Dezvoltarea infrastructurii de afaceri prin amenajarea pieței regionale angro și a spațiilor destinate activităților neagricole în raionul Rîșcani”, finanțat din Fontul Național pentru Dezvoltare Regională (FNDR). Comisia de recepție a verificat calitatea lucrărilor executate în cadrul proiectului, care la prima etapă a necesitat investiții de 14,78 milioane de lei.

 

Alte 9 autobuze achiziționate din Olanda au ajuns la Chișinău

Alte 9 autobuze VDL din cele 40 de unități de transport cu parcurs din Olanda achiziţionate de municipalitate, au ajuns la Chișinău. Actualmente acestea sînt supuse procedurilor de vămuire. Este vorba de autobuzele din lotul celor 58 de unități de transport. Alte 18 autobuze cu parcurs achiziţionate din Norvegia de model VOLVO și MAN, sînt în Parcul Urban de Autobuze din Chişinău. Cîteva unități au fost deja distribuite pe diferite rute în suburbii, acolo unde necesitatea de transport public este una stringentă.

01.03.24 - 00:52
01.03.24 - 13:17
01.03.24 - 13:18
01.03.24 - 13:20
01.03.24 - 13:19
05.03.24 - 18:52
06.03.24 - 00:34
01.03.24 - 00:46
07.03.24 - 00:42
05.03.24 - 01:06
08.03.24 - 20:46
08.03.24 - 12:11
09.03.24 - 11:41
01.03.24 - 00:40
09.03.24 - 11:42