REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (18 noiembrie 2021)

Transportatorii anunță un protest pentru data de 25 noiembrie

Asociația Patronală a Operatorilor de Transport Auto (APOTA) anunță un protest care urmează să aibă loc la 25 noiembrie, în Piața Marii Adunări Naționale. Protestatarii cer tarife majorate și își vor exprima dezacordul cu decizia Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale de a nu da curs acestei solicitări. Potrivit organizatorilor, la protest vor participa circa 100 de șoferi de autobuze.

 

Legislativul a ratificat acordul dintre R. Moldova și IFC

Acordul dintre Guvernul Moldovei și Corporația Financiară Internațională (IFC), în valoare de 3,8 milioane de dolari, pentru realizarea proiectului ”Reforma climatului investițional în R. Moldova” (faza II) a fost ratificat astăzi de Parlament. Potrivit documentului, banii vor fi utilizați pentru sporirea competitivității sectorului privat în ceea ce privește exportul produselor de origine animală, inclusiv carne de pasăre, ouă, lapte și produse lactate, pe piața Uniunii Europene. Din valoarea totală a proiectului, IFC va contribui cu suma de 2,8 milioane de dolari.

 

La Bălţi s-a desfăşurat un forum de afaceri moldo-polonez

Parteneri și reprezentanți ai mediului de afaceri din R. Moldova și din Regiunea Wielkopolska din Polonia s-au reunit la un forum de afaceri online, desfășurat în cadrul Zilelor Regiunii de Dezvoltare Nord, care a fost transmis în timp real din orașele Bălți și Poznań. Programul evenimentului de afaceri a inclus un panel cu genericul „Oportunități de cooperare economică Polonia – R. Moldova”, o rundă de dezbateri cu genericul „Cum să faci business în Moldova?” și o sesiune B2B, la care au participat parteneri din cele două țări.

 

Autoritățile pregătesc amnistierea a 1723 de deținuți

Comisia juridică, numiri și imunități a aprobat raportul pentru proiectul de lege privind amnistia în legătură cu aniversarea a 30 de ani de la proclamarea Independenței R. Moldova. Ca rezultat, 1723 de deținuți cad sub incidența amnistiei, 67 dintre care vor fi pasibili eliberării imediate, iar la 1650 de condamnați ar putea fi aplicată eliberarea condiționată înainte de termen sau după reducerea termenului. Autorii proiectului menționează că actul de amnistie nu va putea fi aplicat față de persoanele care au săvîrșit infracțiuni deosebit sau excepțional de grave.

 

R. Moldova participă la un atelier internaţional în domeniul mediului

Mai multe subiecte ce ţin de asigurarea respectării legislației de mediu sînt discutate la Atelierul regional pentru țările Parteneriatului Estic, desfășurat în perioada 17-18 noiembrie, în cadrul proiectului regional Uniunea Europeană pentru Mediu/EU4Environment. Atelierul este iniţiat de Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD), în colaborare cu instituțiile de mediu din țările partenere. În cadrul evenimentului au fost prezentate Studiile privind Sistemele de asigurare a respectării legislației de mediu în Moldova și Armenia, realizate de OECD în perioada 2020-2021.

 

92 din cei 101 de deputați din Legislativ au fost imunizați împotriva COVID-19

Un număr de 92 din cei 101 deputați au fost imunizați împotriva COVID-19. Anunțul a fost făcut de speakerul Igor Grosu la începutul ședinței plenare de astăzi. Potrivit sursei citate, patru aleși ai poporului au contraindicații la vaccin iar cinci insistă să nu se imunizeze. Președintele Parlamentului a menționat că și cea mai mare parte a angajaților secretariatului Legislativului au fost imunizați, doar 50 de persoane încă nu au administrat serul anti-COVID-19.

 

Angajații ANP și forțele speciale au descins în mai multe penitenciare din țară

Angajații Administrației Naționale a Penitenciarelor (ANP) cu suportul Inspectoratului Național de Investigații al IGP, DDS Pantera au descins în Penitenciarul nr. 13-Chișinău și Penitenciarul nr. 4 din Cricova. Potrivit ANP, în urma percheziții inopinate desfășurate în celulele deținuților din Penitenciarul nr. 13-Chișinău au fost depistate și ridicate din diferite ascunzișuri telefoane mobile și accesorii pentru acestea, seturi cărți de joc, băuturi alcoolice și materie primă destinată preparării băuturilor alcoolice. În urma descinderilor la Penitenciarul nr. 4 din Cricova, oamenii legii au ridicat cantități impunătoare de băuturi alcoolice, telefoane mobile, purtători de informații dar și substanțe interzise.

 

Peste 600 de măști antigaz au fost depistate și ridicate de poliție

Ofițerii Direcției investigații complexe a Inspectoratului Național de Investigații au documentat un agent economic din Chișinău care deținea și comercializa măști de protecție contra gazelor, fabricate în perioada Uniunii Sovietice, în lipsa unor acte de proveniență și cu termenul de valabilitate expirat. Oamenii legii au ridicat de la acest agent 644 de măști. Potrivit poliției, factori de decizie ai agentului economic au păstrat, folosit și comercializat măștile de protecție contrar prevederilor Legii cu privire la protecția civilă, prin care se interzice folosirea averii Protecţiei Civile, schimbarea sau comercializarea ei.

 

Tendința de scădere a prețurilor la produsele petroliere continuă

Prețurile la produsele petroliere înregistrate în cadrul tranzacțiilor internaționale continuă ritmul descrescător. Astfel, pe parcursul ultimei perioade, prețul maxim la benzina COR 95 a scăzut cu 0,67 lei/litru, iar la motorina standard - cu 0,35 lei/litru. Pentru ziua de mîine, 19 noiembrie, ANRE a stabilit următoarele prețuri maxime de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale de tip standard: pentru benzina COR 95 – 21,21 lei/litru; pentru motorină – 18,42 lei/litru.

 

Directorul CNA a refuzat să meargă în Parlament cu raport

Directorul CNA, Ruslan Flocea a anunțat printr-o declarație publică că nu va merge astăzi în Parlament cu raport. În declarație șeful CNA a precizat că nu va da curs invitației de a participa în plenul Parlamentului “la un exercițiu formal”. “Decizia de a mă demite a fost deja luată. Cel puțin asta reiese din declarațiile publice ale unor reprezentanți ai PAS”, se spune în declarație.

 

Legea bugetului de stat pentru 2021 va fi modificată

Proiectul de modificare a Legii bugetului de stat pentru anul curent a fost adoptat astăzi în prima lectură. Potrivit proiectului, modificarea bugetului este condiționată de starea de urgență în sectorul energetic și de necesitatea întreprinderii măsurilor de ordin legislativ pentru depășirea acesteia. Astfel, veniturile bugetului de stat vor fi majorate cu 767,8 milioane de lei – pînă la 45 862,4 miliarde de lei, cheltuielile cu 421,7 milioane de lei – pînă la 57 654,3 miliarde de lei. Deficitul bugetar se diminuează cu 346,1 milioane de lei și constituie 11,792 miliarde de lei sau 5,1% din PIB.