REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (16 ianuarie 2019)

Exporturile mierii de albini produse în Moldova au crescut de zece ori în ultimii ani

În ultimii ani, exporturile de miere de albini produsă de apicultorii din R. Moldova au crescut de zece ori și au ajuns la 14 milioane de dolari anual. Cea mai mare parte a mierii exportate ajunge în Uniunea Europeană. Potrivit expertului economic, Veaceslav Ioniță, mierea de albini niciodată nu a fost un produs de export al Moldovei, însă situația s-a schimbat odată cu liberalizarea comerțului cu UE și suportul din partea Guvernului SUA pentru apicultorilor noștri.

 

R. Moldova și-a prezentat oportunitățile investiționale în China

R. Moldova a participat la evenimentul promoțional de țară “Republica Moldova-Oportunități Investiționale”, care a avut loc în orașul Taicang, Republica Populară Chineză. Evenimentul a fost organizat cu scopul de a prezenta părții chineze cele mai importante sectoare economice ale R. Moldova, cele mai competitive produse autohtone, precum și oportunitățile investiționale pentru partenerii străini. Potrivit Secretarului de Stat, Iuliana Drăgălin, China este un important partener comercial și unul dintre investitorii de top pentru Moldova.

 

Absolvenții din R. Moldova se pot înscrie la studii în Rusia

Absolvenții din R. Moldova se pot înscrie la studii în Rusia pînă la 20 ianuarie. Ei au la dispoziție trei modalități de a se înscrie. Potrivit lui Mihail Davîdov, directorul reprezentanței „Rossotrudnicestvo”, cel mai simplu mod de înregistrare este apelarea directă la Centrul Rus de Știință și Cultură din Chișinău. O altă cale este cea individuală și este mai complicată, deoarece e presupune existența rezultatelor la examenul de stat unic, care poate fi susținut în Moldova. A treia cale este accesibilă pentru cetățenii R. Moldovei care fac parte din categoria conaționalilor, pentru care limba rusă este maternă și care dețin cetățenia rusă sau care pot pretinde la ea.

 

CEC a respins o informație privind numărul pașapoartelor expirate

Comisia Electorală Centrală (CEC) a respins o informaţie publicată recent precum că jumătate de milion de cetăţeni ai R. Moldova au paşapoarte expirate. Preşedintele CEC, Alina Russu, a declarat în cadrul ședinței Comisiei că "numărul cetăţenilor care domiciliază în ţară sau sînt stabiliţi peste hotare, care au paşapoarte cu termen expirat, este de 58 de mii".

 

CEC a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători

Comisia Electorală Centrală (CEC) a stabilit particularitățile de votare ale unor categorii de alegători la alegerile parlamentare și referendumul consultativ din 24 februarie 2019. Potrivit deciziei CEC, alegătorii care nu au înregistrare la domiciliu și/sau reședința este expirată pot vota, în cadrul alegerilor parlamentare pentru candidații din circumscripția națională și la referendumul consultativ, la orice secție de votare, unde vor fi înscriși în liste electorale suplimentare.

 

Numărul cazurilor de gripă înregistrate în R. Moldova a ajuns la 136

Specialiştii Agenției Naționale pentru Sănătate Publică /ANSP/ au înregistrat de la începutul sezonului rece 136 de cazuri de gripă, dintre care 53 doar în ultima săptămînă. Potrivit datelor ANSP, la momentul actual, în R. Moldova situația epidemiologică prin gripă este sub pragul epidemic. Conform datelor parvenite din raioane, săptămîna trecută, numărul cazurilor de infecţii respiratorii a crescut cu 12%. În această perioadă au fost raportate 113.572 de cazuri noi de infecţii acute ale căilor respiratorii superioare.

 

A fost verificată capacitatea de luptă a militarilor

Capacitatea de luptă a tuturor unităţilor militare ale Armatei Naţionale a fost verificată, miercuri, 16 ianuarie, de conducerea Ministerului Apărării şi Marelui Stat Major. Efectivul din garnizoanele militare a desfăşurat, în acest sens, acţiuni specifice cu implicarea mijloacelor de tehnică din dotare. Potrivit comandantului Armatei Naţionale, general de brigadă Igor Cutie, acţiunea respectivă a fost efectuată pentru evaluarea gradului de pregătire a unităţilor. Ministrul Apărării, Eugen Sturza, a apreciat nivelul de planificare, organizare şi desfăşurare a verificării gradului de pregătire a militarilor.

 

Companiile maghiare au fost invitate să investească în R. Moldova

Secretarul general de stat, Iulia Costin, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar și Plenipotențiar al Ungariei în țara noastră, Sándor Szabó. Oficialii au analizat reformele realizate de Guvernul R. Moldova pentru dezvoltarea mediului de afaceri, precum și evoluția relațiilor comerciale bilaterale. Secretarul de stat a invitat companiile maghiare să investească în sectoarele prioritare ale țării noastră. Ambasadorul Sándor Szabó, a menționat că Ungaria este deschisă pentru o colaborare multidimensională. În present, În R. Moldova activează 51 întreprinderi cu capital maghiar, investițiile însumînd 68,194 milioane de lei.

 

Parlamentul va avea patru deputați noi

Comisia Electorală Centrală (CEC) a luat act de cererile de demisie din funcția de deputat a lui Apolschii Raisa și Buliga Valentina aleși pe lista Partidului Democrat și a lui Mihalache Corneliu și Reşetnicov Artur aleși pe lista Partidului Comuniștilor, ”în legătură cu numirea în alte funcții publice”. Totodată CEC a transmis spre examinare Curții Constituționale actele privind validarea mandatelor de deputat a patru candidați supleanți. Aceștia sînt Braşovschi Gheorghe, care a fost deputat în Parlamentul R. Moldova, în perioada 2011-2014; Graur Eleonora, vicepreşedinte PDM; Filimon Ivan, procuror și Morcov Ghenadie, deputat pe lista Partidului Comuniștilor.