REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 mai 2019)

Radu Albot a acces în turul doi la turneul Masters de la Roma

Radu Albot a debutat cu dreptul la turneul ATP Masters 1000 de la Roma. În primul tur cel mai bun tenismen moldovean l-a învins cu 6-3, 6-2 pe francezul Benoit Paire, locul 46 mondial. Partida a durat o oră şi 27 de minute. Turneul de la Roma este dotat cu premii în valoare de aproape 5,8 milioane de euro. Principalul favorit este liderul mondial, sîrbul Novak Djokovic.

 

Președintele Igor Dodon a discutat la telefon cu președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelensky

Președintele Igor Dodon a discutat la telefon cu președintele ales al Ucrainei, Volodimir Zelensky despre posibilitatea organizării unei întrevederi bilaterale în timpul apropiat. Pe o rețea de socializare, Igor Dodon scrie că a făcut un schimb de opinii cu omologul său ucrainean privind relațiile dintre R. Moldova și Ucraina în diverse domenii de interes reciproc. Șeful statului mai scrie că ar fi convenit cu Zelensky asupra organizării unei întrevederi la care să se discute cele mai actuale probleme.

 

Un tînăr din Soroca a fost reţinut de poliţie fiind bănuit de omorul unei consătene

Un tînăr în vîrstă de 21 de ani din satul Mălcăuți, raionul Soroca, a fost reţinut de poliţie fiind suspectat de omorul unei femei de 77 de ani, din aceeași localitate. Potrivit poliţiei, tînărul se adăpostise într-o casă părăsită, în apropiere de victimă, iar în noaptea de 8 spre 9 mai a pătruns în casa bătrînei, prin forțarea geamului, după care i-a legat mîinile, cerîndu-i bani. La un moment dat, femeia a reușit să iasă afară și să ceară ajutor, dar suspectul a ajuns-o și i-a aplicat mai multe lovituri de cuțit. Dacă va fi găsit vinovat de omor, tînărul riscă de la 15 pînă la 20 de ani de închisoare sau detenție pe viață.

 

Doi bărbaţi au furat bijuterii de peste 1 milion de lei dintr-o mănăstire din Drochia

Doi recidivişti de 45 de ani din Floreşti si Orhei care au furat bijuterii din Mănăstirea ”Sfîntul Proroc Ilie” din satul Nicoreni, raionul Drochia vor compărea pe banca acuzaţiilor. Aceştia au intrat în mănăstire prin geam, au forţat sistemul de fixare a sticlei de protecţie a icoanei făcătoare de minuni a Maicii Domnului, iar din tetrapod au furat mai multe bijuterii din aur şi argint. Indivizii şi-au recunoscut integral vina, iar pentru cele săvîrşite riscă de la 7 pînă la 12 ani închisoare.

 

50 de studenți au primit Burse de Merit în valoare de 12 mii de lei

50 de studenți și masteranzi de la 12 instituții de învățămînt superior din țară au primit burse a cîte 12 mii de lei fiecare. Studenții au fost premiați în cadrul celei de-a XXIII-a ediții a Concursului „Burse de Merit”. Cîștigătorii au trebuit să demonstreze unei comisii de experți că sînt cei mai buni la capitolul performanță academică, implicare extra-curriculară, dar și că au inspirație în cadrul unei probe scrise.

 

Igor Dodon a avut o întrevedere cu Ambasadorul Turciei

Șeful statului a avut o întrevedere cu Ambasadorul Republicii Turcia la Chișinău, E.S. Gürol Sökmensüer. Oficialii au discutat diverse aspecte ce țin de relațiile bilaterale. Totodată, au făcut un amplu schimb de opinii privind situația politică internă din R. Moldova. Președintele țării a salutat relațiile de parteneriat strategic între țările noastre și și-a exprimat speranța că în scurt timp va fi creat un Guvern care va iniția implementarea în practică a Acordului de cooperare strategică între R. Moldova și Turcia.

 

CC a decis că Președintele R. Moldova nu va putea înainta o candidatură la funcția de Prim-ministru

Președintele R. Moldova nu va putea înainta o candidatură la funcția de Prim-ministru în lipsa organelor de conducere a Parlamentului. Decizia a fost luată miercuri, 13 mai, de către judecătorii Curții Constituționale. Potrivit președintelui CC, Mihai Poalelungi, imposibilitatea întrunirii Parlamentului din cauza lipsei organului care-l convoacă presupune imposibilitatea Președintelui R. Moldova de a desemna un candidat pentru funcția de Prim-ministru.

 

Hidrometeorologic de Stat ne prognozează o săptămînă de ploi însoțite de descărcări electrice

Serviciul Hidrometeorologic de Stat transmite pentru miercuri, 15 mai, ploi în nordul și sudul țării. Totodată, mercurul va urca în termometru pînă la +26 de grade Celsius pe timp de zi și nu va scădea mai jos de +14 pe timp de noapte. Pentru mîine, 16 mai, meteorologii prognozează în nordul țării +22... +25°C ziua și +10... +13°C noaptea. Vineri, 17 mai, în nordul ţării, termometrele vor indica între +24... +27°C ziua și +10... +13°C noaptea. Sfîrșitul săptămînii va fi și el unul ploios.

 

Vadim Ceban va exercita interimatul funcției de guvernator al UTA Gagauz-Yeri

Prim-viceguvernatorul UTA Gagauz-Yeri, Vadim Ceban, va exercita atribuţiile başcanului autonomiei, pînă la desemnarea unui nou guvernator. Irina Vlah a fost degrevată din funcţie, după ce a fost înregistrată în calitate de candidat independent pentru alegerile din această vară. Comisia electorală de la Comrat a înregistrat-o pe Irina Vlah la 10 mai. Alegerile başcanului vor avea loc pe 30 iunie 2019.

 

La Chişinău începe aplicarea marcajului rutier

Lucrările de aplicare a marcajului rutier pe străzile capitalei au început joi, 16 mai. Prioritar, marcajul se va aplica pe trecerile de pietoni din preajma instituțiilor de învățămînt. După aplicarea marcajului transversal, muncitorii vor aplica marcajul longitudinal. În total, pentru prima și a doua etapă, din luna septembrie, sînt necesare 70 de tone de vopsea de acril. Pentru procurarea vopselei se vor cheltui în jur de două milioane de lei.