REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (15 aprilie 2021)

Cetatea Soroca și-a redeschis porțile pentru vizitatori

Tradițional, la mijlocul lunii aprilie, Cetatea Soroca și-a redeschis porțile pentru vizitatori. Aceasta va fi lucra de miercuri pînă duminică, de la ora 9:00 pînă la 18:00, cu pauza de masă între 13:00 și 14:00. Cetatea va fi accesibilă publicului pînă în vară, cînd va fi închisă pentru a doua etapă de restaurare. Autoritățile locale au majorat tarifele. Astfel, pentru copii se vor achita șapte lei în loc de cinci, iar pentru maturi – 15 lei în loc de zece. Vizitatorii trebuie să poarte masca de protecție și să respecte distanța fizică.

 

O delegație parlamentară participă la sesiunea AIP CSI

Președintele Parlamentului Zinaida Greceanîi participă, în fruntea unei delegații parlamentare, la cea de-a 52-a sesiune plenară a Adunării Interparlamentare a țărilor membre ale Comunității Statelor Independente (AIP CSI), desfășurată în perioada 15-16 aprilie curent, la Sankt Petersburg, Federația Rusă. Speakerul va participa la ședința Consiliului AIP CSI, va ține un discurs în deschiderea ședinței plenare a Adunării Interparlamentare și va avea o serie de întrevederi bilaterale. Delegația R. Moldova va face schimb de opinii și de experiență pe subiectele de actualitate și interes reciproc cu colegii din alte Parlamente.

 

Percheziții în raioanele Orhei, Criuleni și mun. Chișinău

Sub conducerea Procuraturii pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS), au avut loc 16 percheziții în raioanele Orhei, Criuleni și municipiul Chișinău. Domiciliile percheziționate le aparțin celor zece membri ai unui grup infracțional, specializați în vînzarea marijuanei în cantităţi deosebit de mari. În rezultatul perchezițiilor desfășurate, cu sprijinul BPDS „Fulger”, oamenii legii au depistat și ridicat 2 kg de marijuana și 3 kg de marijuana de tip „hidropon” în valoare de circa 500.000 de lei. Pentru faptele incriminate, legea penală prevede pedeapsa sub formă de închisoare de la 7 la 15 ani.

 

Un bărbat, reținut după ce a extorcat bani pentru un permis de conducere

Un șomer din Bălți a fost reținut de ofițerii CNA într-un dosar de trafic de influență. Acesta ar fi pretins și primit de la mai multe persoane cîte 550 de euro pentru a le ajuta să-și perfecteze permisul de conducere de categoria B. Potrivit CNA, bărbatul a fost anterior angajat al unei școli auto și susținea că ar avea influență asupra unor angajați ai Secției de Înmatriculare a Transportului și Calificare a Conducătorilor Auto din Bălți şi că îi poate determina pe aceștia să îi favorizeze pe doi bărbați și o femeie la examenele practice. Pe cazul dat a fost inițiată o cauză penală pentru trafic de influență. Dacă va fi găsit vinovat, acesta riscă pînă la șase ani de închisoare.

 

Numărul nou-născuților se află în continuă descreștere

Numărul copiilor care se nasc în R. Moldova este în continuă descreștere. Conform Biroului Național de Statistică (BNS), în anul 2020, s-au născut cu aproape 2000 de copii mai puțin decît în 2019, iar această tendință se atestă deja de mai bine de trei decenii. Astfel, potrivit experților, populația îmbătrînește, iar potențialul de reproducere este epuizat. Demografii susțin că acestea sînt urmările tendințelor demografice din ultimii 30 de ani, iar oamenii spun că natalitatea scade din cauza migrației excesive, a sărăciei, dar și din cauza lipsei unui loc de muncă bine plătit.

 

Circa 400 militari ai Armatei Naționale s-au vaccinat împotriva COVID-19

Pînă în prezent, circa 400 de militari pe contract ai Armatei Naţionale au fost vaccinaţi, în cadrul etapei a doua a campaniei naţionale de imunizare anti-Covid. Potrivit șefului Inspectoratului Militar al Ministerului Apărării, colonel Victor Pîrțînă, iniţial au fost vaccinaţi, benevol, militarii pe contract care se află în lista prioritară, cum ar fi ofiţerii, sergenţii şi soldaţii din Forţele Mixte de Menţinere a Păcii, cei implicaţi în patrulări în perioada de urgenţă dictată de pandemie, dar şi persoanele preconizate pentru participarea în misiuni şi exerciţii internaţionale sau la studii peste hotare.

 

Grav accident rutier la Ocnița

Grav accident rutier s-a produs astăzi la Ocnița, în jurul orei 09.00, pe traseul Briceni-Ocnița-Otaci. În urma impactului suferit, două persoane au decedat pe loc, iar una este internată în stare gravă. Ajunși la fața locului, polițiștii au stabilit că, automobilul de marca Volkswagen Passat deplasîndu-se pe traseu în direcția satului Ocnița, preliminar nu a adaptat viteza la condițiile de drum, iar din cauza carosabilului umed a pierdut controlul volanului, derapînd de pe traseu și tamponîndu-se cu un copac de pe marginea drumului. În consecință șoferul de 37 de ani și soția acestuia de 33 de ani au decedat pe loc, iar o pasageră de 58 de ani a fost transportată la spital.

 

Vinurile moldovenești au luat aur la London Wine Competition

Vinuri din R. Moldova au primit aur, argint și bronz la London Wine Competition, ediția a patra, care a avut loc în capitala Marii Britanii. Este un concurs diferit de majoritatea evenimentelor similare, pentru că se analizează nu doar calitatea vinului, în orb, cum se face la astfel de competiții, ci și prețul, dar și designul etichetei. La aur, vinurile moldovenești s-au remarcat cu patru medalii. Cel mai mare punctaj, dar și titul „best in show by country” l-a obținut un Rose din 2019, destinat segmentului Ho-Re-Ca din străinătate. Lista medaliilor de argint este, în schimb, mult mai lungă – 68 de medalii, iar de bronz – patru.

 

O mină antitanc a fost descoperită în subsolul unui bloc din Glodeni

O mină antitanc a fost descoperită ieri în subsolul unui bloc de locuit din Glodeni. Muniția a fost găsită de angajații serviciilor comunale în timp ce desfășurau lucrări de reparație. Potrivit poliției, oamenii legii au evacuat locatarii, au înlăturat obiectul, fiind solicitat sprijinul serviciului Bomteh al IGP. Ulterior, obiectul asemănător cu o mină antitanc TM-62, care ar conține de la 8 la 12 kg de trotil, a fost transportat în extravilanul orașului Glodeni, unde a fost nimicit.

 

Programul sărbătorii „Hederlez” va fi desfășurat online

Sărbătoarea populară a găgăuzilor „Hederlez”, marcată pe 6 mai, în acest an va fi organizată fără spectatori, din cauza crizei pandemice generată de COVID-19 şi starea de urgenţă decretată în R. Moldova pînă la 30 mai. Conform autorităţilor din UTA Gagauz-Yeri, programul de acţiuni al sărbătorii, care împlineşte în 2021 trei decenii de cînd este organizată la nivel oficial, va fi desfăşurat în regim online. „Pentru realizarea acestui plan vor fi antrenate toate casele de cultură din autonomie, muzeele etnografice, colectivele artistice. De asemenea, în acest an jubiliar vom lansa şi un clip cu imnul sărbătorii „Hederlez”, cu participarea a 250 de artişti”, a spus Marina Semionova, şeful Direcţiei cultură în executivul de la Comrat.

 

Țara este asigurată cu grîu pînă la următoarea roadă

Ţara este asigurată cu grîu alimentar și furajer pînă la următoarea roadă, în pofida faptului că anul agricol 2020 a fost dificil din cauza secetei, a declarat ministrul agriculturii Ion Perju. „Conform datelor anuale, producția de grîu în anul 2020 a constituit circa 570 mii tone. De la 1 iulie 2020 și pînă la ziua de astăzi, au fost exportate 120 mii tone, iar conform datelor statistice furnizate de Serviciul Vamal, 37 mii tone de grîu au fost importate în R. Moldova. Volumul producției în țară, pentru consumul intern alimentar și cel furajer, este estimat la circa 70 mii tone de grîu”, a spus Perju.