REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 septembrie 2021)

Dosar penal pe faptul delapidării averii statului la importul energiei electrice

Procuratura Generală a anunțat astăzi că a inițiat un doar penal pe faptul delapidării mijloacelor financiare ale statului prin intermediul unor scheme în procesul de import al energiei electrice. Potrivit sursei citate, în cadrul urmăririi penale s-a stabilit că, la începutul anului 2008, factorii de decizie ai SA ,,Energocom”, prin înțelegere prealabilă și de comun acord cu responsabili ai Ministerului economiei, Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică, precum și alte persoane, inclusiv din afara țării, ar fi implementat o schemă criminală prin intermediul căreia ar fi delapidat banii statului în valoare de 11 927 173 dolari SUA, echivalentul a 123 957 916 lei.

 

94 la sută din cadrele didactice din Chișinău sînt vaccinate

Primăria Chișinău a anunțat imunizarea cu prima doză de vaccin a 94 la sută din cadrele didactice și personalul auxiliar din instituțiile municipale de învățămînt. Primarul Ion Ceban a declarat astăzi, că instituțiile de învățămînt din municipiu și-au asigurat desfășurarea procesului educațional cu prezența elevilor și cadrelor didactice în clase, 94 la sută din pedagogi fiind imunizați cu prima doză de vaccin. „Felicit cadrele didactice pentru responsabilitatea asumată în vederea asigurării procesului educațional cu prezența fizică a profesorilor și elevilor – acceptarea imunizării anti-COVID este o dovadă a acestei responsabilități”, a spus edilul.

 

Militarii participă la exerciţiul “Saber Junction”

Un contingent al Armatei Naţionale se instruieşte în poligonul din Hohenfels, Germania, în cadrul exerciţiului multinaţional „Saber Junction 2021”. Scopul exerciţiului este schimbul de experienţă dintre forţele speciale ale statelor participante şi creşterea nivelului de interoperabilitate în executarea misiunilor. „Saber Junction 2021” se desfăşoară concomitent la centrele de instruire Hohenfiels şi Grafenwoehr din Germania pînă la 27 septembrie. În cadrul aplicaţiilor se antrenează militari din Albania, Bosnia şi Herţegovina, Bulgaria, Franţa, Ungaria, Italia, Lituania, Macedonia de Nord, Polonia, România, Serbia, Ucraina, Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord şi SUA.

 

Peste 190 de infracțiuni au fost înregistrate în stînga Nistrului

Un număr de 193 infracțiuni au fost înregistrate în ultima săptămînă în stînga Nistrului, în 134 de cazuri suspecții fiind identificați, a anunțat departamentul de interne de la Tiraspol. Potrivit sursei citate, în perioada 3-9 septembrie, s-au înregistrat 41 de cazuri de furt și 13 infracțiuni ce ţin de traficul de droguri. De asemenea, au fost reținute nouă persoane anunțate în căutare.

 

UE va oferi tot suportul necesar în derularea reformelor

Agenda europeană a R. Moldova și perspectivele dezvoltării relațiilor de parteneriat au fost abordate în cadrul unei întrevederi a Prim-ministrului Natalia Gavrilița cu noul șef al Delegației Uniunii Europene la Chișinău, Janis Mazeiks. Natalia Gavrilița a vorbit despre deschiderea Guvernului pentru avansarea relațiilor de parteneriat în procesul de implementare a Acordului de Asociere. „Integrarea europeană este prioritatea numărul unu pentru noi. Sîntem conștienți de înalta responsabilitate pe care o avem în atingerea acestui obiectiv major și sîntem pregătiți pentru lansarea reformelor necesare în vederea alinierii Moldovei la standardele UE”, a menționat prim-ministrul.

 

Autoritățile din capitală vor cumpăra mere de la producătorii autohtoni

Primăria Chișinău va organiza în această săptămînă o ședință cu producătorii autohtoni de mere, pentru a achiziționa fructe pentru școlile și spitalele municipale. Primarul Ion Ceban s-a arătat revoltat de faptul că producătorii locali de mere nu au posibilitatea să își vîndă producția și au fost nevoiți să o arunce. "Este inadmisibil să se arunce la gunoi producția autohtonă de fructe. Fructele noastre sînt cunoscute pentru calitatea lor înaltă", a specificat edilul.

 

Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu șefa biroului BERD

Prim-ministrul Natalia Gavrilița a avut o întrevedere cu șefa biroului Băncii Europene pentru Reconstrucție și Dezvoltare în R. Moldova, Angela Sax. În cadrul discuției au fost trecute în revistă proiectele investiționale finanțate de BERD, care sînt în derulare în sectorul public. Este vorba, în special, de proiecte de reabilitare a drumurilor, care se află în faza a IV-a de realizare și proiectul de reabilitare a infrastructurii feroviare.

 

Teatrul „Mihai Eminescu” organizează „Reuniunea Teatrelor Naționale ediția a VI-a”

În perioada 15-26 septembrie 2021, Teatrul Național „Mihai Eminescu” din Chișinău, organizează „Reuniunea Teatrelor Naționale ediția a VI-a”. Eveniment care marchează deschiderea celea de-a 100-a stagiuni. Și-au anunțat participarea: Teatrul Național „I.L.Caragiale”, București, Teatrul Național „Marin Sorescu” Craiova, Teatrul Național „Vasile Alecsandri”, Iași, Teatrul Național „Radu Stanca” Sibiu, Teatrul Național Tîrgu Mureș cu ambele trupe română și maghiară, Teatrul de Stat Constanța, Teatrul Național „Mihai Eminescu” Timișoara șa.

 

Trei oameni de creație au fost decorați cu o distincție internațională

Scriitorul Ion Anton, traducătorul Ivan Pilchin și pictorul Lică Sainciuc au fost distinși cu Diploma de Onoare a Consiliului Internațional al Cărții pentru Copii și Tineret (IBBY) pentru anul 2020. Ceremonia de înmînare a diplomelor a avut loc la Congresul Internațional IBBY care s-a desfășurat în perioada 10-12 septembrie, în orașul Moscova. Ion Anton a obținut această distincție pentru cartea "Vesel îndrumar pentru vestiar", pictorul Lică Sainciuc - pentru ilustrarea volumului "Moara de frig" de Dan Coman, și Ivan Pilchin - pentru traducerea cărții "Istorioarele unui dud bătrîn" de Stella Nartea.

 

Șor a rămas din nou fără salariu de parlamentar

Președintele Partidului „ȘOR” Ilan Șor nu va primi niciun bănuț de la Parlament. În acest sens a fost semnat un ordin de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Fostul președinte al Parlamentului, Zinaida Greceanîi, în ianuarie 2020 a semnat un alt ordin prin care Șor a rămas fără salariu. Decizia ex-speakerului a fost dictată de faptul că Șor nu se prezintă la ședințele Legislativului începînd cu luna iunie 2019.