REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (13 iulie 2021)

Vladimir Beșleagă va fi omagiat la Librăria din Centru

Joi, 15 iulie, la Librăria din Centru din Chișinău, va avea loc Seara Vladimir Beșleagă, care împlinește 90 de ani. Cu această ocazie vor fi lansate edițiile noi din romanele sale emblematice Zbor frînt (ediția a IX-a) și Viața și moarta nefericitului Filimon (ediția a IV-a), apărute la Editura Cartier în colecția Cartier popular, coordonată de Gheorghe Erizanu. De asemenea, va fi lansat Jurnalul lui Vladimir Beșleagă, care cuprinde note din studenție pînă în zilele noastre, apărut la Editura Polisalm.

 

În capitală se va desfășura prima ediție a Festivalului „Te salut, Chișinău"

În perioada 14-17 iulie, în capitală se va desfășura prima ediție a Festivalului „Te salut, Chișinău". Potrivit Primăriei Chișinău, proiectul este dedicat aniversării a 585-a de la prima atestare documentară a capitalei și va include diverse activități cultural-artistice: expoziții și mese rotunde tematice, întîlniri cu scriitorii, recitaluri cu diverse genuri de muzică (ușoară, clasică, populară, folclor, jazz, etno jazz etc.). În cea de-a treia zi a festivalului, pe 16 iulie, Primăria va organiza Conferința online „Chișinău-585 de ani - un oraș între trecut și viitor", cu participarea a 82 de edili ai orașelor înfrățite și partenere ale capitalei.

 

Autoritățile vor elabora o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală

Ministerul agriculturii va elabora o nouă Strategie Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală (SNDAR) 2021-2030. Pentru a începe lucrul asupra noului document, specialiștii ministerului au evaluat Strategia Națională de Dezvoltare Agricolă și Rurală pentru anii 2014-2020 prin prisma a patru dimensiuni cheie ale acțiunilor implementate: relevanța, eficiența, eficacitatea și impactul.

 

Alegerile parlamentare anticipate au fost corecte

Misiunea de observatori OSCE/ODIHR a recunoscut corectitudinea desfășurării alegerilor parlamentare anticipate. Șeful Misiunii, Tamás Meszerics, a declarat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie au fost corecte, bine administrate, competitive, iar libertățile fundamentale în mare măsură au fost respectate. Potrivit lui Meszerics, cadrul legislativ a fost favorabil pentru desfășurarea alegerilor într-un mod corect și democratic.

 

Serviciul Fiscal a aprobat Programul de dezvoltare strategică

Serviciul Fiscal de Stat /SFS/ a aprobat Programul de dezvoltare strategică pentru anii 2021-2023. Acesta a fost elaborat în conformitate cu mai multe hotărîri de Guvern şi consultat cu experții de asistență externă din cadrul Trezoreriei SUA și a Agenției Fiscale Suedeze, obiecțiile și comentariile făcute fiind luate în considerare la elaborarea proiectului final. SFS a identificat și și-a propus patru obiective generale de dezvoltare pentru anii 2021 – 2023: dezvoltarea instituțională; consolidarea procesului de deservire și evidență a contribuabililor; consolidarea managementului conformării voluntare și forțate; modernizarea tehnologiilor informaționale.

 

Întreaga conducere a Platformei Demnitate și Adevăr și-a anunțat demisia

Președintele și vicepreședinții Platformei Demnitate și Adevăr și-au anunțat astăzi demisia în cadrul Biroului Politic Național. Pînă la alegerea noii conduceri, interimatul funcției de președinte al partidului va fi exercitat de către vicepreședintele Dinu Plîngău. În cadrul alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, Platforma DA a acumulat 2,33 la sută din voturi. Ieri, după aflarea rezultatelor alegerilor parlamentare anticipate, și Renato Usatîi a anunțat că își dă demisia din fruntea partidului, dar și din funcția de primar al municipiului Bălți.

 

Un copil de patru ani a fost salvat de la înec

Salvatorii de pe plaja din Vadul lui Vodă au scos din apă și resuscitat ieri un copil în vîrstă de patru ani, care nu mai dădea semne de viață. Potrivit datelor IGSU, incidentul a avut loc în seara zilei de 12 iulie. Angajații Stației de salvare nr.1 de pe plaja Vadul lui Vodă au fost alertați de părinții copilului care cereau disperați ajutor, după ce au observat că copilul care se juca alături de ei în apă nu mai respira. Echipa de salvatori a întreprins de urgență manevre de resuscitare, reușind să readucă copilul la viață.

 

Fostul șef al Procuraturii Anticorupție și un subaltern ar putea ajunge pe banca acuzaților

Procuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale a anunțat astăzi că a finalizat urmărirea penală în dosarul VENTO, iar fostul șef al Procuraturii Anticorupție și subalternul său fac cunoștință cu probatoriul. Potrivit Procuraturii Generale, cei doi conducători ai Procuraturii Anticorupție sînt acuzați pentru patru capete: ”exces de putere”, ”fals în acte publice”, ”reținerea sau arestarea ilegală” și ”tragerea cu bună-știință la răspundere penală a unei persoane nevinovate” – acțiuni comise în privința co-proprietarilor rețelei de benzinării ”VENTO”.

 

Irina Vlah a avut o întrevedere cu specialiștii implicați în implementarea proiectului IT Digital Hub

La discuție au participat reprezentanți ai GIZ, Tekwill, reprezentanți ai companiei de proiectare și compania care a cîștigat licitația pentru dezvoltarea proiectului. Agenția Federală GIZ, ca urmare a licitației, a selectat compania responsabilă de dezvoltarea proiectului. O altă companie va efectua lucrări la proiectarea internă a Hub-ului Digital IT. Termenul de execuție a lucrărilor privind pregătirea documentației tehnice este de 4 luni. Hub-ul Digital IT va fi construit în baza uneia dintre clădirile Universității de Stat din Comrat și va ocupa o suprafață de 7000 de metri pătrați.

 

Peste 14% din populația țării a fost imunizată împotriva COVID-19

Autoritățile din sănătate îndeamnă populația să meargă la vaccinare. Apelul vine după ce în ultima săptămînă numărul cazurilor de infectare cu noul coronavirus a crescut cu 20 la sută. Conducerea Ministerului sănătății, susține că noua tulpină, denumită „Delta”, depistată pentru prima data în India, ar putea fi prezentă deja și în R. Moldova. Secretarul de stat al MSMPS, Denis Cernelea, a anunțat astăzi într-o conferință de presă că numărul îmbolnăvirilor este în creștere. Potrivit ministerului, gradul de vaccinare în R. Moldova a ajuns la 14,3 la sută.