REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 septembrie 2021)

Nadejda Cepraga își sărbătorește ziua de naștere

Interpreta de muzică ușoară Nadejda Cepraga, Artistă a Poporului din Republica Moldova, își sărbătorește astăzi ziua de naștere. S-a născut la 1 septembrie 1951 în satul Răspopeni, raionul Şoldăneşti. A absolvit Școala de muzică „Ştefan Neaga” (vocal şi dirijare) în anul 1977, iar în anul 1982 - Institutul de Arte „Gavriil Musicescu”, Facultatea „vocal şi dirijare corală”, în clasa Artistei Poporului URSS, Tamara Ciobanu, care a devenit pentru interpretă mai mult decît profesoară.

 

Bunuri în valoare de aproximativ 17 de milioane de lei au fost sechestrate de CNA

Agenţia pentru recuperarea bunurilor infracționale (ARBI) a aplicat sechestru pe bunuri în valoare de circa 17 milioane de lei, în baza delegațiilor procurorilor, săptămîna trecută. Este vorba despre 75 de bunuri imobile și 5 mijloace de transport. Direcţia analitică a finalizat 11 analize operaționale, a inițiat 2 noi, 15 sînt în curs de elaborare, iar 6 analize strategice sînt în procedură.

 

Maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene nu vor mai avea acces în Ucraina

Din 1 septembrie, maşinile cu numere de înmatriculare transnistrene nu vor mai avea acces în Ucraina. Hotîrîrea definitivă a fost anunţată de vicepremierul pentru Reintegrare şi ministrul de Interne, la o şedinţă cu reprezentanţii misiunilor diplomatice din R. Moldova. Totuşi situaţia rămîne deocamdată incertă în cazul operatorilor ce prestează servicii de transport de mărfuri şi călători. În cazul lor, Guvernul de la Chişinău a solicitat Kievului să extindă termenul de înmatriculare cu numere neutre a vehiculelor, pînă pe data de 10 ianuarie, 2022.

 

Un microbuz cu 8 cetățeni moldoveni s-a lovit într-un TIR în apropiere de Suceava

Un accident rutier s-a produs în această dimineață, pe DN 17, pe raza comunei Poiana Stampei, între un microbuz și un autotren. Potrivit ISU Suceava, în urma evenimentului rutier s-au înregistrat cinci victime, toate din microbuz, dintre care două au rămas încarcerate. În zonă au intervenit pompierii militari cu două autospeciale. Persoanele implicate în accident, inclusiv cele încarcerate, sînt conștiente.

 

Parlamentul se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă începînd cu 1 septembrie

Parlamentul R. Moldova se va convoca în sesiunea ordinară de toamnă începînd de miercuri, 1 septembrie. Dispoziția cu privire la convocarea Legislativului în sesiunea ordinară a fost semnată de președintele Parlamentului, Igor Grosu. Deputații urmează să se întrunească în prima ședință plenară din sesiunea de toamnă, la propunerea Biroului permanent, după pregătirea proiectului ordinii de zi. În cadrul acestei sesiuni, urmează a fi examinate mai multe proiecte de legi inițiate în actuala legislatură dar și cele rămase din legislaturile anterioare.

 

În instituțiile educaționale din Chișinău va fi desfășurată o campanie de informare anti-COVID

Primăria capitalei începe o campanie de informare a necesității vaccinări anti-COVID în instituțiile municipale de învățămînt. Primarul Ion Ceban a anunțat că administrația publică a municipiului va crea grupe mobile de medici, care vor merge în școli pentru a discuta și informa cadrele didactice și personalul auxiliar despre necesitatea imunizării anti-coronavirus. Edilul capitalei s-a referit și la obligativitatea testării personalului didactic nevaccinat, afirmînd că va fi făcută o listă a angajaților care au nevoie de acest lucru.

 

Unele localuri din sectorul HORECA ar putea fi declarate ”COVID free”

Angajații care activează în sectorul HORECA și comerț vor trebui să prezinte cel puțin un document confirmativ anti COVID-19, care să ateste vaccinarea împotriva virusului SARS-CoV-2, rezultatul negativ al unui test RT-PCR nu mai vechi de 72 de ore sau rezultatul negativ certificat al unui test antigen nu mai vechi de 48 de ore. De asemenea, administratorul unității de alimentație publică va decide privind declararea localului ”COVID free”, vizitatorii urmînd să prezinte un act privind imunizarea, prezența anticorpilor, un test negativ la COVID-19, în caz contrar localurile vor activa la o capacitate redusă.

 

Naționala Moldovei de fotbal va întîlni în această seară selecționata Austriei

Echipa Națională a Moldovei va susține astăzi, 1 septembrie, al patrulea meci din preliminariile Campionatului Mondial de fotbal 2022. Adversara tricolorilor este selecționata din Austria. Partida se va disputa pe stadionul Zimbru din Chișinău și va începe la ora 21:45, informează FMF. Meciul din această seară va fi arbitrat de către englezul Paul Tierney, arbitru FIFA din 2018. Arbitrajul video, celebrul deja VAR, va funcționa astăzi pentru prima dată pe stadionul Zimbru, la solicitarea UEFA.

 

Serviciul Fiscal de Stat a încasat 30 miliarde de lei

Încasările la Bugetul public național, administrate de Serviciul Fiscal de Stat, au constituit în 8 luni ale anului curent 30 miliarde de lei /peste 1 mlrd 430 mln de euro/, ceea ce denotă o creștere cu peste 4,5 miliarde de lei sau cu 17,9% în raport cu perioada similară a anului precedent. Potrivit SFS, la Bugetul de stat s-au încasat 12,5 miliarde de lei, ceea ce constituie cu două miliarde de lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 18,7%.

 

Ministrul de Externe al Franței va efectua o vizită în R. Moldova

Ministrul pentru Europa și Afaceri Externe al Republicii Franceze, Jean Yves Le Drian, va efectua joi, 2 septembrie, o vizită la Chișinău, la invitația viceprim-ministrului Nicu Popescu, ministru al Afacerilor externe. Potrivit Serviciului de presă al MAEIE, în cadrul discuțiilor vor fi abordate modalitățile de intensificare a contactelor politice la nivel înalt, cooperării economice și culturale, precum și relațiile R. Moldova cu Uniunea Europeană.