REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 noiembrie 2018)

Începînd de astăzi, șoferii sînt obligați să circule cu farurile aprinse

Inspectoratul Național de Patrulare (INP) din cadrul IGP a anunțat șoferii că sînt obligați să circule cu farurile aprinse, începînd cu 1 noiembrie și pînă pe 31 martie 2019. Poliția precizează, că șoferii sînt obligați să circule cu faza scurtă a luminilor de întîlnire și pe timp de zi, pentru a reduce riscul producerii unor accidente rutiere din cauza vremei instabile, însoțite de ploi, ceață și alte fenomene meteo ce reduc semnificativ vizibilitatea în trafic. INP mai atenționează că pentru instalarea luminilor xenon, șoferii se sancționează cu amendă de la 150 la 300 de lei, conform Codului Contravențional.

 

Legislativul a ratificat un protocol adiţional la Acordul R. Moldova–Croaţia

Parlamentul a ratificat joi, 1 noiembrie, un protocol adiţional la Acordul dintre R. Moldova şi Croaţia privind promovarea şi protejarea reciprocă a investiţiilor. Prin amendamentele indicate în protocolul votat, părţile se obligă să-şi acorde reciproc toate avantajele pe care le-au acordat sau le vor acorda în viitor ţărilor terţe în domeniul relaţiilor comerciale, precum şi vor beneficia, reciproc, pe teritoriul celuilalt stat semnatar de aceleaşi drepturi şi obligaţii de care beneficiază naţionalii. Protocolul a fost semnat la 30 ianuarie 2018 și acesta este unul bilateral.

 

Prim-ministrul R. Moldova a avut o întrevedere cu Johannes Hahn

Prim-ministrul R. Moldova Pavel Filip s-a întîlnit la Minsk cu Johannes Hahn, comisarul european pentru negocieri de extindere și politică de vecinătate. Un anunț în acest sens a fost făcut de premier pe o rețea de socializare. ”Am discutat cu Johannes Hahn despre agenda europeană a țării noastre. Continuăm reformele și rămînem ferm angajați în parcursul nostru pentru integrarea R. Moldova în Uniunea Europeană”, a scris Filip. La 7 septembrie Johannes Hahn a venit cu o reacție dură în adresa Guvernului R. Moldova, menționînd că acesta nu respectă statul de drept prin cazul expulzării celor șapte cetățeni turci.

 

Fiscul a raportat o creştere cu 14,9 % a veniturilor la bugetul de stat

Veniturile acumulate de Serviciul Fiscal de Stat la Bugetul public naţional (BPN) în cele zece luni ale anului 2018 au crescut, comparativ cu perioada similară a anului 2017, cu 14,9 %. Astfel, în perioada de referinţă au fost înregistrate încasări în sumă de 30,4 miliarde lei. În raport cu perioada similară a anului precedent, s-a înregistrat o creştere de 4 miliarde lei. La Fondurile asigurărilor obligatorii de asistenţă medicală s-au acumulat circa 3,3 miliarde lei, cifră ce constituie cu 0,4 miliarde lei mai mult în comparaţie cu 10 luni ale anului trecut (+ 15,5%).

 

Prerogativele Curții Constituționale au fost extinse

Curtea Constituțională își va extinde prerogativa de a efectua controlul constituționalității și asupra legilor adoptate înainte de intrarea în vigoare a Constituției R. Moldova. O decizie în acest sens a fost adoptată, joi, 1 noiembrie, de parlament în lectură finală, cu votul a 55 deputaţi. Anterior doar actele normative adoptate după intrarea în vigoare a Constituției, 27 august 1994, puteau fi supuse controlului constituționalității.

 

Autoritățile publice vor avea dreptul de a fonda incubatoare de inovare

Autoritățile publice centrale și locale, precum și instituțiile de învățămînt superior vor putea fonda parcuri științifico-tehnologice și incubatoare de inovare. Un proiect de lege în acest sens a fost votat joi, 1 noiembrie, în lectură finală de 70 de deputaţi. Noile reglementări prevăd că dreptul de a fonda parcuri şi incubatoare de inovare îl vor avea nu doar clusterele, ci și autoritățile publice centrale și locale, asociațiile create prin acord de asociere, instituțiile de învățămînt superior. Crearea parcurilor ştiinţifico-tehnologice şi a incubatoarelor de inovare va fi simplificată, iar rezidenții vor beneficia de mai multe stimulente.

 

Conflictul transnistrean a fost discutat de Pavel Filip și Dirk Wiese

Evoluția procesului de reglementare transnistreană și situația curentă privind integrarea europeană a R. Moldova au fost discutate, joi, 1 noiembrie, la Minsk, în cadrul întrevederii dintre premierul Pavel Filip și Dirk Wiese, coordonatorul federal pentru relaţii cu Rusia, Asia Centrală şi ţările Parteneriatului Estic. Pavel Filip a apreciat caracterul constructiv al relațiilor bilaterale moldo-germane, și a mulțumit pentru sprijinul politic de durată acordat în procesul de soluționare a conflictului transnistrean, în special pe parcursul președinției germane în OSCE. Părțile au mai făcut un schimb de opinii privind cooperarea moldo-germană în domenii precum securitatea și educația, pledînd pentru menținerea în continuare a unui dialog deschis.

 

Termenul pentru achitarea cu reducere a unor amenzi a fost modificat

Decretul de promulgare şi legea privind modificarea articolului 64 din Codul penal al R. Moldova vor fi publicate vineri, 2 noiembrie, în Monitorului Oficial și astfel vor intra în vigoare. Potrivit noilor modificări, condamnații pentru infracţiuni uşoare sau mai puţin grave, vor putea achita jumătate din amenda stabilită în cel mult 3 zile lucrătoare din momentul în care hotărîrea devine executorie. În prezent, Codul penal prevede că acest termen este de 72 de ore.