REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 iunie 2021)

Ofițerii CNA au descins la INI

Ofițerii CNA au descins în dimineața zilei de astăzi la Inspectoratul Național de Investigații din cadrul Inspectoratului General al Poliției. Informația a fost confirmată de purtătorul de cuvînt al CNA, Angela Starinschi. „Confirmăm că este o acțiune comună a CNA, procurorilor şi poliției. Se fac acțiuni de urmărire penală care vizează angajați ai INI”, a spus Starinschi.

 

Legislativul lansează ”Tabăra parlamentară online”

De ziua Internațională a Copilului, Parlamentul R. Moldova lansează o nouă ediție a taberei parlamentare online, dedicată copiilor din țară, cu vîrsta cuprinsă între 10-18 ani. Evenimentul se va desfășura în perioada 28 iunie – 2 iulie curent și va include sesiuni pentru trei categorii de vîrstă. Programul se va axa pe istoria celor 30 de ani de Independență a țării și ai Parlamentului, normele constituționale pe înțelesul copiilor, subiecte de actualitate în contextul pandemiei de COVID-19, precum și activități interactive de comunicare.

 

În Registrul de Stat al Alegătorilor sînt înscrise 3.282.288 de persoane

Comisia Electorală Centrală a prezentat astăzi numărul total de alegători înscriși în Registrul de Stat al Alegătorilor. Astfel, la data de 1 iunie 2021 erau înscriși 3 282 288 de alegători. Potrivit CEC, din acest total, 2.786.368 de cetățeni cu drept de vot sînt atribuiți pe unități administrativ-teritoriale de nivelul II. Administrația electorală a explicat că diferența cuprinde persoanele care au cetățenia R. Moldova, dar nu au înregistrare la domiciliu sau reședință, inclusiv cei care au emigrat autorizat peste hotarele țării, 237.322 de persoane, și cetățenii cu drept de vot avînd domiciliul înregistrat în unitățile administrativ-teritoriale din stînga Nistrului, 258.598 de persoane.

 

Păcuțele de înmatriculare pentru autoturisme au devenit mai scumpe

De astăzi, plăcuțele de înmatriculare pentru autoturisme sînt mai scumpe. Astfel, în loc de 480 de lei pentru o plăcuță simplă, se va achita 550 de lei. Dacă persoana dorește o anumită combinație din litere pe plăcuță, atunci va trebui să scoată din buzunar 26.400 de lei. Dacă persoana va opta și pentru o combinație din trei cifre identice, atunci, prețul se va mări la 30.250 lei. Un cuvînt și două cifre identice sau cu o cifră la alegeri și un zero (de exemplu TOY77 sau TOY07) va costa 31.900 lei.

 

Сetățenii R. Moldova pot intra în România fără a fi plasați în carantină

România a anulat de astăzi restricțiile cu privire la intrarea pe teritoriul său a cetățenilor străini și apatrizilor. Astfel, cetățenii moldoveni, posesori de pașapoarte biometrice, pot intra în țara vecină indiferent de scopul călătoriei, fără a fi plasați în carantină. Ambasada României în R. Moldova a informat că, începînd cu data de 1 iunie 2021, se anulează restricțiile privind intrarea în țară a cetățenilor străini și apatrizilor. Avînd în vedere că R. Moldova este încadrată în „zona verde”, moldovenii care nu prezintă simptomatologie specifică și nu au călătorit în ultimele 14 zile într-una sau mai multe țări din „zona galbenă” sau „zona roșie”, nu vor fi plasați în carantină.

 

CSM a amînat numirea unui președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău

Consiliul Superior al Magistraturii /CSM/ a amînat astăzi subiectul numirii unui președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău, după revocarea lui Vladislav Clima de către șeful statului. Pentru amînare au votat 10 membri ai CSM. Președintele interimar al CSM, Luiza Gafton, a propus numirea unui șef interimar la Curtea de Apel din rîndul vicepreședinților, însă după un schimb de replici, s-a decis amînarea subiectului. Tot astăzi, membrii CSM au aprobat demisia din funcție a magistratului Ion Cotea.

 

În capitală vor funcționa 13 tabere cu sejur de zi

Primăria municipiului Chișinău informează că, în sezonul estival 2021, vor funcționa 13 tabere cu sejur de zi pentru 1140 de elevi. Acestea vor activa de luni pînă vineri, în intervalul 08:00-17:00, în două schimburi: 7-25 iunie pentru schimbul I și 28 iunie -16 iulie - schimbul II. Costul biletului în tabere va fi de 2200 de lei pentru 15 zile, iar părinții vor achita 440 de lei sau 20% din sumă. 20% din biletele de odihnă se eliberează gratuit. Pentru taberele de zi din cadrul Liceului cu profil tehnologic pentru copii cu vedere slabă și Complexului-pilot de Pedagogie Curativă „Orfeu" costul biletului (în valoare de 2540 de lei) va fi achitat integral din bugetul municipal.

 

Peste 10 la sută din populația R. Moldova a fost vaccinată anti COVID-19

Pînă în prezent, în R. Moldova au fost imunizate împotriva COVID-19 un număr de 416.814 persoane, ceea ce constituie peste 10 la sută din populația țării. Peste 2% au primit deja ambele doze. Potrivit conducerii Agenției Naționale de Sănătate Publică, pînă la momentul de față, în țară au ajuns 886.390 de doze de vaccin. Circa 90 la sută au fost repartizate deja în teritoriu. Săptămîna trecută au fost administrate peste 100 mii de doze de vaccin, o mare parte dintre acestea în cadrul maratoanelor organizate.

 

Salariul mediu în RM - 8468 de lei

Salariul mediu lunar la întreprinderile cu patru și mai mulți salariați în trimestrul întîi al anului curent a constituit 8 468,6 lei. Cifra este în creștere cu 10,9% față de aceeași perioadă a anului trecut și în scădere cu 4,4% față de trimestrul patru al anului 2020. Cele mai mari valori ale cîștigului salarial mediu lunar în primul trimestru s-au înregistrat în informații și comunicații – 19 914,5 lei. Potrivit Biroului Național de Statistică, informațiile și comunicațiile sînt urmate de activități financiare și de asigurări, unde salarial mediu lunar a constituit 15 428,9 lei, precum și de activități din producția și furnizarea de energie electrică și termică, gaze, apă caldă și aer condiționat – 12243,0 lei.

 

FMF sancționează șase jucători și două cluburi

Federația Moldovenească de Fotbal (FMF) sancționează șase jucători și două cluburi pentru influențarea ilegală și intenționată a rezultatelor meciurilor. Decizia survine ca urmare a examinării minuțioase a mai multor meciuri de fotbal și a unui număr de peste 30 de jucători. Meciurile suspectate sînt FC Dinamo-Auto – FC Florești 3:1, din 03.07.2020; FC Florești – FC Petrocub 0:4, din 11.07.2020; FC Florești – CSF Speranța 1:1 din 22.07.2020; FC Sfîntul Gheorghe – FC Florești 2:0 din 27.07.2020; FC Florești – FC Sheriff 0:1 din 01.08.2020.