REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 iulie 2021)

O expoziție dedicată lui Vladimir Beșleagă a fost deschisă la Chișinău

La Biblioteca Națională a fost deschisă expoziția de documente și publicații din colecțiile BNRM cu genericul „Vladimir Beșleagă – Poetul cărților nescrise”, prilejuită de aniversarea a 90-a a prozatorului. Elena Pintilei, directorul instituției, a menționat că în expoziție sînt expuse circa 100 de documente: romane, cărți pentru copii, traduceri editate în diferite perioade, cît și ziare și reviste cu publicațiile autorului și articole despre Vladimir Beșleagă.

 

Peste 22 miliarde lei au fost încasate de Serviciul Fiscal de Stat

Încasările la Bugetul public național, administrate de Serviciul Fiscal de Stat, au constituit în 6 luni ale anului curent 22,6 miliarde lei, ceea ce denotă o creștere cu peste 3,3 miliarde lei sau cu 17,1 % în raport cu perioada similară a anului precedent. Astfel, la Bugetul de stat, în 5 luni ale anului 2021 s-au încasat 9,6 miliarde lei, ceea ce constituie cu 1,5 miliarde lei mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului 2020, sau o creștere de 18,3 %. La Bugetele locale s-au înregistrat încasări în sumă de 2,5 miliarde lei, ceea ce reprezintă cu 464,7 milioane lei mai mult comparativ cu perioada similară a anului precedent sau cu 22,7 %.

 

Au fost operate modificări în apeductul Chișinău-Strășeni-Călărași

Reprezentanții unității de implementare a proiectului "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" și consultantul în proiectare s-au întrunit la Agenția de Dezvoltare Regională (ADR) Centru pentru a coordona unele schimbări care au apărut în program. Principalele subiecte discutate s-au referit la coordonarea traseului propus pentru magistrala Chișinău-Strășeni-Călărași, în urma condițiilor tehnice emise de Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova”. Proiectul "Îmbunătățirea infrastructurii de apă în Moldova Centrală" este susținut financiar de Guvernul Federal German. Costul total al investițiilor constituie circa 27,65 milioane de euro.

 

Autoritățile cer deținătorilor de terenuri să distrugă ambrozia

Ministerul agriculturii atenționează populația că lunile iulie și august sînt caracteristice perioadei de vegetație a ambroziei şi cere desinatorilor de terenuri să întreprindă măsuri pentru distrugerea acestei plante. În contextul executării Planului de acțiuni privind combaterea și prevenirea răspîndirii buruienii ambrozia (Ambrosia artemisiifolia), pentru anii 2019-2024, aprobat prin Hotărîre de Guvern, ministerul atenționează deținătorii de teren asupra necesității distrugerii ambroziei, care, în ultimii ani, a căpătat o mare răspîndire, provocînd pericole majore atît pentru agricultură, cît și pentru sănătatea omului.

 

Cele mai cunoscute opere ale Muzeului Prado sînt prezentate la Muzeul Național de Istorie

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost deschisă astăzi expoziția în aer liber „Muzeul Prado iese în stradă”. Evenimentul este organizat de Ambasada Spaniei la București, în colaborare cu Muzeul Național Prado din Madrid și cu sprijinul instituției gazdă și al Consulatului Onorific al Spaniei la Chișinău. Vizitatorii vor avea ocazia să admire 22 dintre cele mai reprezentative opere ale Muzeului Prado, una dintre principalele instituții culturale ale Spaniei şi unul dintre cele mai importante muzee din lume.

 

Agenția Servicii Publice va aplica noi tarife pentru serviciile acordate

Începînd cu data de 1 iulie, Agenția Servicii Publice va aplica noi tarife pentru serviciile acordate. Potrivit Nomenclatorului actualizat, sînt menținute gratuității pentru 30 de servicii, printre care certificatul de naștere, certificatul de deces, prima documentare cu buletin de identitate sau cu înlesniri pentru unele categorii de solicitanți: persoane cu dizabilități, copii rămași fără ocrotire părintească, veterani de război, victimele traficului de ființe umane etc. Noul Nomenclator prevede că înregistrarea gratuită a căsătoriei nu va mai fi posibilă. Înregistrarea de către Agenția de Servicii Publice în regim curent a căsătoriei, în decurs de 25 de zile de la depunerea cererii, va costa 260 de lei. Pentru cei care doresc să înregistreze căsătoria în regim urgent, în decurs de o zi, costul se va reduce de la 5.600 lei la 5.460 lei.

 

Au fost înregistrate 40 de situații excepționale cu caracter natural

De la începutul anului, în țară au fost înregistrate circa 40 de situații excepționale cu caracter natural, cum ar fi vijelii, ploi torențiale cu grindină și vînt puternic, furtuni de praf etc. Intemperiile s-au produs pe teritoriul a 77 de localități din 23 de raioane, cele mai afectate fiind Sîngerei, Florești, Ungheni, Soroca, Ștefan Vodă, Criuleni, Dondușeni, Șoldănești, Rezina, Ialoveni, Telenești, Orhei, Drochia, Cahul. Despre aceasta a anunțat astăzi, în cadrul unui briefing, Ion Perju, ministru în exercițiu al agriculturii. În consecință, pînă la data de 28 iunie au fost afectate importante segmente de infrastructură, precum și suprafețe impunătoare de livezi, semănături (peste 7 mii de hectare), inclusiv 1642 ha de porumb, 1852 ha de floarea-soarelui.

 

Moldovenii care s-au imunizat în România își pot descărca certificate digitale europene

Certificatul digital european COVID-19 intră oficial în vigoare de astăzi. Astfel, cetățenii țării noastre care s-au imunizat pe teritoriul României, își pot descărca certificatele on-line. Autoritățile din sănătate de la Chișinău au anunțat anterior că peste 50 mii de moldoveni s-au imunizat în afara hotarelor țării. Portalul web https://certificat-covid.gov.ro, de pe care cetățenii români sau străini îşi pot genera certificatele digitale UE privind COVID este deja disponibil. Certificatul european este gratuit, iar în cazul minorilor sub vîrsta de 14 ani, este necesar acordul părinţilor.

 

R. Moldova va primi 24,8 milioane de euro pentru imunizarea populației

Decretul cu privire la aprobarea semnării Acordului de finanțare dintre R. Moldova și Asociația Internațională pentru Dezvoltare privind Proiectul „Răspuns de Urgență la COVID-19 – finanțare adițională” a fost publicat în numărul de astăzi al Monitorului Oficial. Potrivit documentului, asistența în valoare de 24,8 milioane de euro va fi oferită pentru implementarea procesului de imunizare anti COVID-19 la nivel național, prin finanțarea următoarelor măsuri: achiziționarea de vaccinuri anti-COVID-19; fortificarea infrastructurii asociate administrării vaccinului, a sistemelor de imunizare; fortificarea cadrului instituțional pentru a permite desfășurarea sigură și eficientă a imunizării.

 

În Cahul şi Ungheni a fost lansată o campanie de promovare a egalității de gen

Douăzeci şi patru de localități din raioanele Ungheni și Cahul vor promova egalitatea de gen și vor sensibiliza publicul cu privire la violența în bază de gen, prin intermediul unui proiect dedicat artei murale (graffiti), susținut de Uniunea Europeană. „Ne dorim să comunicăm societății despre cît de important este să raportezi violența, să combați stereotipurile pe bază de gen și să sensibilizăm publicul privind egalitatea de gen”, a menționat Polina Panainte, managerul proiectului EVA.

 

Primăria capitalei va primi 100 de autobuze noi

Primăria municipiului Chișinău a semnat astăzi contractul de livrare a 100 de autobuze noi cu compania turco-japoneză ISUZU. Unitățile de transport urmează să ajungă în capitală pînă la sfîrșitul anului. În cadrul ceremoniei de semnare a documentelor, primarul Ion Ceban a subliniat că, în ultimii 30 de ani, autoritățile publice locale nu au mai semnat o tranzacție financiară atît de importantă. „În ultimii 30 de ani, municipalitatea Chișinău nu a mai semnat o tranzacție financiară atît de impunătoare – vorbim despre aproximativ 13 milioane de euro, costul a 100 de autobuze”, a precizat Ceban.