REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-2 (1 aprilie 2021)

Pensionarii pot ridica ajutorul unic de 1000 de lei

De pe 1 aprilie, beneficiarii de toate tipurile de pensii al căror cuantum nu depăşeşte 4000 de lei, precum şi beneficiarii de toate tipurile de alocaţii sociale de stat, cu excepţia alocaţiei pentru îngrijire, însoţire şi supraveghere, vor primi un suport financiar unic în mărime de 1000 lei. Banii pot fi ridicați împreună cu pensia sau alocaţia socială de stat. Achitarea acestei sume se efectuează prin modalitatea de plată selectată de beneficiar – prin instituţiile bancare sau oficiile poştale din ţară la data primirii prestaţiei sociale. Cheltuielile pentru plata suportului financiar unic pentru 598 904 de pensionari şi 68 641 beneficiari de alocaţii sociale de stat vor fi acoperite din transferul cu destinație specială de la bugetul de stat către bugetul asigurărilor sociale.

 

O expoziție de pictură și grafică este deschisă la Biblioteca Națională

O expoziție de pictură și grafică a artiștilor plastici Antonina și Vitalie Grișciuc cu genericul „Te salut, Chișinău!”, dedicată celor 585 de ani de la prima atestare documentară a orașului, este deschisă la Biblioteca Națională a R. Moldova. Vitalie Grișciuc a menționat că expoziția cuprinde 35 de lucrări, care reprezintă peisaje arhitecturale ale Chișinăului vechi, executate în diferite tehnici ale artei vizuale: ulei, acril pe pînză, acuarelă, peniță tuși, gravură pe hîrtie. ”De mai bine de 25 de ani, împreună cu soția, adunăm materiale despre orașul vechi. Chișinăul are un farmec deosebit și este o sursă de inspirație pentru artiști plastici, scriitori și compozitori”, a mai spus Vitalie Grișchiuc.

 

Serviciul Vamal raportează încasări de circa 5,8 miliarde lei

Datorită activității agenților economici și a colaborării eficiente dintre mediul de afaceri și Serviciul Vamal, veniturile la bugetul de stat administrate de organul vamal sînt în continuă creștere. În primele 3 luni ale anului 2021 au fost înregistrate încasări de circa 5,8 miliarde de lei, cu 8 % mai mult comparativ cu aceeași perioadă a anului precedent. Totodată, în luna martie a anului curent, Serviciul Vamal a colectat la bugetul de stat peste 2,3 miliarde lei, în creștere cu 13% față de aceeași lună a anului 2020. Pe parcursul lunii trecute au fost perfectate 49 024 declarații vamale, iar fluxul mijloacelor de transport a constituit 147 188 de traversări. Cele mai tranzitate posturi vamale au fost Leușeni și Sculeni, cu 38 901 și respectiv, 23 147 traversări.

 

Proprietarii de mașini din Transnistria pot să-și înregistreze și remorcile cu plăcuțe neuter

Cetățenii din regiunea transnistreană au posibilitatea de astăzi să-și înmatriculeze cu plăcuțe neutre și remorcile autovehiculelor de mic tonaj. Procedura poate fi efectuată în orașele Tiraspol și Rîbnița din regiunea transnistreană. Potrivit Biroului Politici de Reintegrare, serviciul dat va fi prestat în corespundere cu prevederile Protocolului adițional din 30 septembrie 2020 cu privire la modificările și completările efectuate la Decizia din 24 aprilie 2018, avînd ca bază hotărîrea Institutului de Standardizare al R. Moldova, prin care a fost ajustat standardul tehnic național de profil.

 

Deţinătorii de animale de companie pot primi o amendă de 1200-1500 lei

Deţinătorii de animale de companie care nu vor strînge excrementele după acestea în spaţiile publice din Chişinău vor achita o amendă de 1200-1500 lei. La intrările în parcuri, scuaruri şi pe alei se vor monta panourilor informative. Prevederea se regăseşte în Regulamentul privind întreținerea animalelor de companie cu și fără stăpîn în municipiul Chișinău, a cărui aplicare s-a aprobat la şedinţa CMC. Potrivit proiectului de decizie, primarul va desemna în calitate de agenţi constatatori angajaţii Secţiei de control şi protecţie a animalelor din cadrul DGLCA.

 

În R. Moldova este interzis pescuitul în bazinele acvatice naturale

De astăzi, în R. Moldova intră în vigoare regimul de prohibiție la pescuit. Procesul va avea loc în conformitate cu ordinul Agenției de Mediu cu privire la perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului în obiectivele acvatice piscicole naturale, în anul 2021. Potrivit documentului, se stabilesc perioadele şi zonele de prohibiție a pescuitului sportiv, amator și de agrement pentru toate speciile de hidrobionţi în obiectivele acvatice piscicole naturale, după cum urmează: timp de 75 de zile consecutive, de la 1 aprilie pînă la 14 iunie 2021 inclusiv, în fluviul Nistru pe sectorul de la satul Naslavcea pînă la oraşul Camenca; în lacul de acumulare Dubăsari; în fluviul Nistru în sectoarele de la barajul Centralei Hidroelectrice Dubăsari pînă la satul Palanca (km 28) şi în braţul Turunciuc; în lacul Cahul.

 

A fost lansat un program de consolidare a siguranței alimentare

La Chișinău a fost lansat ieri, 31 martie, Programul de parteneriat FAO-Turcia “Îmbunătățirea sistemelor naționale de siguranță alimentară și cooperării regionale”. Programul regional cu o durată de trei ani are ca scop să consolideze controalele oficiale privind siguranța alimentelor și comunicarea riscurilor în Azerbaidjan, Kîrgîzstan, R. Moldova, Tadjikistan și Turcia, oferind un mediu favorabil sectoarelor public și privat pentru a aborda riscurile prioritare de siguranță alimentară. La evenimentul de lansare, participanții au fost familiarizați cu obiectivele și activitățile programului, cu echipa de implementare și cu instrumentele ce vor fi utilizate în implementare.

 

A fost deschis un centru de vaccinare împotriva COVID-19

În capitală a fost deschis astăzi primul centru de vaccinare anti-COVID-19, dezvoltat în afara instituțiilor medicale. Acesta este amplasat pe teritoriul Academiei de Studii Economice și a fost dotat cu suportul autorităților locale și centrale. La evenimentul de deschidere a centrului, care are o capacitate de vaccinare de peste 200 persoane în zi, au fost prezenți edilul capitalei, Ion Ceban, reprezentanți ai Ministerului sănătății și ai OMS. „Am decis ca la nivel municipal să fie creat un centru în afara instituțiilor medicale, unde deja sînt deschise centre de vaccinare. Astfel, va fi facilitat accesul persoanelor, inclusiv a celor cu dizabilități, la procesul de vaccinare. Centre similare vor fi deschise la necesitate”, a spus Ceban.

 

Echipa națională a cedat în fața Israelului

Echipa națională a pierdut ieri cu 4-1 în fața naționalei Israelului, în cel de-al treilea meci din cadrul preliminariilor Campionatului Mondial de Fotbal din 2022, desfășurat pe stadionul Zimbru din capitală. Au marcat: Cătălin Carp (29), Eran Zahavi (45+2), Manor Solomon (57), Munas Dabbur (64), Bibras Natcho (66). Au primit cartonașe galbene: Cătălin Carp (3), Andrei Cojocari (30), Roberto Bordin (45+2), Vadim Rață (50), Igor Armaș (82), și respectiv Eliezer Dasa (7) și Loai Taha (50). În același timp, Ion Nicolaescu a primit cartonaș roșu (50). Meciul a fost condus de la centru de un arbitru din Suedia, ajutat de doi asistenți din aceeași țară.

 

Asociațiile de business agricole vor putea beneficia de granturi

Camera de Comerț și Industrie a R. Moldova, în calitate de membru al Consorțiului agricultură organică și vitivinicol, invită Asociațiile de Business să aplice la concursurile de granturi lansate de către proiectul EU4Business: Connecting Companies (EU4BCC). Termenul limită pentru depunerea dosarelor pentru finanțare este 30 aprilie. Scopul Proiectului constă în sprijinirea dezvoltării economice durabil și crearea de locuri de muncă. Orice subvenție solicitată în cadrul acestei cereri de propuneri trebuie să se încadreze în sumă maximă de 60 de mii de euro. Cofinanțarea EUROCHAMBRES va reprezenta 95% din bugetul real final. Restul de 5% trebuie să fie cofinanțat de solicitanți, prin resurse proprii.

 

15 corturi anti COVID au fost instalate în localitățile din țară

Pe parcursul zilei de astăzi, angajații IGSU vor împărți pliante informative și măști de protecție pentru oamenii care se vor afla în preajmă corturilor. Potrivit informațiilor IGSU în total vor funcționa 15 corturi anti COVID, dintre care 7 – în locurile cu aglomerație de persoane din municipiul Chișinău și cîte un punct de informare în raioanele Strășeni, Dubăsari, Bălți, Ungheni, Fălești, Soroca, Leova și Vulcănești din UTA Găgăuzia. Salvatorii vor informa despre riscurile de infectare cu virusul COVID, dar și măsurile necesare de întreprins pentru evitarea infectării. Pe lîngă pliantele informative și măștile de protecție, angajații IGSU vor difuza prin sistemul sonor al autospecialelor de intervenție mesaje informative pentru ca oamenii să fie mai responsabili și vigilenți.