REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (19 noiembrie 2021)

Nu există riscul ca locuitorii Chișinăului să rămînă fără agent termic

Locuitorii municipiului Chișinău nu vor rămîne fără agent termic chiar dacă prețul unei gigacalorii se va majora. Directorul general al Termoelectrica, Veaceslav Eni, a declarat că în pofida creșterilor de preț pentru o gigacalorie livrată, „nu există riscul ca locuitorii Chișinăului să rămînă fără agent termic”. Potrivit lui Eni, o gigacalorie ar trebui să ajungă la prețul de 1 770 de lei, din care autoritățile ar compensa 450 de lei.

 

Centrul de Excelență în Viticultură va beneficia de asistenţă din partea UE

Uniunea Europeană a acordat două milioane de euro pentru modernizarea și dotarea cu echipamente performante a Centrului de Excelență în Viticultură și Vinificație din Chișinău. Lucrările de renovare au fost lansate pe parcelele experimentale ale instituției, unde a fost înființată o plantație de prun, vișin și cais, pe o suprafață de 0.5 hectare. Investițiile vor fi orientate spre construcția și utilarea unei stațiuni horticole didactico-experimentale, spre renovarea laboratorului organoleptic și a vinotecii, dotarea cu echipament IT.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 802 cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6 368 de teste, fiind confirmate 802 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 11 sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 356 448 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 16 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 981 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 226 în stare extrem de gravă și 35 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 001 pacienți au fost vindecați. În total, 337 460 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Directorul CNA a fost revocat

Directorul Centrului Național Anticorupție, Ruslan Flocea, a fost revocat ieri din funcție. Hotărîrea Parlamentului poate fi contestată în corespundere cu prevederile Codului administrativ al R. Moldova. Pînă la numirea unui nou director al CNA, interimatul funcției va fi exercitat de către unul din adjuncții directorului.

 

Artistul plastic Gheorghe Postovanu a vernisat o expoziție aniversară

O expoziție aniversară de pictură și sculptură cu genericul ”Transcendență” a artistului plastic Gheorghe Postovanu, deținător al ”Ordinului de Onoare” și al mai multor premii naționale și internaționale, a fost vernisată la Centrul Expozițional ”Constantin Brîncuși”. Postovanu a menționat că expoziția cuprinde 35 de lucrări de pictură și 50 – de sculptură. ”Expoziția urma să aibă loc anul trecut, la cea de-a 60-a aniversare a mea, dar vernisajul a fost contramandat din cauza pandemiei”, a precizat cunoscutul sculptor și pictor.

 

La Bălţata a fost deschisă o staţie meteorologică nouă

O stație meteorologică nouă a fost inaugurată în satul Bălţata, raionul Criuleni. În localitate exista o stație meteorologică veche, construită în anii `80 ai secolului trecut, însă, deoarece clădirea necesita o reconstrucție capitală, aceasta a fost conservată. Staţia va fi gestionată de Servici Hidrometeorologic de Stat (SHS) din cadrul Ministerului mediului. În prezent, activitatea SHS al R. Moldova se bazează pe observațiile efectuate la peste 90 de puncte de observaţii.

 

Comisia Unificată de Control s-a reunit la Bender

După o pauză de cîteva săptămîni, membrii Comisiei Unificate de Control au reușit să organizeze o nouă ședință ordinară. Astfel, părțile l-au confirmat în calitate de copreședinte al CUC din partea Federației Ruse pe Evgheniy Vereșceaga, care a mai ocupat această poziție între anii 2014-2017. Și echipa de experți cu statut permanent a Delegației R. Moldova a fost fortificată prin includerea lui Iurii Podarilov, șef al Inspectoratului General al Poliției.

 

Guvernatorul Găgăuziei s-a întîlnit cu ministrul de externe al Turciei

Guvernatorul Găgăuziei, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Mevlüt Çavușoglu, ministrul de externe al Republicii Turcia, care a efectuat o vizită în R. Moldova. Bașcanul și Çavușoglu au discutat despre proiectele implementate în Găgăuzia cu sprijinul poporului turc. Este în faza de finalizare construcția unui complex sportiv la Comrat, conform standardelor UEFA și proiectat pentru 5.000 de locuri de spectatori. A început construcția Colegiului Industrial, care va deveni o fabrică de ingineri și specialiști în domeniul IT.

 

Moldovenii vaccinați își pot descărca certificate COVID omologate european

Deținătorii certificatelor COVID, emise de sistemul național pînă la data de 16 noiembrie curent, trebuie să descarce documentul în mod repetat de pe pagina www.certificate-covid.gov.md pentru a obține varianta omologată și acceptată de autoritățile UE. Anunțul a fost făcut de Ministerul sănătății. Potrivit sursei citate, pentru verificarea certificatelor nou-descărcate, poate fi accesată platforma www.certificate-covid.gov.md, sau oricare aplicație interconectată cu gateway-ul European.

 

Circa 570 de companii au fost susținute de UE să dezvolte afaceri în mediul rural

Autorităţile au prezentat rezultatele proiectului, finanțat de Uniunea Europeană, “Suport pentru întreprinderile mici şi mijlocii (ÎMM) în zonele rurale”. Suportul în valoare de patru milioane de euro a fost direcționat, prin intermediul Organizației pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici și Mijlocii (ODIMM), pentru implementarea Programelor naționale „PARE 1+1”, „Femei în Afaceri” și a „Instrumentului de susținere privind digitalizarea ÎMM”. Pe parcursul a trei ani și jumătate de implementare a proiectului, 568 de companii au fost susținute financiar, în sumă totală de circa 91 milioane de lei, care au generat peste 163 milioane de lei investiții în economia națională.

 

Militari moldoveni vor participa la misiunea de menținere a păcii din Liban

Un contingent de 20 de militari moldoveni vor participa la misiunea de menținere a păcii în cadrul Forței Interimare a Națiunilor Unite în Liban. Un proiect de hotărîte în acest sens a fost adoptat de Legislativ. Militarii vor lua parte în componența forțelor militare italiene în UNIFIL, în misiuni de securitate și pază a obiectivelor militare și de patrulare, în sud-vestul Libanului. În componența contingentului italian mai participă 177 militari din Serbia și 32 din Armenia. Militarii moldoveni urmează să participe în această misiune începînd cu luna august 2022.

 

Patru suburbii ale Chișinăului rămîn sub Cod roșu de alertă în sănătate

Localitățile Bubuieci, Stăuceni, Condrița și Cruzești din municipiul Chișinău rămîn sub Cod roșu de alertă în sănătate. Șeful interimar al Direcției generale asistență socială și sănătate, Boris Gîlcă, a declarat că în municipiu a scăzut numărul de infectări cu COVID-19 iar capitala a trecut la Cod portocaliu de urgență în sănătate publică. “Dar în localitățile Bubuieci, Stăuceni, Condrița și Cruzești incidența de COVID-19 este mare, iată de ce acestea rămîn sub Cod roșu”, a spus Gîlcă.

 

Nicolae Ghibu își sărbătorește cea de-a 85-a aniversare

Regizorul, scenaristul și criticul de film Nicolae Ghibu, Artist al Poporului, deținător al Ordinului ”Gloria Muncii” își sărbătorește astăzi cea de-a 85-a aniversare. Este și autor de cărți și articole despre cinematografia moldovenească, cum ar fi „Gustul pîinii: Însemnări despre film” (1967), un volum de „Notițe despre filmul moldovenesc” (1968) ș.a. Nicolae Ghibu a fost distins cu titlurile onorifice Maestru în Artă (2002), Artist al Poporului și cu Ordinul „Gloria Muncii” (2006).

 

Monitorul Oficial a publicat decizia privind digitalizarea evidenței șomerilor

Conceptul Sistemului Informațional Automatizat "Înregistrare cu statut de șomer", aprobat de Guvern, a fost publicat în Monitorul Oficial de vineri, 19 noiembrie. Implementarea acestuia va permite Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă să sporească accesibilitatea și transparența în procesul de înregistrare a persoanelor cu statut de șomer și a persoanelor care beneficiază de ajutor de șomaj sau care sînt în căutarea unui loc de muncă. Totodată, se urmărește facilitarea recepționării și înregistrării cererilor depuse online de solicitanți.

 

Teatrul”Satiricus I. L. Caragiale” va prezenta un spectacol de un dramaturg italian

Un spectacol intitulat ”Hoțul” de dramaturgul italian Dario Fo, laureat al Premiului Nobel, în regia lui Alexandru Cozub, va avea loc sîmbătă, 20 noiembrie, la ora 18.30, la Teatrul Național ”Satiricus I.L. Caragiale” din Chișinău. În aceeași zi, la ora 18.00, Teatrul Național ”Mihai Eminescu” își așteaptă publicul la spectacolul ”Carnavalul” după I. L. Caragiale, regie Alexa Visarion.

 

Astăzi este ultima zi în care este permisă agitația electorală

Comisia Electorală Centrală a atenționat că astăzi este ultima zi în care sînt admise acțiuni de agitație electorală pentru alegerile locale noi care vor avea loc la data de 21 noiembrie. Conform prevederilor Codului electoral, agitația electorală este strict interzisă în ziua alegerilor și cea precedentă ei. În această perioadă nu este permisă nici apariția candidaților în alegeri la emisiuni televizate sau radiofonice.

 

România menține Moldova în lista statelor cu risc epidemiologic ridicat

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România a actualizat lista țărilor cu risc epidemiologic crescut. Moldova rămîne în zona roșie a statelor în care incidența de coronavirus este mare. Autoritățile române au aprobat ieri, printr-o nouă hotărîre, lista ţărilor/teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. În zona roşie au intrat Cipru, Iordania, San Marino, Groenlanda, Trinidad şi Tobago. Din cauza numărului mare de îmbolnăviri de COVID-19, Moldova rămîne în zona roşie.

 

O campanie anti-contrabandă a fost lansată în R. Moldova

Serviciul Vamal și Poliția de Frontieră au anunțat astăzi că își unesc eforturile în cadrul unei campanii naționale care urmărește informarea publicului privind efectele negative ale contrabandei asupra economiei și societății. Campania „Contrabanda e boală grea!" a fost lansată inițial în România, iar de astăzi este demarată și în țara noastră. Potrivit datelor Serviciului Vamal, campania va fi susținută prin afișaje stradale amplasate în apropierea mai multor puncte de trecere a frontierei.