REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (18 ianuarie 2019)

Perioada de tranziție a universităților la autonomie financiară a fost prelungită

Perioada de tranziție la modul de funcționare a instituțiilor de învățămînt superior de stat în condiții de autonomie financiară a fost prelungită cu un an. Astfel, aceasta se va încheia pînă la sfîrșitul lui 2019. Decizia a fost aprobată vineri, 18 ianuarie, de guvern. Potrivit hotărîrii, ministerele de resort vor distribui în anul 2019 alocații instituțiilor de învățămînt superior din subordine pentru prestarea serviciilor educaționale.

 

La Chișinău se vor desfășura activități de comemorare a victimelor Holocaustului

Programul activităților de comemorare a victimelor Holocaustului a fost discutat în cadrul unei întrevederi a președintelui Parlamentului Andrian Candu cu președintele Comunității evreiești din R. Moldova, Alexander Belinkis și cu reprezentanții Ministerului Educației, Culturii și Cercetării. Pe 29 ianuarie, parlamentul, împreună cu guvernul și Comunitatea evreiască din Moldova, vor desfășura un șir de activități dedicate memoriei Holocaustului. Programul va debuta în dimineața zilei, cu un miting de comemorare a victimelor Holocaustului. În aceeași zi, parlamentul va organiza o masă rotundă și va găzdui o expoziție de fotografii în memoria victimelor Holocaustului.

 

Președintele în exercițiu al OSCE, Miroslav Lajčák, întreprinde o vizită în R. Moldova

Președintele în exercițiu al OSCE, ministrul Afacerilor Externe și Europene al Slovaciei Miroslav Lajčák vizitează R. Moldova în perioada 17-19 ianuarie pentru discuții cu înalți oficiali de la Chișinău. De asemenea, oficialul slovac se va deplasa în regiunea transnistreană. În cursul discuţiilor, interlocutorii vor aborda relaţiile bilaterale moldo-slovace, cooperarea în cadrul organizaţiilor regionale şi multilaterale, reglementarea transnistreană, procesul de implementare a Acordului de Asociere RM-UE, rolul R. Moldova în cadrul Parteneriatului Estic, alegerile parlamentare din R. Moldova, etc.

 

Peste 100 de detectoare au fost instalate în 2019 în cadrul campaniei “O casă protejată – o viață salvată”

Angajaţii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență au montat de la începutul anului curent 112 detectoare de fum în 97 gospodării din trei raioane. Acţiunile au loc în cadrul campaniei de prevenire a riscurilor de incendii și intoxicațiilor cu monoxid de carbon în perioada sezonului rece cu genericul “O casă protejată – o viață salvată”. Ofiţerul de presă al IGSU, Liliana Pușcașu, a specificat că dispozitivele au fost instalate în gospodăriile mai multor familii numeroase, ale vîrstnicilor şi persoanelor cu dizabilităţi din raioanele Ocnița, Călărași, Ungheni.

 

40 de mii de persoane au fost examinate gratuit în cadrul campaniei „Un doctor pentru tine”

Circa 40 de mii de persoane au fost examinate gratuit în cadrul campaniei „Un doctor pentru tine”, lansate de autorități anul trecut. Totodată, doar în luna decembrie 2018, trei mii de mămici din întreaga țară au primit gratuit cutii cu lucruri necesare pentru nou-născuți în cadrul programului guvernamental „O nouă viață”, iar indemnizațiile unice la nașterea copilului au fost majorate în ultimii ani de două ori, de la 3000 la peste 6000 de lei.

 

170 de mii de locuri de muncă au fost create în R. Moldova în ultimii trei ani

În ultimii trei ani, în R. Moldova au fost create 170 de mii de locuri de muncă, potrivit rapoartelor agenților economici. Datele au fost făcute publice de premierul Pavel Filip, care a prezentat raportul pentru trei ani de activitate a guvernului. Premierul a specificat că în urma reformei salarizării în sectorul public, de la 1 decembrie 2018 salariile bugetarilor au crescut și nu există nici un angajat care are o leafă mai mică de 2 mii de lei sau mai mică decît a avut înaintea reformei. Premierul s-a referit și la reforma pensiilor, care, potrivit lui, a adus pensii mai mari. Filip a precizat că în ultimii trei ani, pensia medie a sporit cu circa 50 la sută.

 

Actorul şi umoristul Gheorghe Urschi a împlinit 71 de ani

Actorul, regizorul, umoristul şi scriitorul Gheorghe Urschi, Artist al Poporului, deţinător al „Ordinului Republicii”, supranumit ”regele umorului”, a împlinit vineri, 18 ianuarie, 71 de ani. De-a lungul a peste patru decenii de activitate, Gheorghe Urschi a scris cărţi, a semnat cîteva piese de teatru, scenarii de film şi a realizat numeroase emisiuni şi concerte. A scris piesele de teatru: „Mezinul” (1979), „Vom trăi și vom vedea” (1986), „Testamentul” (1992), „Testamentul-2” (2001), „Doi cocori, două viori” (2003), „Și iar Chirița!” și o duzină de piese pentru copii. Pe unele dintre acestea le-a regizat și a jucat în ele.

 

Curtea Constituțională a validat mandatul a cinci deputați noi

În ședința de vineri, 18 ianuarie, Curtea Constituțională a validat mandatele a cinci deputați noi, după ce mai mulți democrați au fost numiți de Parlament în alte funcții, iar fotoliile lor de deputat au rămas vacante. Astfel, Curtea Constituțională i-a declarat aleși în calitate de deputați în Parlament, cu validarea mandatului, pe Eleonora Graur, Pavel Ianeț și Gheorghe Brașovschi, pe lista Partidului Democrat, și pe Ivan Filimon și Ghenadie Morcov, pe lista Partidului Comuniștilor.

 

Cinci membri ai Guvernului și-au suspendat activitatea

Secretarul general adjunct al Guvernului, Roman Cazan, a anunțat vineri, 18 ianuarie, cinci membri și-au suspendat activitatea, deoarece ei s-au înscris în calitate de candidați în cursa electorală. Este vorba despre vicepremierul pentru reintegrare, Cristina Lesnic, ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Monica Babuc, ministrul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, Silvia Radu, ministrul Afacerilor Interne, Alexandru Jizdan și ministrul Agriculturii, Dezvoltării Regionale și Mediului, Nicolae Ciubuc. În prezent ministerele sînt reprezentate de secretarii generali.

 

Salariului mediu prognozat pentru anul 2019 este de 6975 de lei

Salariului mediu lunar pe economie, prognozat pentru anul 2019, este de 6975 de lei. Acesta a fost stabilit în conformitate cu prognoza indicatorilor macroeconomici pentru anii 2019-2021. Proiectul a fost elaborat de Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale și a fost aprobat vineri, 18 ianuarie, de guvern. Potrivit acestuia, salariul mediu lunar pe economie este stabilit pentru a fi utilizat, în particular, ca plafon al bazei de calcul a îndemnizațiilor de asigurări sociale, la calcularea de către angajatori a contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii pentru angajații săi și la calculul contribuțiilor de asigurări sociale de stat obligatorii din ajutorul material acordat din mijloacele sindicatelor și patronatelor din sumele ce depășesc salariul mediul lunar pe economie.

 

12 studenți-doctoranzi vor beneficia de Bursa de Excelență

Șapte studenți-doctoranzi din R. Moldova vor primi Bursa de Excelență a guvernului pentru anul 2019, în valoare de 2500 de lei, iar alți cinci studenți vor beneficia de Bursa nominală, care constituie 2000 de lei. O hotărîre în acest sens a fost aprobată vinery, 18 ianuarie, de executiv. Bursele se acordă anual doctoranzilor din anii 2 și 3, care își fac studiile cu frecvență în diferite domenii și înregistrează performanțe academice deosebite.

 

La 24 februarie vor fi deschise 125 de secții de votare peste hotare

125 de secții de votare vor fi deschise peste hotarele țării pentru scrutinul parlamentar din 24 februarie curent. Decizia a fost luată vineri, 18 ianuarie, de guvern. Potrivit hotărîrii, cele mai multe secții vor fi deschise în Italia -29, România și SUA cîte 12, Federația Rusă – 11, Franța – 7, Portugalia și Spania – cîte 5. În Regatul Unit al Marii Britanii și Irlandei de Nord vor fi create 4 secții de votare, Ucraina, Canada și Turcia – cîte trei, iar în Israel, Belgia, Cehia, Belarus, Irlanda și Germania – cîte două secții. Cîte o singură secție de votare va fi deschisă în Grecia, China, Letonia, Azerbaidjan, Polonia, Suedia, Estonia, Lituania, Ungaria, Austria, Bulgaria, Confederația Elvețiană, Regatul Țărilor de Jos, Qatar, Japonia, Croația, Georgia, Emiratele Arabe Unite și Norvegia.

 

Încă 50 mii de familii vor beneficia de ajutor din partea guvernului

Începînd cu anul 2019, încă 50 mii de familii din țară vor primi lunar un ajutor pentru perioada rece a anului, în valoare de 350 de lei. În prezent, de acest suport deja beneficiază aproximativ 200 mii de familii. Pentru a majora numărul de beneficiari, executivul a aprobat vineri, 18 ianuarie, modificări la Regulamentului privind modul de stabilire şi plată a ajutorului social.