REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (17 septembrie 2021)

Alte 32 760 doze de vaccin Pfizer/BioNTech au ajuns la Chișinău

R. Moldova a recepționat alte 32 760 doze de vaccin Pfizer/BioNTech. Serurile sînt parte din a șaptea tranșă din lotul total de 700 830 de doze care a fost achiziționat de Ministerul sănătății prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă. Potrivit Ministerului sănătății, cele 32 760 de doze au fost depozitate la Agenția Națională pentru Sănătate Publică și urmează să fie distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țară. Astfel, ANSP a recepționat 141 570 de doze din lotul achiziționat de Ministerul sănătății.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1 289 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 11 056 de teste, fiind confirmate 1 289 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus, dintre care 1 053 în rîndul persoanelor nevaccinate. Din numărul de cazuri noi, 13 sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în Moldova s-au înregistrat 279 143 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 23 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1 617 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 131 în stare extrem de gravă și 11 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 714 pacienți au fost vindecați. În total, 265 144 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Reabilitarea traseului Chișinău – Orhei – Bălți înregistrează un progres de execuție de 46%

În cadrul unei întrevederi a reprezentanților Administrației de Stat a Drumurilor cu antreprenorul ONUR Taahut Tasimacilik Insaat Ticaret Ve Sanayi A.S. s-a discutat referitor la implementarea contractelor privind reabilitarea drumului de ocolire a orașului Sîngerei și segmentului Prepelița – Sărătenii Vechi, parte a traseului național R6 Chișinău-Orhei-Bălți. Lucrările de reabilitare a drumului național sînt divizate în două loturi cu o lungime totală de circa 30 km și înregistrează un progres de execuție de 46% pe primul lot și 22% pe al doilea.

 

Ministrul Afacerilor Externe al Ungariei vine la Chișinău

Ministrul Afacerilor Externe și Comerțului Exterior al Ungariei, Péter Szijjártó, va efectua vineri o vizită la Chișinău, la invitația vicepremierului, ministrului Afacerilor Externe și Integrării Europene al R. Moldova. Programul vizitei oficialului maghiar include întrevederi cu omologul său moldovean, Nicu Popescu și Prim-ministrul Natalia Gavrilița. De asemenea, cu ocazia vizitei oficialului de la Budapesta va avea loc o donație de echipament medical, a informat Biroul de presă al MAEIE.

 

La sfîrșitul săptămînii de muncă leul s-a apreciat puțin în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarului american circa 0,5 bani, iar de la moneda unică europeană – aproape 12 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 17 septembrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6521 lei pentru un dolar (-0,48 bani) și 20,7694 lei pentru un euro (-11,6 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6569 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,8854 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 17 septembrie, constituie: 0,6611 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1969 lei pentru 1 leu românesc și 0,2435 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Un moldovean dat în căutare de 7 ani, reținut în Italia

Un moldovean de 25 de ani, care a fost anunțat, acum 7 ani, în căutare internațională pe canalele Interpol, a fost reținut în Italia. Potrivit Poliției, în anul 2014 bărbatul ar fi comis mai multe furturi pe teritoriul raionului Hîncești. Oamenii legii menționează că extrădarea a avut loc cu sprijinul angajaților Direcției Cooperare Polițienească Internațională a IGP și colaborării eficiente cu organele de drept ale Italiei.

 

Elevii din raionul Criuleni vor fi implicați în programe de educație ecologică

În localitatea Boșcana, raionul Criuleni, a avut loc lansarea proiectului „Școala ECO – crearea sistemului integrat de management al deșeurilor”. Proiectul este lansat de Asociația obștească „Hai Moldova”. Acesta se va desfășura în 7 instituții de învățămînt din localitățile raionului Criuleni. În cadrul acestui proiect va fi creat un sistem integrat de gestionare a deșeurilor în Instituțiile de Învățămînt dar și de informare, educare și implicarea elevilor în programe de educație ecologică.

 

Primarul de Trușeni și alți doi învinuiți plasați în Penitenciarul nr.13

Magistrații Judecătoriei Chișinău au dispus 30 de zile de arest preventiv în privinţa celor trei invinuiți în dosarul „Primăriei Trușeni". Este vorba de primarul de Trușeni, arhitectului-șef și ex-șefului Întreprinderii Municipale a Primăriei. Aceștia vor fi plasați în Penitenciarul nr.13. Între timp, agentul economic a încheiat acord de recunoaștere a vinei și a fost eliberat. În cadrul investigaţiilor a fost documentată şi tentativa de preluare abuzivă a unor proprietăţi, care aparţineau unei femei în vîrstă de 73 de ani. Sînt și imagini video din biroul primarului de Truşeni, unde s-a definitivat planul de preluare a averii.

 

Autoritățile române au inclus R. Moldova în zona galbenă de risc epidemiologic

Comitetul Naţional pentru Situaţii de Urgenţă din România a actualizat, aseară, lista ţărilor/ teritoriilor de risc epidemiologic ridicat. Din cauza creșterii incidenței de COVID-19, R. Moldova a fost plasată în zona galbenă de risc epidemiologic. Conform documentului aprobat de oficialitățile de la București, în zona galbenă au intrat: din zona roşie, în urma scăderii incidenţei - Bulgaria, Franţa, Thailanda, Puerto Rico, Eswatini şi Guernsey; din zona verde, în urma creşterii incidenţei - Republica Moldova, Honduras, Noua Caledonie, Saint Vincent şi Grenadine şi Gibraltar.

 

Germania a donat R. Moldova un milion de măști chirurgicale

Circa un milion de măști chirurgicale au fost donate suplimentar R. Moldova, cu suportul financiar al Guvernului Germaniei și Organizației Mondiale a Sănătății. Ajutorul umanitar în valoare de 291 000 USD a ajuns ieri la Chișinău. Potrivit Ministerului sănătății, echipamentul de protecție personală va fi distribuit de către minister în spitalele municipale și raionale și în centrele de asistență medicală primară. Măștile chirurgicale vor fi repartizate și în instituțiile medicale din regiunea transnistreană.

 

Lista beneficiarilor de protezare a fost extinsă

Lista beneficiarilor de protezare și consumabile necesare intervenției chirurgicale a fost extinsă. Deputații au aprobat în lectura a doua, proiectul de modificare a Legii ocrotirii sănătății. Documentul prevede ca pacienții cu anoftalmie (lipsa a unui ochi sau a ambilor), indiferent de etiologia acesteia (inclusiv traume), vor beneficia de protezare individuală și consumabile necesare intervenției chirurgicale din contul fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală. Costurile estimative, pentru reabilitarea chirurgicală și proteică a pacienților cu anoftalmie, constituie circa 300 mii lei anual.

 

Un fotbalistul moldovean a marcat golul victoriei pentru Olympiakos

Fotbalistul moldovean Oleg Reabciuk a marcat primul gol în actualul sezon al Ligii Europa. Golul sportivului a adus victoria pentru Olympiakos în prima etapă din grupele Ligii Europei. Meciul s-a încheiat cu scorul de 2-1.