REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT (1 octombrie 2021)

Vinăriile din țară vor primi oaspeți de Ziua Vinului

Ținînd cont de contextul pandemic, Ziua Națională a Vinului se mută din Piaţa Marii Adunări la vinării, vinoteci şi în casele moldovenilor, devenind cu adevărat o sărbătoare naţională. Vinăriile care deja şi-au anunţat programul pentru 2-3 octombrie, respectînd normele de siguranță sînt: Basavin, Chîteau Vartely, Purcari Wine Bar, Castel Mimi, Cricova, Chateau Cojușna, vinăria ATU, Vinăria Mileștii Mici, Vinăria Tronciu, Land of Basarabia, Crama Mircești, Vinăria Divus, Karaga Gani, Vinuri de Comrat, dar și multe altele.

 

Curtea Constituțională a respins sesizările referitoare la Legea Procuraturii

Curtea Constituțională a respins sesizările depuse de Procurorul General, Alexandr Stoianoglu, și deputații Vladimir Bolea și Vladimir Voronin. Curtea a declarat inadmisibile sesizările prin care deputații au solicitat judecătorilor constituționali verificarea constituționalității evaluării Procurorului General al R. Moldova. Judecători Serghei Țurcan și Vladimir Țurcan au formulat opinii separate.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore s-au înregistrat 1 553 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 9 442 de teste, fiind confirmate 1 553 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, 23 sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în Moldova s-au înregistrat 294 392 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 30 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 2 185 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 156 în stare extrem de gravă și 20 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 314 pacienți au fost vindecați. Totodată, ministerul informează despre înregistrarea altor 24 de decese provocate de noul coronavirus.

 

Moldovenii care au muncit în Estonia vor putea beneficia de pensie din partea acestui stat

Moldovenii care au muncit temporar în Estonia, la atingerea vîrstei de pensionare, vor putea avea pensie din partea acestui stat. Totodată, pe perioada de activitate, aceștia vor beneficia de asigurare socială, în cazul survenirii unor riscuri, cum ar fi, de exemplu, pierderea întreținătorului. În acest sens, Guvernul a aprobat proiectul de lege pentru ratificarea Protocolului de modificare a Acordului în domeniul asigurărilor sociale între R. Moldova și Estonia, semnat la 2 octombrie 2020.

 

A fost vernisată o expoziție dedicată istoriei și culturii tătarilor lituanieni

La Muzeul Național de Istorie a Moldovei a fost inaugurată expoziția cu genericul „Tătarii lituanieni în documentele de arhivă”, organizată de Arhiva Istorică de Stat a Lituaniei, pentru a-i familiariza pe vizitatori cu dezvoltarea culturii lituaniene multinaționale. Potrivit Ambasadorul Lituaniei la Chișinău, Kęstutis Kudzmanas, expoziția prezintă documente ce reflectă istoria tătarilor lituanieni începînd cu a doua jumătate a secolului al XVI-lea și pînă în zilele noastre. Tătarii lituanieni reprezintă un grup etnic unic, care s-a stabilit cu traiul în Marele Ducat al Lituaniei cu mai bine de 600 de ani în urmă – în secolele XIV–XV.

 

În Opaci va fi instalat un bust în memoria actorului Ion Ungureanu

Miniştrii au votat hotărîrea privind înființarea bustului lui Ion Ungureanu în satul Opaci, raionul Căușeni. Bustul va fi edificat conform unui proiect avizat de Ministerul Culturii. Cheltuielile pentru elaborarea documentației de proiect, executarea, edificarea bustului și amenajarea terenului aferent vor fi acoperite din donații, sponsorizări și alte surse.

 

Guvernul își propune majorarea salariului personalului administrativ din instituțiile medico-sanitare

De la 1 noiembrie 2021, salariile de funcție a personalului administrativ-gospodăresc din instituțiile medico-sanitare publice vor fi majorate cu 57%. La fel, Guvernul își propune acoperirea cheltuielilor pentru serviciile spitalicești acordate pacienților în cazul COVID-19, inclusiv acordarea suplimentului la salariul personalului medical antrenat în acordarea asistenței. Pentru a implementa aceste obiective, Cabinetul de miniștri a aprobat unele modificări la Legea fondurilor asigurării obligatorii de asistență medicală pe anul 2021 nr.256/2020.

 

Conducerea CSJ va fi desemnată de CSM

Președintele interimar al Curții Supreme de Justiție /CSJ/ și vicepreședintele instituției vor fi desemnați de Consiliul Suprem al Magistraturii /CSM/. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat în lectura a doua de către Parlament. Potrivit documentului, în cazul în care nu este desemnat vicepreședintele care va exercita funcțiile președintelui Curții Supreme de Justiție în absența acestuia, funcțiile în cauză vor fi exercitate de către vicepreședintele desemnat de Consiliul Suprem al Magistraturii. De asemenea, în cazul în care funcția de președinte al Curții Supreme de Justiție va rămîne vacantă, interimatul acesteia va fi asigurat de către un judecător desemnat de CSM.

 

Troleibuzele din Chișinău vor fi dezinfectate după fiecare cursă

Troleibuzele din dotarea Regiei Transport Electric Chișinău /RTEC/ vor fi dezinfectate după fiecare cursă. În contextul măsurilor de prevenire a răspîndirii pandemiei de coronavirus, RTEC a decis mărirea numărului de persoane care vor efectua procesul de dezinfectare a mijloacelor de transport după fiecare cursă efectuată. Astfel, 60 de persoane vor fi repartizate pentru asigurarea acestui proces.

 

Conducătorii autorităților aflate sub control parlamentar vor putea fi sancționați

Conducătorii CNPF, Consiliului Concurenței, Agenției Naționale pentru Soluționarea Contestațiilor, Consiliului Audiovizualului, ANRE vor fi sancționați, pînă la revocare din funcție, în caz de executare necorespunzătoare a atribuțiilor de serviciu. Un proiect de lege în acest sens a fost aprobat de către Parlament în lectură finală. Documentul are drept scop responsabilizarea conducătorilor unor autorități publice aflate sub control parlamentar. Autorii inițiativei legislative sînt un grup de deputați ai Fracțiunii parlamentare ”Partidul Acțiune și Solidaritate”.

 

O delegație din UTA Gagauz-Yeri va vizita Polonia

Guvernatorul UTA Găgăuzia, Irina Vlah, s-a întîlnit cu Bartolomei Zhdaniuk, ambasadorul Poloniei în R. Moldova. Părțile au ajuns la un acord privind organizarea vizitei unei delegații din autonomie în Polonia, în contextul cooperării interregional. Başcanul a mulțumit Guvernului polonez pentru sprijinul acordat în dezvoltarea infrastructurii social-economice prin implementarea proiectelor în localitățile autonomiei și a exprimat interesul autorităților din UTA Gagauz-Yeri pentru noi proiecte comune.

 

Leul s-a apreciat și mai mult în raport cu dolarul și cu euro

Pe parcursul unei zile, leul moldovenesc a mai cîștigat de la dolarul american aproape 4 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 20 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 1 octombrie un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,6232 lei pentru un dolar (-3,95 bani) și 20,3927 lei pentru un euro (-20,28 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,6627 lei pentru un dolar şi, respectiv, 20,5955 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 1 octombrie, constituie: 0,6622 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,1214 lei pentru 1 leu românesc și 0,2420 lei pentru 1 rublă rusească.

 

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România a plasat R. Moldova în zona roșie

Comitetul Național pentru Situații de Urgență din România (CNSU) a aprobat aseară o nouă hotărîre privind actualizarea listei țărilor și teritoriilor cu risc epidemiologic ridicat pe fundalul răspîndirii COVID-19. Astfel, R. Moldova a intrat în zona roșie. Lista intră în vigoare începînd cu data de 3 octombrie, la miezul nopții. De asemenea, potrivit noilor modificări, conducătorii autovehiculelor de transport marfă, precum și cei care asigură transport de persoane, nu vor fi obligați să stea în carantină dacă prezintă rezultatul negativ al unui test PCR, efectuat cu cel mult 72 de ore înainte de intrarea în țară.