REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (5 august 2021)

A decedat poetul, prozatorul și dramaturgul Andrei Strîmbeanu

Cunoscutul poet prozator și dramaturg Andrei Strîmbeanu a decedat în seara zilei de miercuri, 4 august. Peste 3 săptămîni, la 25 august urma să împlinească 87 de ani. Cu mesaje de condoleanțe au venit mai mulți oameni de cultură și politicieni. Andrei Strîmbeanu a fost laureat al Premiului Național al R. Moldova și al Premiului „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române, deținător al Ordinului Republicii. Andrei Strîmbeanu a fost distins cu medalia ”Mihai Eminescu” (1997), cu ”Ordinul Republicii” (2011), Premiul Național al R. Moldova și cu Premiul „I. L. Caragiale” pentru dramaturgie al Academiei Române (2008). În anii 1979, 1981, 2001, 2002 și 2004 a devenit laureat al Concursului Național de Dramaturgie.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore au fost înregistrate 196 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 4.438 de teste, fiind confirmate 196 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv 12 de import. În total, pînă la ziua de astăzi, în ţară au fost înregistrate la 260.024 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, unul este în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 401 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 61 în stare extrem de gravă. Alte 138 de persoane au fost vindecate. În total, 252.421 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

Igor Grosu a avut o întrevedere cu Ambasadorul Ungariei

Președintele Parlamentului, Igor Grosu, a avut o întrevedere cu Ambasadorul Extraordinar şi Plenipotențiar al Ungariei în R. Moldova, Sándor Szabó. Potrivit Direcției generale comunicare și relații publice a Legislativului, discuțiile s-au axat pe intensificarea relațiilor în domeniile comercial-economic, financiar, umanitar, educațional și cultural între cele două țări. Președintele Parlamentului a adus mulțumiri pentru sprijinul oferit de Ungaria anul trecut în combaterea pandemiei și în echiparea lucrătorilor medicali în lupta cu Covid-19.

 

Campanie de informare a populației din mediul rural despre importanța vaccinării

O campanie de informare a populației din mediul rural despre importanța vaccinării împotriva COVID-19 a fost lansată de Ministerul sănătății cu sprijinul Băncii Mondiale. La lansarea campaniei, care a avut loc în satul Hîrbovăț, raionul Anenii Noi, a participat și secretarul de stat în cadrul Ministerului sănătății, Denis Cernelea. „Realizînd o evaluare la nivel național cu privire la disponibilitatea populației de a se vaccina, am concluzionat că oamenii au nevoie de informație suplimentară și veridică direct de la specialiști. Observăm că fenomenul știrilor false ia amploare pe rețelele sociale și în mijloacele de informare în masă”, a opinat Cernelea.

 

Sînt așteptate averse cu descărcări electrice și pînă la 33 de grade Celsius

Meteorologii prevăd pentru astăzi, joi 5 august, vreme instabilă cu averse locale și temperaturi care vor ajunge la +33 grade Celsius în raioanele de Sud. R. Moldova va fi împărțită practic în două din punct de vedere termic. În jumătatea de Nord se așteaptă în mare parte cer variabil cu averse, pe alocuri însemnate cantitativ iar temperaturile vor varia de la o noapte răcoroasă cu minime între 15,9 grade înregistrate de dimineață la Bălți, la maxime de +30 grade la Călărași și Chișinău. Temperaturi mai ridicate în partea de Sud cu cer predominant senin. Vremea va fi tipică pentru această perioadă cu maxime care vor ajunge la +33 grade la Cahul și Ceadîr-Lunga.

 

Peste 32 de mii de moldoveni au fost amendați pentru nerespectarea măsurilor impuse de pandemie

În ultimele luni ale anului curent (13 martie 2021 - 2 august 2021), în R. Moldova au fost întocmite 32 704 de procese-verbale, cu privire la nerespectarea măsurilor de profilaxie, prevenire și combatere a bolilor epidemice. Datele au fost oferite de către Inspectoratului General al Poliției (IGP). Ofițerul de presă al IGP, Mariana Bețivu, a comunicat că sancționarea persoanelor, care au încălcat legislația sanitară, se face pe baza articolului 761 din Codul Contravențional. Astfel, pentru nerespectarea măsurilor de carantină se aplică amendă de la 2000 de lei pînă la 5000 de lei pentru persoanele fizice, iar pentru companii și întreprinderi – de la 10 000 de lei pînă la 35 000 de lei. Dacă încălcarea este repetată, suma amenzii se majorează.

 

Cea mai veche biserică din Soroca va fi renovată din fonduri europene

Cel mai vechi lăcaş de cult din oraşul Soroca, biserica „Sf. Mucenic Dimitrie”, va fi renovată în cadrul unui proiect transfrontalier, împreună cu Biserica „Sfinţii Teodori” din Iaşi, România. Proiectul îşi propune să promoveze identităţile culturale pe ambele maluri ale Prutului, dialogul cultural şi să dezvolte turismul durabil din ambele zone. Costul total al lucrărilor pentru restaurarea celor două biserici se ridică la peste 1 milion 660 mii de euro.

 

ANI a depistat averi nejustificate în sumă de 13 milioane de lei

Autoritatea Națională de Integritate (ANI) a publicat raportul de activitate pentru prima jumătate a anului 2021. Potrivit documentului, în primele 6 luni ale anului 2021, ANI a inițiat, în total, peste 200 de controale. Printre subiecții care figurează în procedurile de control sînt fost președinte al R. Moldova, nouă deputați, doi judecători, trei procurori, un fost ministru, patru secretari de stat, un ambasador, opt președinți și vicepreședinți de raioane, 52 de primari, viceprimari și vicepretori. Aproximativ 13 milioane de lei au fost depistate de inspectorii de integitate în cadrul procedurilor de control a averii în cele șapte dosare privind diferența nejustificată între averea dobîndită și veniturile realizate.

 

O femeie a fost transportată cu SMURD la Chișinău din Odesa

O femeie în vîrstă de 57 de ani, care a suferit mai multe traumatisme în urma accidentului de circulație produs pe data de 27 iulie în Odesa a fost transportată cu un echipaj SMURD la Chișinău. Intervenția SMURD a avut loc în amiaza zilei de 4 august. Pacienta în stare stabilă a fost preluată din spitalul din localitatea Liubașivka. În Capitală aceasta a fost internată la Institutul de Medicină Urgentă pentru ulterioare îngrijiri medicale. Conform IGSU, aceasta este a opta intervenție transfrontalieră terestră SMURD realizată de către instituție pentru cetățenii R. Moldova.

 

Leul s-a apreciat puțin față de dolar și față de euro

Pe parcursul unei zile leul moldovenesc a cîștigat de la dolarul american mai mult de 2 bani, iar de la moneda unică europeană – mai mult de 8 bani. Banca Naţională a Moldovei a stabilit pentru ziua de 5 august un curs oficial de schimb valutar egal cu 17,8763 lei pentru un dolar (-2,24 bani) și 21,1695 lei pentru un euro (-8,2 bani), în timp ce cu o zi mai devreme acesta a fost egal cu 17,8787 lei pentru un dolar şi, respectiv, 21,2515 lei pentru un euro. Cursul oficial de schimb valutar pentru alte monede, pentru 5 august, constituie: 0,6631 lei pentru 1 hrivnă ucraineană, 4,3040 lei pentru 1 leu românesc și 0,2450 lei pentru 1 rublă rusească.