REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 septembrie 2020)

Moldova ar putea exporta sute de tone de fructe în spaţiul CSI

Fructele din Moldova au captat și în acest sezon interesul piețelor din spațiul Comunităţii Statelor Independente (CSI), unde ar putea fi exportate sute de tone de fructe autohtone. Asta după ce zece membri ai Asociației Producătorilor și Exportatorilor de Fructe „Moldova Fruct” au participat în perioada 22-25 septembrie la una dintre cele mai mari expoziții de profil – „WorldFood Moscow”, desfăşurată în capitala Rusiei. Participarea țării noastre la expoziție se înscrie în planul anual de acțiuni elaborat de Agenția de Investiții, care oferă platforme și instrumente practice pentru exporturi de calitate, inclusiv prin prezența la cele mai mari expoziții de profil din lume.

 

Primăria atenționează asupra schimbării vremii pentru zilele de 29-30 septembrie

În legătură cu avertismentele emise de către Serviciului Hidrometeorologic de Stat, pentru zilele de 29-30 septembrie, a.c., cînd se prevăd averse însoțite de descărcări electrice cu grindină și intensificări ale vîntului, Primăria municipiului Chișinău îndeamnă cetățenii și agenții economici să fie prudenți și să țină cont de recomandărilor specialiștilor. Cetățenii sînt îndemnați să evite aflarea sub arbori, linii electrice și construcții ușoare. De asemenea, conducătorii auto sînt atenționați să nu parcheze automobilele sub copaci și în locurile joase, unde se pot forma acumulări mari de apă.

 

La frontieră s-au înregistat peste șapte mii de traversări

În ultimele 24 de ore, în punctele de trecere a frontierei fluxul de persoane a constituit 13 329 traversări. Pe sensul de intrare în R. Moldova s-au înregistrat 7 008 traversări persoane, dintre care 4 783 treceri la frontiera moldo-română, 1 102 treceri la frontiera cu Ucraina și 1 123 treceri aeriene. Cele mai tranzitate puncte de trecere a frontierei (intrare în R. Moldova) au fost:PTF Leușeni – 2 712 traversări persoane; PTF Aeroportul Internaţional Chişinău - 1 123 traversări persoane;PTF Giurgiulești-Galați - 1 045 traversări personae.

 

Situaţia epidemiologică în şcoli a fost discutată la Ministerul Educaţiei

Reconfigurarea claselor în instituțiile de învățămînt, managementul timpului și situația sanitar-epidemiologică privind infecția cu virusul COVID-19 în instituțiile de învățămînt general au fost principalele subiecte abordate în cadrul şedinţei Grupului Național de Coordonare a Siguranței în Educație. Potrivit Ministerului Educaţiei, Culturii şi Cercetării, în prezent, numărul elevilor testați pozitiv cu Covid-19 este de 247, iar 8672 au fost plasați în regim de autoizolare. 265 de cadre didactice au fost confirmate pozitiv cu noul Coronavirus. În autoizolare se află 457 de cadre didactice.

 

Un tronson din drumul M3 Chișinău – Giurgiulești va fi reabilitat pînă în 2022

Aproximativ 90 kilometri ai drumului național de importanță majoră pentru infrastructura țării, M3 Chișinău – Giurgiulești, vor fi reabilitați integral pînă la sfîrșitul lunii ianuarie 2022. Lucrările de reabilitare au fost inițiate la începutul lunii februarie a anului trecut și sînt executate în proporție de circa 31%. „În prezent, se efectuează lucrări de așternere a stratului de uzură, reabilitare a şapte podețe, executarea terasamentului, lucrări de amenajare a trotuarelor și intrărilor în curți”, indică un comunicat al ASD.

 

Condițiile de activitate a angajaților Filarmonicii Naționale au fost examinate la Ministerul Culturii

Ministrul Educației, Culturii și Cercetării, Igor Șarov a participat la o ședință de lucru cu directorii Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici", Bibliotecii Naționale a Republicii Moldova, Palatului Național „Nicolae Sulac" și a Palatului Republicii. Subiectul abordat în cadrul discuțiilor a vizat asigurarea condițiilor de activitate a angajaților Filarmonicii Naționale, după incendiul devastator, care a distrus edificiul instituției. Svetlana Bivol, directorul Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici" a anunțat că colectivele artistice sînt transferate cu succes în spațiile temporare de la Palatul Național „Nicolae Sulac" și Palatul Republicii.

 

Medicamentul anti COVID-19 Remdesivir a ajuns în R. Moldova

Agenția Medicamentului și Dispozitivelor Medicale /AMDM/ a anunțat că preparatul anti COVID-19, Remdesivir, a ajuns în R. Moldova. Potrivit AMDM, în Moldova, preparatul Remdesivir este prevăzut în Protocolul Clinic național provizoriu “Infecția cu coronavirus de tip nou utilizat în tratamentul pacienților infectați cu virusul SARS COV-2". “Remdesivir este unul din medicamentele pe care îl așteptam demult, fiind și primul medicament autorizat de SUA și UE pentru tratamentul COVID-19. Vom continua să depunem efort, astfel încît cetățenilor noștri să le fie oferite medicamente calitative și accesibile", a declarat Eremei Priseajniuc, directorul general AMDM.

 

Ministerul Educaţiei a lansat acţiunea „Studenții solidari cu școala”

„Studenții solidari cu școala” este genericul unei acţiuni, demarată de către Ministerul Educației, Culturii și Cercetării (MECC) în cadrul campaniei „Pledoarie pentru pedagogie”. Scopul iniţiativei constă în promovarea statutului cadrului didactic prin încadrarea studenților anilor III-IV de la programele de studii superioare de licență și a celor de la programele de studii superioare de master de la domeniul „Științe ale educației”, în calitate de educatori, învățători și profesori în instituțiile de învățămînt general din țară, pe o perioadă determinată, în anul de studii 2020-2021. Studenții, care se vor alătura inițiativei MECC, vor fi angajați și remunerați în instituțiile de învățămînt general, în calitate de educatori, învățători, profesori, prin cumul, maxim pe o normă didactică de 9 ore.

 

Autoritățile capitalei au modificat condițiile privind păstrarea distanței sociale în procesul de studii

Autoritățile capitalei au redus distanța socială dintre elevii care frecventează instituțiile de învățămînt. Primăria municipiului Chișinău anunță într-un comunicat de presă, că în instituțiile municipale de învățămînt a fost redusă distanța fizică dintre elevi de la 1,5 m la 1 m. Totodată, începînd de ieri, elevii vor reveni la durata obișnuită a unei ore academice, care este de 45 de minute.

 

Aproape 5000 de locuințe au fost achiziționate prin intermediul Programului „Prima Casă"

Prin intermediul Programului guvernamental „Prima Casă" au fost procurate pînă în prezent 4995 de locuințe. Suma totală a creditelor acordate de către bănci este de 2,51 miliarde de lei, iar valoarea totală a garanțiilor active constituie 1,25 miliarde de lei. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor, din numărul total de beneficiari, 3439 sînt familii, iar 1556 sînt tineri necăsătoriți. Vîrsta medie a solicitanților este de 31 ani. Suprafața medie a locuințelor procurate prin intermediul Programului este de 60 metri pătrați. Valoarea medie a locuințelor procurate este de 598,77 mii de lei.