REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 noiembrie 2021)

CNESP a adoptat măsuri în contextul apariției noii tulpini a COVID-19

Ieri, 28 noiembrie, a fost convocată de urgență ședința Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, în legătură cu apariția noii tulpini B.1.1.529 – Omicron - a coronavirusului de tip nou și a clasificării acesteia drept îngrijorătoare de către Organizația Mondială a Sănătății. CNESP a decis introducerea regimului de carantină de 14 zile pentru cetățenii R. Moldova care sosesc din opt state din sudul Africii (Africa de Sud, Lesotho, Botswana, Zimbabwe, Mozambic, Namibia, Eswatini și Malawi). Carantina poate fi întreruptă după a 7-a zi dacă persoanele în cauză efectuează un test PCR cu rezultat negativ. A fost stabilită și interzicerea accesului pe teritoriul R. Moldova a cetățenilor străini și apatrizilor care au călătorit în ultimele 14 zile în aceste țări.

 

Creștinii ortodocși de stil vechi au intrat în Postul Crăciunului

Creștinii ortodocși de stil vechi au început ieri Postul Crăciunului. Acesta îi pregătește pe creștini pentru marea sărbătoare a Nașterii lui Isus Hristos. Postul Nașterii Domnului este de asprime mijlocie. Timp de șase săptămîni, credincioșii nu vor mînca ouă, carne și lactate. În zilele de sîmbătă și duminică, precum și în zilele de mare sărbătoare, creștinii au dezlegare la untdelemn, vin și pește. Totodată, preoții spun că bătrînii, copiii și cei bolnavi sînt scutiți de rigorile unui regim exclusiv vegetal.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, au fost înregistrate 107 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 2357 de teste, fiind confirmate 107 cazuri de infecție cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, două sînt asociate cu contact în afara țării. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 362.433 de cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, două sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În total, în cadrul instituțiilor medico-sanitare spitalicești sînt internate 1326 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 186 în stare extrem de gravă și 36 pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alte 562 de persoane au fost vindecate. În total, 346.629 de persoane au fost tratate de COVID-19.

 

La Сhișinău au ajuns primele 50 mii de doze de vaccin Moderna

Moldova a recepționat în acest weekend primul lot de vaccin Spikevax, produs de compania Moderna. Lotul din 50 400 de doze de vaccin au fost donate prin intermediul Platformei COVAX. Potrivit Ministerului sănătății, serul a fost recepționat de Agenția Națională pentru Sănătate Publică și urmează să fie distribuit proporțional în toate centrele de vaccinare din țara noastră. Secretarul de stat al Ministerului Sănătății, Svetlana Nicolaescu, a menționat că recepționarea unui nou tip de vaccin împotriva COVID-19 este un sprijin real pentru toți cetățenii.

 

Șase persoane au decedat în urma unui accident rutier produs în raionul Ștefan Vodă

În dimineața zilei de sîmbătă, salvatorii Inspectoratului General pentru Situații de Urgență /IGSU/ au intervenit pentru a efectua lucrări de descarcerare în urma unui accident rutier grav, care s-a produs în raionul Ștefan Vodă, localitatea Popeasca, în care au decedat șase persoane. În urma accidentului între un autocamion și un autovehicul, mai multe persoane au rămas blocate între fiare. Pentru efectuarea lucrărilor de descarcerare, la fața locului a intervenit un echipaj de salvatori. Angajații IGSU au stabilit că autocamionul, efectuînd manevra de depășire a unui tractor, a ieșit pe contrasens și s-a tamponat frontal cu un automobil. Salvatorii au efectuat de urgență lucrări de deblocare, fiind descarcerate din automobil șase persoane decedate.

 

Starea de urgență în sănătate publică a fost prelungită pînă pe 15 ianuarie 2022

Starea de urgență în sănătate publică, în R. Moldova, se prelungește pînă în data de 15 ianuarie 2022. Decizia a fost aprobată în ședința Comisiei Naţionale Extraordinare de Sănătate Publică (CNESP). Membrii CNESP au constatat că situația epidemiologică se menține extrem de îngrijorătoare la nivel național. Astfel, în perioada 15-21 noiembrie, au fost înregistrate 5.391 cazuri de îmbolnăvire cu virusul Sars-CoV-2, dintre care 80% în rîndul persoanelor nevaccinate. De asemenea, acoperirea vaccinală națională cu schemă completă este sub 27%. Astfel, membrii CNESP au decis să mențină restricțiile actuale la nivel național, cu posibilitatea de revizuire a acestora în funcție de evoluția situației epidemiologice.

 

Moldovagaz a transferat către Gazprom plata pentru gazele consumate în octombrie-noiembrie

Societatea pe acţiuni „Moldovagaz” a anunţat că a transferat către Compania rusă „Gazprom” plata pentru gazele naturale consumate în octombrie și prima jumătate a lunii noiembrie current. Pentru aceasta Guvernul de la Chişinău a aprobat o hotărîre privind alocarea mijloacelor financiare și încheierea unei tranzacții, care prevede soluționarea problemei aprovizionării neîntrerupte a consumatorilor cu gaze naturale și evitarea sistării livrării acestora. S-a decis cesionarea către SA „Energocom” a creanțelor deținute de SA „Moldovagaz” față de SA „Termoelectrica”, create ca urmare a livrării anterioare a gazelor naturale, cu valoarea nominală totală de 1.330.621.613,66 (un miliard trei sute treizeci milioane șase sute douăzeci și una mii șase sute treisprezece lei și 66 bani).

 

Ucraina va oferi R. Moldova o cotă suplimentară de autorizaţii pentru transport marfă

Ucraina a dat curs solicitării Ministerului Infrastructurii și Dezvoltării Regionale al R. Moldova de a oferi o cotă suplimentară de autorizații pentru transport marfă. „Astfel, în zilele următoare vom primi, pentru anul curent, trei mii de autorizații de tip tranzit/bilaterale şi două mii de autorizații portuare”, a anunţat vicepremierul Andrei Spînu. Potrivit oficialului, acesta este un rezultat imediat realizat în urma vizitei pe care a efectuat-o recent la Kiev.

 

19 autospeciale vor fi achiziționate pentru Inspectoratul General Situații de Urgență cu suportul Japoniei

Un număr de 19 autospeciale de intervenție vor fi achiziționate pentru Inspectoratul General de Situații de Urgență în baza unui grant de 240 milioane de lei oferit de Guvernul Japoniei. Ministrul Afacerilor interne, Ana Revenco a semnat documentele necesare pentru inițierea proiectului dintre executivele celor două țări, numit „Îmbunătățirea echipamentelor de prevenire a incendiilor”. Potrivit șefului de la MAI, autospecialele urmează a fi cumpărate din Japonia și vor ajunge în șase regiuni ale țării, unde vor deservi circa un milion de cetățeni.

 

Scriitorul Mircea V. Ciobanu își sărbătorește cea de-a 65-a aniversare

Poetul, dramaturgul, criticul și istoricul literar Mircea V. Ciobanu, redactor-șef al Editurii „Știința”, deținător al ”Ordinului de Onoare” al și al ordinului „Meritul Cultural” în grad de ofițer al României, a împlinit 65 de ani. S-a născut la 29 noiembrie 1956, în satul Petreni, raionul Drochia. Absolvent al Universității de Stat din Moldova, Facultatea de Filologie. Actualmente este redactor-șef la Editura „Știința”.