REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (29 iunie 2021)

Sînt anunţate temperaturi caniculare şi ploi

La începutul săptămînii curente vremea nu se va deosebi mult de cea actuală, se va înregistra doar o ușoară creștere a temperaturii ziua, însă miercuri şi joi iar vom avea caniculă şi ulterior vor reveni ploile. Conform meteorologilor, marţi, 29 iunie, cerul va fi variabil, vremea va fi îndeosebi fără precipitații. Vîntul va sufla din vest, slab pînă la moderat. Pentru mîine, SHS prognozează maximum 30 de grade Celsius, ziua, şi pînă la 20 de grade, noaptea. Joi şi vineri, cînd demarează cea mai fierbinte perioadă - luna iulie sau a lui Cuptor, vor fi cu temperaturi pe măsură, ajungînd pînă la 34 grade. De vineri, vremea se va răci puţin și vor reveni ploile.

 

Comisia interguvernamentală moldo-elenă își va relua activitatea

Dinamizarea dialogului politic bilateral și reluarea schimburilor de vizite la nivel înalt, cooperarea în cadrul forurilor internaționale și evoluția situației epidemiologice din ambele state au fost temele principale abordate la întrevederea ministrului interimar de externe Aureliu Ciocoi cu omologul său din Republica Elenă Nikos Dendias. Cei doi oficiali au reconfirmat interesul părților pentru avansarea dialogul politico-diplomatic. Totodată, părțile au subliniat importanța consolidării relațiilor comercial-economice pentru depășirea recesiunii economice cauzate de Covid-19 și au convenit asupra necesității reluării, într-o perioadă apropiată, a lucrărilor Comisiei interguvernamentale pentru cooperare economic.

 

Parcul de autobuze din Chișinău va fi reînnoit

Parcul Urban de Autobuze din Chișinău a recepționat primul lot de 7 autobuze cu parcurs, achiziționate de municipalitate pentru îmbunătățirea serviciului public de transportare a călătorilor, îndeosebi spre localitățile suburbane. Primăria capitalei a anunțat că aceste autobuze fac parte dintr-un lot de 58 de unități de transport care au fost cumpărate în baza unei licitații desfășurate în primăvara anului curent. Din cele 58 de unități de transport, 18 autobuze sînt de model MAN și Volvo, iar 40 de marca VDL.

 

R. Moldova și Georgia au convenit recunoașterea reciprocă a certificatelor de vaccinare

În contextul eforturilor diplomației moldovene pentru obținerea recunoașterii certificatelor de vaccinare naționale în vederea facilitării circulației cetățenilor vaccinați ai R. Moldova, autoritățile de la Chișinău și Tbilisi au convenit, prin schimb de note, recunoașterea reciprocă a certificatelor naționale de imunizare împotriva covid-19. Potrivit Serviciului diplomație public al MAEIE, anunțul a fost făcut de șeful diplomației moldovene, Aureliu Ciocoi, urmare a înțelegerii principiale atinse în cadrul întrevederii cu omologul georgian David Zalkaliani.

 

Au fost reluate lucrările de construcție a drumului de ocolire a localității Bahmut

În cadrul unei vizite în teritoriu, Directorul General Interimar al ASD, Veaceslav Potop, a monitorizat reluarea lucrărilor de construcție a drumului de ocolire a localității Bahmut din raionul Călărași. Condițiile meteo nefavorabile au împiedicat efectuarea lucrărilor contractuale. În prezent, antreprenorul execută lucrări de scarificare, profilare și compactare a terasamentului drumului. Proiectul de construcție a drumului cu o lungime de circa 6 km, parte a drumului național R1 Chişinău – Ungheni – frontiera cu România include 2 benzi de circulație, podețe, un pasaj pietonal subteran și 3 intersecții.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 55 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost procesate 2 971 de teste, fiind confirmate 55 de cazuri de infecție cu noul coronavirus, inclusiv trei de import. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 256 614 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, două sînt în rîndul lucrătorilor medicali - un asistent medical și un reprezentant al personalului auxiliar. În total, în instituțiile medico-sanitare spitalicești, sînt internate 166 persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 34 în stare extrem de gravă. Alți 34 de pacienți au fost vindecați. În total, 249 590 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

CEC a acreditat mai mulți observatori la alegerile parlamentare anticipate

Membrii CEC au acreditat încă 307 observatori pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie curent. Aceștia reprezintă Asociația obștească „Promo-LEX”, Asociația obștească „MIRAD”, Misiunea de observare a Comunității Statelor Independente (CSI), Comisia Electorală Centrală a Republicii Uzbekistan și instituția similară din Kazahstan. Pînă în prezent, pentru observarea scrutinului din 11 iulie curent, CEC a acreditat 1 704 observatori, dintre care 1 397 observatori naționali și 307 - internaționali.

 

Orheiul Vechi se va desfășura un maraton inedit de vaccinare

Duminică, 4 iulie, la Complexul Cultural Orheiul Vechi, va avea loc un maraton inedit de vaccinare. Evenimentul este organizat de Ministerul sănătății în colaborare cu Asociația Națională pentru Turism Receptor. Doritorii de a se imuniza într-un loc pitoresc sînt așteptați începînd cu ora 09:00 la punctul special amenajat de la Complexul Cultural Orheiul Vechi. Un eveniment similar a fost organizat în weekend la o vinărie din sudul țării. În cadrul acestuia au fost imunizați atît angajații vinăriei, cît și oaspeții. Pînă în prezent, în țara noastră au fost imunizate anti COVID-19 un număr de 688 440 persoane, dintre acestea 257 642 au primit deja ambele doze de ser.

 

Patru minori vor fi cercetați penal

Patru minori au fost reținuți pe urme proaspete de polițiștii din capitală după ce au deteriorat geamurile mai multor mașini. Suspecții cu vîrsta cuprinsă între 13 și 16 ani, nu sînt la prima abatere fiind cercetați penal și contravențional pentru infracțiuni similar. Aceștia și-au recunoscut vina și le-au spus oamenilor legii că pe parcursul lunii iunie au deteriorat alte 20 de unități de transport. În privința minorilor au fost pornite două cauze penale pentru furt și 26 de procese contravenționale pentru distrugerea intenționată a bunurilor străine. Minorii sînt cercetați în stare de libertate și riscă amendă de pînă la 67 500 de lei sau închisoare de pînă la patru ani.

 

Alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listei electorale

Comisia Electorală Centrală îndeamnă alegătorii să verifice, pînă la data de 10 iulie, corectitudinea întocmirii listei electorale. Autoritatea electorală centrală a informat că pînă pe 10 iulie curent alegătorii pot verifica corectitudinea întocmirii listelor electorale atît în localurile birourilor electorale ale secţiilor de votare, cît şi online, accesînd pagina web oficială a Comisiei. În baza documentelor doveditoare, alegătorul poate solicita includerea sau excluderea din lista electorală, precum și corectarea erorilor comise la înscrierea datelor despre sine sau despre alţi alegători.

 

Primăria Chișinău a început amenajarea infrastructurii în 14 curți de blocuri de locuit

În sectoarele Centru și Botanica din municipiul Chișinău au loc acțiuni de reabilitare a infrastructurii căilor de acces în 14 curți de blocuri. Vitalie Mihalachi, șeful interimar al Direcției generale transport public și căi de comunicație, a declarat că în sectoarele sus-numite au început lucrările prevăzute în proiectul „Curți de blocuri confortabile". Lucrările prevăd în total intervenția la 35 de adrese. Potrivit oficialului, în sectoarele Centru și Botanica ale capitalei deja se desfășoară lucrări de reabilitare a infrastructurii căilor de acces din 14 curți de blocuri.

 

Institutul Național al Justiției a anunțat admiterea pentru anul 2021

Institutul Naţional al Justiţiei (INJ) a anunţat concursul de admitere pentru formarea iniţială în perioada octombrie 2021 – aprilie 2023: 15 locuri pentru candidații la funcţia de judecător și 20 de locuri pentru candidații la funcția de procurer. Potrivit INJ, la concurs se poate înscrie persoana care întrunește condițiile pentru ocuparea funcțiilor de judecător şi de procuror prevăzute de Legea cu privire la statutul judecătorului şi Legea cu privire la Procuratură.