REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (27 mai 2019)

Un campionat gastronomic a avut loc la Chișinău

Circa 100 de elevi din 12 instituții de învățămînt profesional tehnic cu profil tehnologic au participat la cea de-a IV-a ediție a Campionatului Gastronomic pentru Juniori, care s-a desfășurat în capitală. Președintele Asociației Obștești Educație pentru Dezvoltare (AED), Liliana Stîrcea, unul din organizatorii evenimentului, a menționat că scopul acestuia este promovarea meseriilor de bucătar, cofetar și brutar, stimularea creșterii profesionale a elevilor din instituțiile de învățămînt profesional tehnic, consolidarea competențelor profesionale și promovarea valorilor naționale prin arta culinară.

 

Unul dintre cele mai importante drumuri regionale din R. Moldova va fi modernizat

Unul dintre cele mai importante drumuri regionale - Coridorul 11: drumul – Peresecina – Hîrtopul Mare – Ohrincea va fi modernizat. Lucrările vor dura 18 luni și vor fi finanțate de Banca Mondială. Traseul asigură conexiunea între raioanele Orhei și Criuleni. Acesta începe de la intersecția cu drumul național M2: Chișinău-Orhei-Soroca și se sfîrșește la intersecția cu drumul republican R23: Criuleni-Brăneşti-Ivancea-M2. Ministrul economiei Chiril Gaburici a declarat că lucrările vor fi efectuate de o firmă autohtonă.

 

La Chișinău a fost organizată Ziua Ușilor Deschise a USMF

Peste 200 de tineri au vizitat Universitatea de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu” în cadrul Zilei Ușilor Deschise, care s-a desfășurat la această instituție. Șefa Direcției relații cu publicul a instituției, Silvia Ciurbei, a menționat că în cadrul evenimentului, au avut loc excursii la Muzeul de anatomie a omului, Centrul Stomatologic Universitar, Centrul Universitar de Simulare în Instruirea Medicală (CUSIM), Biblioteca Științifică Medicală, Aleea Medicilor Iluștri, etc.

 

Moldovenii au trimis acasă în aprilie 2019 mai mulți bani decît în perioada similară a anului precedent

Valoarea transferurilor de mijloace bănești efectuate în favoarea persoanelor fizice a crescut în luna aprilie 2019 cu 5,9 la sută, față de perioada similară a anului precedent. Persoanele fizice (rezidente şi nerezidente) au primit în aprilie prin băncile din R. Moldova mijloace bănești în sumă netă echivalentă cu 104,6 milioane de dolari SUA. Potrivit datelor BNM, 45,1 la sută din transferuri au fost efectuate din ţările Uniunii Europene, 22,8 la sută din statele CSI şi respectiv 32,1 la sută din restul lumii.

 

În satul Japca, raionul Floreşti, a fost inaugurat sistemul de asigurare cu apă

Satul Japca, raionul Florești, are acces la apă potabilă la robinet, după ce în localitate a fost inaugurat un nou sistem de alimentare cu apă. Construcția și montarea a fost posibilă datorită sprijinului acordat de Proiectul Elveției de Apă și Sanitație în Moldova (ApaSan) în cadrul unui amplu program de dezvoltare regională implementat de Agenţia de Dezvoltare Regională Nord (ADR Nord). Lucrările de construcție-montaj a sistemului de alimentare cu apă a satului Japca au fost efectuate în cadrul proiectului „Apă pentru viață în Regiunea de Nord: raioanele Florești și Soroca", implementat de ADR Nord.

 

Peste 100 de foi de ardezie au fost smulse, iar mai multe drumuri au fost inundate

Peste 100 de foi de ardezie au fost smulse iar mai multe porțiuni de drum local au fost inundate în urma ploilor abundente înregistrate pe teritoriul țării. Potrivit datelor Inspectoratului General pentru Situații de Urgență, ploaia puternică și rafalele de vînt au smuls circa 100 foi de ardezie de pe acoperișul a trei case de locuit din localitatea Unțești, raionul Ungheni, iar în satul Rădenii Vechi precipitațiile au distrus circa 0,3 km de drum local. La Cahul ploaia a compromis suprafețe de culturi agricole în localitățile Giurgiulești și Cîșlița Prut, iar în Slobozia Mare au fost inundate porțiuni de drum local.

 

Euro și dolarul se scumpesc

Moneda unică europeană și dolarul american se scumpesc la începutul săptămînii, potrivit ratelor oficiale de schimb valutar prezentate de Banca Națională a Moldovei (BNM). Astfel, euro costă luni, 27 mai curent, 20 de lei și 19 bani, cu 12 bani mai mult decît anterior. Dolarul se scumpește cu doi bani, pînă la cotația de 18 lei și 05 bani. Mai scump va fi la începutul săptămînii este și leul românesc. Acesta se apreciază cu trei bani și costă 4 lei și 24 de bani.