REALITATEA MOLDOVENEASCA PE SCURT-1 (24 noiembrie 2021)

La Bălți și alte cinci localități rurale pe 5 decembrie va avea loc turul doi al alegerilor locale

Comisia Electorală Centrală a stabilit data de 5 decembrie pentru desfășurarea turului doi al alegerilor locale noi în municipiul Bălți și alte cinci localități rurale. Membrii CEC au stabilit ca în buletinele de vot vor fi înscriși primii doi candidați care au întrunit cel mai mare număr de voturi la alegerile locale noi din 21 noiembrie 2021. Înscrierea în buletin a celor doi candidați se va face în ordinea descrescătoare a numărului de voturi valabile obținute în primul tur de scrutin.

 

COVID-19: În ultimele 24 de ore, s-au înregistrat 544 de cazuri noi

În ultimele 24 de ore, în R. Moldova au fost efectuate 6 902 teste, fiind confirmate 544 de cazuri noi de infectare cu noul coronavirus. Din numărul de cazuri noi, cinci sînt asociate cu contact peste hotare. Astfel, pînă la ziua de astăzi, în țară s-au înregistrat 359 401 cazuri de COVID-19. Potrivit Ministerului sănătății, din cazurile noi, 21 sînt în rîndul lucrătorilor medicali. În instituțiile medico-sanitare spitalicești sînt internate 1534 de persoane confirmate cu infecția COVID-19, dintre care 130 în stare extrem de gravă și 15 de pacienți sînt supuși ventilării mecanice. Alți 1 313 pacienți au fost vindecați. În total, 342 356 de bolnavi au fost tratați de COVID-19.

 

A fost semnat Acordul dintre Moldova și România privind recunoașterea reciprocă a diplomelor

Acordul privind recunoașterea reciprocă a diplomelor, certificatelor şi titlurilor științifice între Guvernul României și Guvernul R. Moldova a fost semnat la București, de către ministrul Educației și Cercetării Anatolie Topală și omologul său Sorin Mihai Cîmpeanu. Documentul stabilește modalitățile de recunoaștere a tipurilor actelor de studii la toate nivelurile de învățămînt, începînd cu învățămîntul general și terminînd cu titlurile științifice și științifico-didactice. Totodată, Acordul va facilita mobilitatea academică și profesională a cetățenilor din ambele state, dar și recunoașterea pe plan internațional a actelor de studii obținute în R. Moldova.

 

CSP a constituit Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general

Consiliul Superior al Procurorilor (CSP) a constituit Comisia de evaluare a performanțelor procurorului general suspendat Alexandr Stoianoglo. Astfel, din comisie vor face parte Drago Kos, expert internațional anticorupție, propus de către președintele R. Moldova Maia Sandu; Angela Popil, avocat, propusă de către Ministerul Justiției; Ion Matușenco, avocat, propus de către procurorul general suspendat, Alexandr Stoianoglo; Mariana Alexandru, consilier a Procurorului șef al DIICOT, România, propusă de către Consiliul Superior al Procurorilor și Lidia Bulhac, fostul președinte interimar al Curții de Apel Chișinău, propusă de către Consiliul Superior al Magistraturii.

 

Un alt lot de 32 760 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns la Chișinău

Un nou lot de 32 760 de doze de vaccin Pfizer/BioNTech a ajuns la Chișinău. Serul face parte din cele 700 830 de doze achiziționate de Ministerul sănătății prin intermediul Oficiului de Gestionare a Programelor de Asistență Externă. Potrivit Ministerului sănătății, dozele urmează să fie distribuite proporțional în toate punctele de vaccinare din țară. În total Moldova a recepționat 913 550 de doze de vaccin Pfizer. Prin intermediul platformei COVAX – 125 190 de doze, donație din partea României – 10 620 de doze, achiziții – 402 480 de doze.

 

Nicolae Juravschi a fost reales pentru un nou mandat la cîrma CNOS

Adunarea Generală a Comitetului Național Olimpic și Sportiv /CNOS/ l-a reales pe Nicolae Juravschi în calitate de președinte al organizației olimpice naționale. La funcția de președinte al CNOS au candidat două persoane: Nicolae Juravschi și Ion Gheorghiu, ex-secretar de stat. Nicolae Juravschi a obținut 118 voturi, iar pentru Ion Gheorghiu au votat 32 de persoane. Nicolae Juravschi se află de circa 20 de ani la cîrma forului olimpic al R. Moldova.

 

Chișinăuienii trebuie să achite pînă pe 25 decembrie taxa pentru salubrizare

Consilierii municipali nu au avut suficiente voturi pentru amînarea datei de plată a taxei pentru salubrizare, astfel, pînă la data de 25 decembrie, chișinăuienii ar trebui să achite 120 de lei taxa pentru anul 2021. În ședința Consiliului Municipal Chișinău, reprezentanții Direcției finanțe au solicitat amînarea, pînă la 31 iulie 2022, achitării taxei pentru salubrizare în valoare de 120 de lei. Motivul amînării solicitate s-a referit la faptul că sistemul de colectare al acestei taxei anuale nu este încă finalizat. Solicitarea nu a întrunit un număr suficient de voturi pentru a fi adoptată.

 

Un alineat din Codul serviciilor media audiovizuale a fost declarat neconstituțional

Distribuitorii de servicii media au dreptul să plaseze publicitate în serviciile audiovizuale străine retransmise pe teritoriul R. Moldova. Curtea Constituțională a declarat neconstituțional aliniatul șapte al articolului 66 din Codul serviciilor media audiovizuale, potrivit căruia distribuitorii de servicii media nu au dreptul să plaseze publicitate sau teleshoping în serviciile media audiovizuale retransmise și vor exclude publicitatea și teleshopingul din serviciile media audiovizuale străine retransmise.

 

La Bălţi va fi creat un centru digital care va conecta companii din nordul ţării

În municipiul Bălți va fi creat Digital Innovation Hub - un centru digital care va sprijini companiile din nordul țării să devină mai competitive, prin îmbunătățirea proceselor, produselor și serviciilor, cu ajutorul tehnologiilor digitale. Hubul va oferi inclusiv susținere financiară inițiativelor și ideilor tech care pot fi dezvoltare în afaceri. Digital Innovation Hub va fi implementat de Asociația pentru Dezvoltarea Comunicațiilor Electronice și Tehnologiilor Inovaționale (ACETI) cu susținerea Ministerului economiei, ADR Nord-Est din România și suportul Agenţiei SUA pentru Dezvoltare Internaţională (USAID) și Guvernului Suediei în cadrul Proiectului Tehnologiile Viitorului.

 

La Comrat a început asamblarea tractoarelor belaruse

Primul tractor de marca Belarus-82 a fost asamblat la Comrat. La evenimentul de lansare a primului tractor produs în Găgăuzia a participat și Anatolii Kalinin, ambasadorul belarus la Chișinău. Linia pentru producerea tractoarelor la Comrat a fost deschisă de casa comercială MTZ-Lider, cu susținerea Uzinei de tractoare din Minsk. Linia de la Comrat poate asambla pînă la o sută de tractoare pe an. În perspectivă, capacitatea de producție ar putea crește.